С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 дек 2016, 12:08, 17053 прочитания

Строителство в подем

С най-голям принос за ръста са еврофондовете, следват частни инвестиции в жилищни и енергийни проекти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Произведената строителна продукция през 2016 г. е нараснала със 7.4% и достига 16 млрд. лв. по данни на строителната камара.
Изминалата 2015 г. ще остане в историята на строителния бранш като най-добрата от срива на имотния пазар през 2009 г. Това се усети най-вече при големите компании, изпълняващи инфраструктурни проекти - техните обороти се удвоиха и дори утроиха. Добрите резултати обаче не се дължат на добро управление или изключителната стратегия на ръководството, а на края на програмния период на европейските оперативни програми. Миналата година беше последната, в която се разплащаха големите строежи, финансирани с европейски средства - пречиствателни станции, водопроводи, канализация, транспортни и железопътни проекти. Благодарение на тях за една година към компаниите потекоха над 2 млрд. лв. Големите печеливши се оказаха онези местни фирми с ВИП достъп до обществени поръчки.

Но гигантите в бранша са едва 2% от всички строителни фирми на пазара и над 80% от приходите им се дължат на европейските фондове. Освен тях има още 4500 компании - средни и малки по размер, за които изминалата 2015 г. също може да се нарече добра. Логично е - възходът на големите и ударните разплащания по оперативните програми издърпаха целия сектор. Съживяването при малките и средните фирми се дължи и на други фактори - устойчивата тенденция за ръст на жилищното строителство например. Делът му е около 10% от всички договори в строителството, според данни на Камара на строителите в България (КСБ), но ръст има.


Трябва да се има предвид, че данните за строителната активност се различават. Тези на КСБ показват 1.5% ръст на издадените разрешителни за строеж на жилища и увеличение с 13% на разгънатата площ. Според статистиката на
Националния регистър за ново строителство и реконструкции (bcc.bg), отчитаща всички започнати строителни обекти, ръстът при жилищните проекти на годишна база е цели 86%, като с най-голям дял е столицата. Регистърът отчита и възстановяване на пазара на офис площи с увеличението от 52%. За пръв път през последните три години се регистрира повишение при търговските площи, където има 112.99% повече започнати да се изграждат квадратни метра разгъната застроена площ. Въпреки увеличението обемите остават сравнително ниски, се посочва в анализа на bcc.bg.

Възход на малки и големи

Класацията на най-динамично растящите средни и малки строителни фирми показва, че приходите им са се увеличили с над 255% - от 75.6 млн. лв. през 2014 г. до 267.7 млн. лв. през 2015 г. Оборотите на компаниите от топ 20 в подреждането са нараснали с близо 24% - от 22 на над 27 млн. лв. В топ 10 влизат компании от всякакъв профил - такива, които работят основно по изграждането на малки и средни по мащаб строителни обекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, както и такива, които разчитат изцяло на частни инвестиции. Тук са и компании, ангажирани с енергийна ефективност, топлинни инсталации, разрушаване и демонтаж на строителни обекти и др.С най-голям ръст на приходите и на първо място в класацията е строителната компания "Крит" с 24-годишна история зад гърба си. В годините преди кризата тя е една от най-големите, но след срива на имотния пазар влиза в графата на средните по мащаб - с под 249 служители и оборот под 95 млн. лв. Приходите й през 2014 г. са едва 1.7 млн. лв., а година по-късно - най-вероятно заради раздвижването на пазара на жилища и ваканционни имоти, скачат на над 13.5 млн. лв. От ръководството на компанията не пожелаха да коментират на какво се дължи промяната в представянето.

Нарастването с шест пъти на оборотите на старозагорското дружество "Клас Бойчев" го изстрелват на второ място. Основната му дейност е свързана с изграждане, преустройство и поддържане на тръбопроводи, отоплителни и технологични инсталации и др. През последните 6 години 80% от проектите на компанията са финансирани с евросредства, основно по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за енергийна ефективност. През изминалата година е завършила 4 големи обекта от селската програма, един от които е за изграждане на отоплителни системи във ферми за отглеждане на пуйки и патки в Ихтиман. "В областта на агробизнеса трябва да представиш семпли, евтини и надеждни решения. Те трябва да бъдат евтини и като експлоатация и ремонт", коментира успеха на компанията управителят Мартин Бойчев (повече за "Клас Бойчев" може да прочетете тук).

Третото място отново е за компания, базирана извън столицата и неангажирана с изцяло строителна дейност. Това е създадената през 2008 г. в Костинброд "Космострой груп", която се занимава с разрушаване на строителни обекти, демотаж и извозване на строителни отпадъци. Оборотите й през 2015 г. растат с над 388% спрямо година по-рано и достигат 6.153 млн. лв. Още по-голямо е увеличението на печалбата - над 10 пъти - от 88 хил. лв. на 939 хил. лв. По думите на нейния собственик и управител Мирослав Гаврилов тази година ще бъде още по-добра. Причината е ангажирането на компанията с разрушаването и демонтажа на многобройните обекти в металургичния комбинат "Кремиковци". Това е основният и най-голям клиент на фирмата. През 2015 г. "Космострой" е премахнала редица обекти в "Кремиковци", като за всеки от тях се е явила на търг за избор на изпълнител. Тази годината работата по разчистването на металургичното предприятие продължава. По думите на Стефан Узунов ситуацията в сектора е се подобрила за всички през 2015 г.

Софийската "БМ инженеринг груп" - на четвърто място в класацията с ръст на оборота от над 340% до 16.45 млн. лв., е представител на строителните компании, ангажирани с европроекти, и по точно тези за неземеделски дейности от Програмата за развитие на селските райони. По същата програма се финансираха много спортни площадки, градски центрове, енергийна ефективност на училища и детски градини в малки населени места, паркове, улична мрежа, къщи за гости и др. Фирмата е работила по проекти в Чирпан, Тополовград, Костинброд, Божурище и др.

"Ръстът се дължи на разплащането на проектите от изтеклия програмен период. Всички строителни фирми имаха работа", казва собственикът Алберт Александров. "Сега, през 2016 г., нещата са доста по-зле, новият програмен период още не е започнал, а, изглежда, това са основните източници на инвестиции в сектора. Трудно може да се разчита на чужди или местни инвеститори", продължава Александров и припомня проблема с невърнатия от държавата ДДС: "Все още не сме си получили ДДС в пълен размер, или по-точно 25%." През тази година мениджърът разчита основно на средствата от Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради.

2016 г. - умерен оптимизъм

Докато за гигантите в строителството и онези, които разчитат на еврофондове, тази година се очертава тежка след златната 2015 г., динамично развиващите се малки и средни компании имат много повече поводи да са оптимисти. Шансове да се задържат на гребена на вълната имат най-вече компаниите в сектора на жилищното строителство и онези, ангажирани с енергийна ефективност - тук инвестициите са не само по линия на държавата, общините и ЕС, но и на частни вложители, които побързаха да се възползват от раздвижването на жилищния пазар след кризата. Статистиката е категорична: през първата половина на 2016 г. високото строителство в столицата бележи ръст от над 100%. При административните сгради, търговските и промишлените обекти също се наблюдава увеличение.

Независимо от регистрираната положителна тенденция все още има трудности - липсата на сигурност, високата междуфирмена задлъжнялост, липсата на условия за стимулиране на чуждите и местни вложения и др. Тези фактори дърпат назад не само строителството, но и икономиката като цяло.
Всички секторни анализи от Гепард 2016

Машини – секторът с най-бързо развитие в България

Строителство в подем – ефектите на еврофондовете и частните инвестиции

Храни и напитки – натиск върху рентабилността

Химия и козметика – Прегряване на пазари

Селско стопанство – триумф на зърнопроизводителите

Търговия с автомобили и части – ръстът продължава

Горива – една добра година

Търговия – облаците се разсейват

Транспорт – малките и средни компании раздвижват пазара

Текстил и облекло – Износът като основен двигател

Хотели – Пазар на две скорости

Технологии – Бизнесът на оптимистите

Метали – Ползи от съживяването на строителството

Мебели – Обзавеждане по поръчка и износ

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Търговия: Ускорен растеж Търговия: Ускорен растеж

Оборотите на най-динамичните 20 малки и средни дружества в сектора на търговията и услугите растат над 100% през 2017 г.

4 фев 2019, 3908 прочитания

Облекло и текстил: Приходите растат, но по-бавно Облекло и текстил: Приходите растат, но по-бавно

Само една фирма в топ 20 на секторната класация на "Гепард" е работила на загуба през 2017 г.

28 яну 2019, 4070 прочитания

КАПИТАЛ Daily »


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
Важните стъпки преди големия скок

Свободно отглеждани програмисти

Софтуерната компания Dreamix разработва решения за чуждестранни клиенти

Новите дрехи на Vogue

Американската медийна група Condé Nast променя бизнес модела си в опит да спаси печатните си издания

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

Старци разбойници

Остаряването със здрав дух и здраво тяло е въпрос преди всичко на лични усилия, активни възрастни хора с вкус към живота

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 23.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2019 Прочетете