Храни и напитки: Традиционни вкусове и нови продукти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Храни и напитки: Традиционни вкусове и нови продукти

Силна година за месопреработвателите - осем от компаниите в топ 20 са от този бранш

Храни и напитки: Традиционни вкусове и нови продукти

Седем от дружествата в топ 20 за сектора са работили на загуба през 2015 г. въпреки увеличените продажби

Мара Георгиева
16850 прочитания

Силна година за месопреработвателите - осем от компаниите в топ 20 са от този бранш

© Анелия Николова


Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
И трите дружества в топ 20, които залагат на натурални продукти, отчитат сериозни пазарни ръстове зад граница.

Месни и млечни компании, производители на олио, кафе, безалкохолни напитки, биопродукти. Предметът на производство на фирмите от хранителния бранш, които влизат в топ 20 на класацията "Гепард", е твърде разнообразен. Разнообразни са и ръстовете на продажбите на компаниите от сектора за 2015 в сравнение с предходната година - от 60 до над 4400 процента. Седем от дружествата обаче са работили на загуба въпреки увеличените приходи.

Топ 3

Лидер в класацията е "Мултимес груп" - Лясковец, която отчита над 4450% скок на приходите през 2015 г. в сравнение с 2014. Фирмата е създадена през 2000 г., но като месопреработвателно дружество започва дейност през септември 2013 г. в нова фабрика. На обща застроена площ от 1846 кв.м е изградено модерно предприятие, отговарящо на всички европейски стандарти и норми. Инвестицията е за над 700 хил. лв. изцяло със собствени средства, съобщи собственикът на "Мултимес груп" Георги Дочев. Компанията предлага разфасовки на охладено свинско и говеждо месо за нуждите на индустриалната месопреработвателна промишленост. Нейни клиенти са едни от най-големите производители на колбаси. Скокът в приходите е резултат от промяната в дейността на дружеството, което вече не е само търговско, но и производствено, уточни Дочев.

С ръст на приходите от близо 2000% през 2015 г. втора в класацията при храните и напитките е софийската "Балкам груп", която обаче отчита загуба от 118 хил. лева. Компанията е създадена през 1994 г. и се занимава с международна търговия и внос на сурово кафе. Дружеството предлага собствени продуктови серии кафе с марките Spetema, LaVista, Santos Royal, Vendigo и др. По данни на фирмата производствената й фабрика в Божурище е с най-голямата производителност на Балканите, а инвестициите за изграждането й са за над 10 млн. долара. "Балкам груп" се занимава с внос и дистрибуция и на чай, натурални сокове, гурме сиропи, разтворими напитки, както и на висок клас кафе машини и оборудване. От септември т.г. продукти на компанията с марката Napoli се предлагат и в Румъния.

Трета в класацията при храните и напитките е "Алмар сийфуд", която е с ръст на приходите 975% през 2015 г. Фирмата е регистрирана на 9 декември 2013 г. и стартира с изграждане от нулата на фабрика за производство и преработка на скариди в Айтос. Строителството приключва в средата на 2014 г., след което започва същинската дейност по преработка на замразени скариди – белене, мариноване и опаковане. По данни на компанията производствената база е изградена според най-високите стандарти, като включва и пречиствателно съоръжение за водите. Готовата продукция е основно за външния пазар – Швеция, Норвегия, Дания, а контрагенти са едни от най-големите световни търговски вериги в рибния бранш. През 2015 г. предприятието достига пълен капацитет. От фирмата посочват, че фабриката е единствена в България, сертифицирана по стандарта MSC – Marine Stewardship Counsil, потвърждаващ устойчивия улов на всички суровини, които се доставят и преработват. Към 2015 постоянно работещите са седем – почти изцяло административен персонал, а производствената дейност се осъществява чрез наемане на хора и работа на ишлеме, става ясно от отчета на компанията в Търговския регистър. Собствеността в "Алмар сийфуд" е разпределена поравно между четири физически лица – Петко Русинов, Ивайло Русинов, Зорница Русинова-Караманова и шведския гражданин Клаес Торстен Боберг.

Слънчеви ръстове

Ръст на приходите от 197% отрежда четвърто място на фирма "Садина Плант" – Брезово, която миналата година оглави класацията на "Гепард" в сектора на храните и напитките. Дружеството е на пазара от 1992 г. и произвежда белен слънчоглед, който се продава и като готов продукт, и като суровина в сладкарската и хлебарската индустрия. Цялата продукция на компанията е за износ. Съдружници в "Садина Плант" са Йордан Илийков, Николай Гачев, Валери Кирилов, Светлана Кирилова.

Фабрика за преработка на слънчоглед притежава и фирма "Ник-Сот груп" – Варна (7-а позиция). Предприятието произвежда и търгува с белен слънчоглед, студено пресовано олио, кюспе, пелети от слънчогледова люспа.

Месни и местни

Петата в класацията - фирма "Агро Сип" – Генерал Тошево, е с чуждестранно участие и е основана през 2009 г. като дъщерна на семейната C&M - Австрия. Съдружници в компанията са "Рослин партнърс България", С&М – Австрия, и Ивелин Христов. Българското дружество притежава силози за съхранение на зърно, мелница, завод за изкуствени торове, свиневъдна ферма.

Фирма "Доля-9-Ценев" - Банкя (6-о място), също е в месопреработващия бранш. Компанията е създадена през 1992 г. и е специализирана в производството, преработката и търговията с месо и месни продукти (пресни и трайни колбаси, деликатеси, за скара). Предприятието разполага с фабрика за преработка на бели меса, построена през 2012 г., както и със собствен фирмен магазин.

Още една фирма от месния бранш влиза в класацията – птицекланица "Сеффора" – Луковит (8-о място). Съдружници в основаната през 2013 г. компания са Таксиархис Ангелакис, Андреас Захариу, Васил Захариу, Константинос Хинди.

"Аякс-Агро"– Димитровград (10), също предлага разфасовки от прясно, охладено свинско месо и свински субпродукти. Компанията започва работа през 1995 г., когато основава фирма за отглеждане и угояване на специална селекция прасета. Днес групата "Аякс" притежава собствен фуражен завод, два свинекомплекса с индустриално производство, месодобивно и месопреработвателно предприятие, верига фирмени магазини "От фермата до вас".

И "Боримес" – Русе (11), предлага заготовки, както и продукти от мляно месо (кюфтета, кебапчета, шницели и др.). Собственици на дружеството са братята Симеон и Борис Бириджиеви. Производственият цикъл е затворен - кланица, транжорна, месопреработка. Новият модерен месокомбинат на фирмата е в района на "Индустриален парк Русе" и е с капацитет 40 тона продукти на ден. По данни на компанията "Боримес" работи с българско месо, като изкупува цялото производство на свинекомплексите, с които има партньорски отношения.

Производство и търговия с разфасовски от свинско, пилешко и телешко месо е основният предмет на дейност и на "Трифо 1" - Севлиево (19). Предприятието разполага с две транжорни – за птиче месо и за свинско, телешко и говеждо месо. Произвежда и месни заготовки (кебапчета, кюфтета, пресни наденици, кайми, пилешки разфасовки) и търгува със суровини за производство на пастети и варени колбаси.

"Новира" – София (20), също е дружество за преработка на месо. Компанията е нова за сектора - регистрирана е в началото на 2014. Месопреработвателното предприятие се намира в софийския квартал "Орландовци". Производствената база е с 3000 кв. метра площ, а инвестицията е 5 млн. лв., половината от които безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развие на селските райони 2007 - 2013 г. Производственият цикъл е напълно затворен, а капацитетът е до 5000 кг дневно. Дружеството оперира под марката Vitoro, като предлага малотрайни колбаси, варено-пушени деликатеси, млени меса и заготовки.

В класацията влиза и свързваната с Делян Пеевски "Лодис инвест" - Пазарджик (12), която произвежда млечни продукти под марките Lacrima и Frezco. Първата е наследство от "Лакрима", което през 2011 г. беше обявено в неплатежоспособност заради дългове към Обединена българска банка и влезе в процедура по несъстоятелност. След покупката на активите "Лодис" възстанови работата на мандрата в Пазарджик. По сходен начин се развива и покупката на предприятието на "Дядо Либен" в Копривщица с марката Frezco, което заради дългове бе продадено от Пощенска банка. "Лодис" е с най-голяма загуба за 2015 (над 5.6 млн. лв.) в топ 20 на фирмите, влизащи в класацията за сектора.

Млечни продукти произвежда и "Рафтис-Милк"– с. Бяла (15). Компанията е и в сектора на хлебопроизводството.

Без алкохол

Място в топ 20 имат и няколко дружества, бутилиращи вода и произвеждащи безалкохолни напитки.

"Михалково" бутилира и реализира на българския пазар годишно около 13 млн. литра вода, или около 17 млн. опаковки, уточнява Димитър Дългъчев, председател на ТПК "Михалково" и изпълнителен директор на "Михалково" АД. ТПК "Михалково" (9-а позиция) бутилира естествено газираната минерална вода "Михалково", а акционерното дружество – едноименната изворна вода. Тази година "Михалково" инвестира над 1.6 млн. лв. в нова линия за бутилиране на вода, която ще заработи през март 2017. С нея дружеството ще удвои досегашните си производствени възможности. Проектът е на стойност 1 665 657 лв., от които 849 485 лв. са безвъзмездни по линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Една нова компания - "Балдаран спринг" АД, която започна дейност през 2014, достига до 13-а позиция в топ 20 за сектора. Дружеството бутилира в модерен завод в Девин газирана и негазирана изворна вода "Балдаран" от извор "Балдаран" в землището на с. Фотиново в Родопите. Рекламно лице на "Балдаран" е тенисистът Григор Димитров.

В сектора на безалкохолните напитки е и софийската "Аспазия-92" (18). Семейната компания е основана през 1992 г. и произвежда газирани и негазирани безалкохолни напитки и студен чай с марка Aspasia, както и трапезна вода и енергийната напитка Power Up. Фирмата разполага с модерна производствена база и с лаборатория за изследване на суровини и готова продукция и e сред основните доставчици на някои от големите търговски вериги в страната.

Био и билки

Производителят на суровите биодесерти Roobar - фирма "Роо брандс" - София, се подрежда на 14-о място в класацията. По данни на компанията от старта й през 2012 досега продуктите й са достигнали до 46 страни на четири континента, а марката е лидер на пазара в категорията сурови биодесерти в Европа с близо един милион продадени барчета месечно. Дружеството има собствен цех с модерни производствени технологии.

"Йот Ги Вал България" – Търговище (16), е собственик на предприятие за изкупуване, преработка и износ на пчелен мед в село Камбурово. Инвеститори в компанията са полските граждани Пиотр Рогалски и Йежи Гондек. През 1996 г. двамата предприемачи учредяват фирма CORPO в гр. Лодз. С времето компанията се разширява, сътрудничи си с над 200 полски пчелари, отглеждащи над 50 000 пчелни семейства, след което се ориентира и към други пчелни региони, включително България. Дружеството е активен износител на пчелен мед в Европа и САЩ.

Семейната компания "Агро-ойл" - с. Иваново (17), е създадена през 2003 г. и се занимава със засаждане, бране, сушене, опаковане и съхранение на лечебните растения. По данни на дружеството собственикът - Милчо Владимиров Христов, е сред основателите на Съюза на билкарите в България. В последните години "Агро-ойл" расте с бързи темпове и изнася над 600 тона годишно лечебни билки и сушени плодове.

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
И трите дружества в топ 20, които залагат на натурални продукти, отчитат сериозни пазарни ръстове зад граница.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.