Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 17 ное 2016, 11:40, 11131 прочитания

Да береш плодовете, засадени по време на кризата

С цената на загуби преди години "Оптикоелектрон" запазва кадрите си, а сега заедно с тях се радва на растежа и на нови пазари

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Визитка:
9-о място в региона на Пазарджик
Име: "Оптикоелектрон"
Град: Панагюрище
Сектор: Оптична техника
Собственици: Велко Петкански, Лука Гарчев, Никодим Казанджиев с по 18.75%, група физически лица
Управител: инж. Иван Гарчев
Компанията в момента работи основно за оръжейната промишленост, когато там сделките намалеят - за гражданския сектор.
"Във възход сме", казва инж. Иван Гарчев, изпълнителен директор на "Оптикоелектрон груп". Основният двигател на ръста на най-голямата българска компания за производство на оптика през последните 3 години е износът на военна продукция. Той се осъществява чрез специализираната търговска компания "Оптикоелектрон груп", която през 2015 г. бележи ръст на продажбите от 48.44% спрямо предходната година. А прогнозата за 2016 г. е, че темпът ще се запази и продажбите както на военна, така и на гражданска продукция ще надхвърлят 30 милиона лева. "Истината е, че дори ние не очаквахме толкова големи сделки. Работим на предела на ресурсите си, но точно сега берем плодовете на успешната си политика от кризисните 2009-2010 г., когато успяхме да запазим с цената на загуби най-важния ни капитал - инженерите и специалистите", обяснява изпълнителният директор на панагюрската компания.

Плодовете на кризата


За да успее да насмогне на нарастващото търсене както на военната, така и на гражданската си продукция, "Оптикоелектрон" започва да осъществява стратегическа инвестиционна програма на стойност около 5 милиона лева. През 2015 и 2016 г. изцяло е заменено оборудването на механичния завод на "Оптикоелектрон". "Закупихме германски машини и технологии за прецизна механична обработка на метали, с което ефективността ни нарасна няколко пъти. Сега нашите инженери и специалисти добавят много повече стойност за по-малко време. Отворихме се и към коопериране на производството с външни фирми, така че нашият възход става двигател за бизнеса и на други компании в региона", обяснява инж. Гарчев.

Важна част от произвежданите изделия за военната индустрия са прицелните системи за стрелково и артилерийско въоръжение, лазерни далекомери, инфрачервени камери, както и мобилни системи за наблюдение. Те се монтират върху военни джипове и с тях се охраняват границите. Военната продукция на "Оптикоелектрон" се продава на български фирми като "Арсенал", "Кинтекс" и на всички български търговци на оръжие. Фирмата осъществява и директен износ към 40 страни в света, като най-големите сделки през 2014 и 2015 г. са със страни от Близкия изток. През 2017 г. ще бъдат пуснати на пазара нови лазерни целеуказатели, както и ново поколение изделия в сферата на нощното виждане и термовизията.

Що се отнася до прекия износ на оптика за граждански цели, основният пазар са страните от ЕС - Германия, Франция, Испания, Швейцария, където фирмата от Панагюрище експортира оптични елементи за вграждане в крайни изделия. "Излязохме на нови пазари за оптични елементи, като произвеждаме и продаваме оптични лещи, призми, огледала с покрития, които пропускат светлина от различен спектър, кристали за инфрачервена оптика, както и микрооптика за медицински ендоскопи", казва изпълнителният директор на "Оптикоелектрон груп".Икономически уроци

Икономическата история на най-голямата българска фирма от оптичната индустрия обаче не е така оптимистична като в последните години. Компанията "Оптикоелектрон" е приватизирана през 1999 г., като нейни собственици стават мениджърите и работниците. Икономическото й състояние обаче е толкова тежко, че става едно от предприятията, на които е наложена финансова изолация. През 2005 г. вече частното предприятие "Оптикоелектрон груп" успява да изплати дълговете си към държавата и оттогава фирмата започва да се развива начисто. "Научихме, че е по-сигурно да разчитаме на собствените си ресурси, капитали и печалби, за да се развиваме.

И затова много рядко прибягваме до банкови заеми", коментира инж. Гарчев. Всяка година в групата са инвестирани между 1 и 4 млн. лева, финансирани почти изцяло от реинвестиция на печалбите. Днес общата стойност на активите е над 30 млн. лева. Прогнозата на мениджърите на компанията е, че през 2017 г. търсенето на оръжейна продукция ще се запази високо, а бъдещите печалби ще бъдат реинвестирани в нови машини за производство на оптични изделия и в реновиране на сградния фонд на фирмата.

Икономическата криза през 2009-2010 г. поставя "Оптикоелектрон" и пред още едно изпитание. Фирмите от групата трябва да направят стратегически избор за цената, на която да запазят най-ценния си капитал: квалифицираните инженери и специалисти. "Запазихме ги с цената на финансови загуби за компанията, но днес при нас работят 730 души, над 200 от които са с висше образование. Всеки четвърти, работещ в групата "Оптикоелектрон", е инженер. Машини и сгради ще купим и ще продадем, но те нямат това значение за нашия бранш, каквото имат специалистите в оптиката", обосновава тежкото решение инж. Иван Гарчев.

Когато дойдат лошите времена

Пред компаниите с този икономически потенциал стоят две класически предизвикателства: как да реагират при сегашния подем, така че да спечелят максимално от него, и какво ще правят, когато пазарното търсене на оръжие намалее. Компаниите от "Оптикоелектрон груп" вече са разкрили нови 60 работни места, така че с този по-голям екип да са в състояние да реагират на все по-големи пазарни поръчки. Новата техника, която вече е заменила по-нископроизводителния труд, също е ресурс. Не е далеч от икономическата логика, че следващата крачка може да бъде аутсорсингът на дейности.

"Нашето голямо предимство за предприятие от среден европейски мащаб е, че притежаваме много технологии и техника, които могат във всеки момент да бъдат пуснати и натоварени до предела им. Разполагаме и с хората, които да работят с тези високи технологии. Второто ни конкурентно предимство е, че можем много бързо да намерим работа за механиката и оптиката, която не е свързана с военното производство. Иначе казано, когато търсенето на военна продукция намалее, ние започваме да натоварваме капацитета на машините си с конвенционална работа - стругова, фрезова", обяснява инж. Гарчев.

Новата реалност при трудностите

Мениджърът на компанията споделя същите трудности, както и при останалия бизнес - как да се намерят обучени и квалифицирани кадри. В ръката си обаче Гарчев държи няколко "коза". "Разполагаме със собствено общежитие и привличаме специалисти не само от региона. Постоянно подобряваме условията на труд. И най-важното - предлагаме конкурентно за България заплащане. Инженерните ни кадри имат и творческо удовлетворение от работата си, защото постоянно разработваме нови продукти и усъвършенстваме старите. Инвестираме и във възраждането на професионалната гимназия по оптика в Панагюрище, за да разчитаме на подготвени средни специалисти", споделя той.

От близо 20 години "Оптикоелектрон" не е продал нищо на българската армия. "Анализираме причините и не ги виждаме в себе си. Нашата продукция се продава добре на световните пазари. Високотехнологична е и дава големи военни предимства на армиите, които притежават наши изделия. Считам, че армията ни не проявява интерес към българските производители на военна продукция като нас. Смея да заявя обаче, че "Оптикоелектрон" предлага военни и други продукти с много високо качество на конкурентни цени."
Всички истории на компании от Гепард 2016

"Бер-Хелла термоконтрол" – Германският лидер от Божурище

"Банк тех сис" – Машина за пари

"Клас Бойчев" – Изгаря всичко, топли навсякъде

"Трък фери" – Има ли място на ферибота

"Тайтън гейт" – "Титанът", който предизвиква Google

"Програмиста" – Програмисти мисионери

"Интер карс България" – Разрушителят на статуквото

"Био фарминг" – Новата земеделска звезда на северозапада

"Стримона строй" – Печеливша комбинация

"Оптикоелектрон" – Да береш плодовете, засадени по време на кризата

"Балдаран" – Извор на растеж от Родопите

"Мебелор" – Семейна традиция в производството на мебели

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мебелен растеж по поръчка 1 Мебелен растеж по поръчка

В секторната класация в "Гепард" отново влизат производители с традиции и наложени търговски марки

11 мар 2020, 2903 прочитания

Най-динамичните компании за козметика и фармация: Хранителна добавка за растеж Най-динамичните компании за козметика и фармация: Хранителна добавка за растеж

Ръстът в сектора се генерира от хранителните добавки, лекарствата без рецепта и козметиката

26 фев 2020, 5359 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
Машина за пари

Новите автомати за билети в бургаския градски транспорт направиха от "Банк тех сис" една от десетте най-скоростно пораснали компании

Още от Капитал
Колко ще продължи?

Има различни сценарии за край на здравната криза, всички с не особено далечен хоризонт

Бушоните срещу икономическия шок

Страната влиза в кризата с прилични финансови буфери, но те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

Шансът за дигиталното образование

Промяната към електронни образователни платформи трябва да ускори промяната на остарелите методи на преподаване

За маската на един лекар

Българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание през последните десетилетия в недобра форма

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10