Изгаря всичко, топли навсякъде
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изгаря всичко, топли навсякъде

Компанията на Мартин Бойчев и семейството му е изградила газовите инсталации на някои от най-големите компании в България

Изгаря всичко, топли навсякъде

"Клас Бойчев" е сред лидерите в изграждането на отоплителни инсталации

12183 прочитания

Компанията на Мартин Бойчев и семейството му е изградила газовите инсталации на някои от най-големите компании в България

© Капитал


Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Визитка:

Име: "Клас Бойчев"

Сектор: Строителство и инженеринг

Град: Стара Загора

Създадена: 1994 г.

Акционери: Семейна собственост, Мартин Бойчев

Управител: Мартин Бойчев

Слоганът "Горим всичко, топлим навсякъде" стои на видно място в офиса на старозагорската "Клас Бойчев". Този слоган най-точно характеризира дейността ни, казва един от собствениците, инж. Мартин Бойчев. Компанията е сред водещите в страната в сферата на проектирането, доставката и монтажа на горивна и отоплителна техника. Основана е през 1994 г. от Петко Бойчев. По-късно в работата и управлението й се включват и двамата му синове – Мартин и Стоян.

Основната дейност е свързана с изграждане, преустройство и поддържане на тръбопроводи за газ, вода, пара, въздух, газови, отоплителни и технологични инсталации и съоръжения, изработване на метални конструкции. В периода 2000 - 2002 г. дейността на фирмата се разширява в посока пълен инженеринг, проектиране, монтаж и сервиз на котелни помещения, както и строителство на изцяло нови обекти.

С 20-годишна история

"Клас Бойчев" започва дейността си с класическа монтажна дейност на съоръжения – конструкции и електропроводи. Впоследствие, когато започва газификацията на Стара Загора през 1996-1997 г., "Клас Бойчев" е сред първите фирми, които се включват в реализацията на мащабния проект. "Тогава газификацията беше нещо ново, непознато. Поехме този ангажимент и той определи пътя ни на развитие, свързан с изграждането на газови инсталации", казва инж. Мартин Бойчев. По същото време стартира и програма на Американската агенция за международно развитие за газификация на 20 общински обекта в Града на липите - училища, детски градини, държавната болница. "Клас Бойчев" изпълнява 7 обекта по програмата.

Към 2001-2002 г. Стара Загора вече разполага с най-голямата газопреносна мрежа в страната. "Докато тук мрежата беше с дължина 40 км, в София бяха изградени едва 6 км", припомня инж. Бойчев. Газоснабдяването дава тласък на икономиката на града. Много предприятия от съседните общини разкриват цехове в Стара Загора, за да ползват предимствата на газа. "Клас Бойчев" започва да предлага и инфрачервено отопление и насочва усилията си към внедряване на енергия от възобновяеми енергийни източници - слънчеви преобразуватели, вятърни генератори и други.

Компания, позната на големия бизнес

Дело на компанията е газификацията на магазините от веригата "Метро" в страната, както и на "Нестле" - София, изгражда горивните инсталации на "Шел газ", "Палфингер" - Червен бряг, "Софийска вода", заводите на "Холдинг Загора", "Пилко" - Разград, газифицира пречиствателната станция в Бистрица, изгражда пещите за производство на вафли на "Нестле" и "Престиж". Сред обектите й са и "Арбанаси" АД, "Обединена млечна компания" - София, Русенска корабостроителница, "Медина-Мед" и много други. През 2013 г. "Клас Бойчев" изгражда парна котелна централа с мощност 10 мегавата, която работи с отпадъчните слънчогледови шлюпки на плевенската рафинерия "Марица олио".

Строителството на отоплителните инсталации през годините не се е променило особено, браншът ни е консервативен, казва инж. Бойчев. Преди 20 години обаче носехме огромни рула с чертежи на обектите и ходихме да ги снимаме на ксерокси. Сега всеки техник от обекта може да влезе в интернет на лаптопа си и да види това, което му трябва като чертеж. Това, разбира се, прави работата ни много по-лесна.

Растеж, движен от европроекти

От самото й създаване до днес "Клас Бойчев" отбелязва постоянен ръст в резултатите си. Имали сме години, в които този ръст е по-голям, в други е бил по-малък, казват от фирмата. През годините по-голямата част от малките и средните фирми от сектора в Старозагорския регион са фалирали, не са успели да се справят с предизвикателството, трудните условия на работа. Най-добри резултати фирмата успява да постигне през изминалата 2015 г. Тогава тя увеличава 6 пъти оборота си, който достига 12-13 млн. лв.

В основата на добрите финансови резултати стоят 4 големи проекта, ориентирани към нуждите на агробизнеса. Те са финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Старозагорската фирма изгражда отоплителни системи във ферми за отглеждане на пуйки и патки в Ихтиман. "Там направихме водоохлаждащи инсталации - едно евтино и в същото време отлично решение за фермите за птици.

Изграждането на тези системи беше трудно предвид новите технологии, които приложихме. В областта на агробизнеса трябва да представиш семпли, евтини и надеждни решения. Те трябва да бъдат евтини и като експлоатация и ремонт. Стъпихме на добрия си опит от работата по инсталацията на "Пилко" - Разград", казва инж. Бойчев. През последните 6 години 80% от проектите са за обекти, изградени с европейско финансиране, основно по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за енергийна ефективност.

И отново проблемът с кадрите

В "Клас Бойчев" работят 45 души, петима от тях са инженери. През годините наетите хора варират между 25 и 50 в зависимост от мащаба на проектите, които фирмата изпълнява. За работата са необходими най-вече заварчици и монтажници, а това са много търсени професии в Германия, Белгия, Холандия. В тези страни заплащането е около 15 евро на час, хората там си докарват по 3-4 хил. евро на месец. "Няма как да им дадем такива пари в България, затова има огромно текучество на кадри", казва инж. Бойчев.

Липсата на работна ръка е проблем не само за мен, но и за всички работодатели в региона и в страната, казва съсобственикът на "Клас Бойчев", който е и член на старозагорската организация "Клуб на работодателя", както и бивш неин председател. От клуба вече са създали работна група, която ще излезе с конкретни предложения за това как могат да се решат проблемите на пазара на труда. Най-бързият начин за справяне с проблема е борбата със сивия сектор. Когато не се плащат данъци и осигуровки, могат да се дадат на ръка и по 3000 лева.

Някои работници са доволни от този факт, а той не води до просперитета на бизнеса и икономиката. Работим с много стар Кодекс на труда, което също е проблем, казва работодателят. В развитите държави един човек работи средно на 2.3 работни места, докато в България един човек работи на 1.1 място. Сред начините за справяне с проблема е и въвеждането на ставки за заплащане на труда. Пазарът трябва да бъде по-гъвкав, за да може хората да работят на няколко места и да имат по-големи доходи, смята инж. Бойчев.

Трябва да се приложат политики на задържане на кадрите в България. Сега колкото хора в трудоспособна възраст работят в страната, толкова работят и извън нея. Това ще бъде пагубно за икономиката след време. Затова и старозагорската фирма планира да разшири дейността си извън България. Интересът на "Клас Бойчев" е предимно към Германия, Белгия, Холандия. Така бихме си запазили и кадрите, а това е много важна наша цел, казва инж. Бойчев.

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Визитка:

Име: "Клас Бойчев"

Сектор: Строителство и инженеринг

Град: Стара Загора

Създадена: 1994 г.

Акционери: Семейна собственост, Мартин Бойчев

Управител: Мартин Бойчев

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ако съдиш по мотото, звучи като екарисаж.

    Много правилно са се ориентирали към завземане на чужди пазари. Трябвало е да го направят отдавна и сега щяха да плащат европейски заплати.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.