С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 дек 2016, 12:31, 14548 прочитания

Търговия: Облаците се разсейват

Възстановяването на вътрешното потребление движи резултатите в сектора

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
37.5% от общите приходи в "Гепард" са от представителите на сектора.

Инфографика

Лидерът в подреждането - "Трансимпорт"

Увеличаване

Всички компании в топ 20 имат над 150% ръст на бизнеса си.

Инфографика

Топ 20 на най-динамично растящите търговци

Увеличаване

Шампиони по брой, шампиони и по приходи. Традиционно представителите на търговията, и най-вече на тази на едро, са най-многочислената група в класацията "Гепард", като съставляват около една трета от всички компании в подреждането. Тази година обаче най-динамичните сред тях са отчели и най-много приходи в сравнение с лидерите по растеж в останалите сектори.

При топ 20 на търговците с коли и авточасти оборотът е 395 млн. лв., а 20-те най-бързо разширили бизнеса си измежду останалите търговци имат общи постъпления от над 364 млн. лв. (за сравнение - в топ 20 на секторите "Горива" и "Машини и оборудване" съвкупните приходи са от порядъка на по 270 млн. лв.). Общата печалба в топ 20 в търговията на едро и дребно е 17.5 млн. лв., което прави средна за топ 20 рентабилност от 4.8% – т.е. секторът остава сред най-ниско рентабилните. Въпреки това облаците пред бизнеса на търговците напоследък все по-видимо се разсейват.


Време за растеж

През изминалата година и най-вече през втората й половина вътрешното потребление се превърна в основен двигател на икономиката, а това означаваше и подобрение на резултатите на компаниите, които най-непосредствено работят с домакинствата – търговците на дребно. Това се видя особено отчетливо и в данните на националната статистика за оборотите в сектора. През първата половина на годината те неизменно отчитаха забавяне на приходите в търговията на дребно, като през август беше отбелязан и първият спад на годишна база от 2013 г. насам, последван от още няколко месеца на свиване. След достигането на това своеобразно дъно обаче секторът започна да се оттласква и към края на година записа ръст на продажбите с 2.7%, а през 2016 г. резултатите постепенно се подобряват – според последните публикувани данни към август нарастването е с 5.4% спрямо година по-рано.

Разбира се, трябва да се има предвид, че за повишенията тази година влияние оказва и по-ниската база за сравнение от предходната. Ръст, и то реален, обаче идва и по линия на стабилизиралия се пазар на труда и повишаването на доходите, особено в публичния сектор, които стимулират потреблението – тенденции, за които икономисти и анализатори очакват да се запазят и в следващите години, което е добра новина за търговците.Силна група

В голямата класация "Гепард" попадат общо 424 търговци на едро и 144 на дребно. Те са реализирали близо 37.5% от общите приходи в подреждането на динамично растящите малки и средни предприятия в страната. Ако към групата се добавят и 56-те компании, които търгуват с автомобили и автомобилни части, оборотът на сектора достига почти 42.5% от общия за дружествата в "Гепард". Централизирането на бизнеса в столицата, характерно за общото подреждане, важи с пълна сила и в сектора. В София са базирани 205 от търговците на едро и 79 от ритейлърите.

Общият оборот постигнат в сегмента на дребно е 1.58 млрд. лв., а печалбата за годината е 52.96 млн. лв. Средно компаниите от бранша са постигнали 50.64% ръст на приходите си през 2015 г. Броят на служителите им също нараства стабилно – с близо 21% до 9220 души, заети в сектора.

При търговията на едро оборотите очаквано са по-високи – 6.43 млрд. лв., а възвращаемостта от бизнеса също е по-добра – общата печалба на растящите компании в сегмента е 331.17 млн. лв. И тук темповете, с които се увеличават заетите, се измерват в двуцифрени стойности – почти 11% (до 12 857 души), което също говори за подобряването на условията за дейност на дружествата. Средният ръст на приходите на търговците на едро в "Гепард" е 55.29%.

Висок скок

В топ 20 на най-динамично растящите увеличаването на бизнеса е още по-внушително – средно с над 230%, като общият им оборот е 364.03 млн. лв. За сравнение – 30-те най-големи вериги в България през миналата година са отчели общи приходи от 6.65 млрд. лв. (6% ръст на годишна база), а постъпленията само на лидера "Кауфланд" са 1.487 млрд. лв. (12.46% нарастване спрямо 2014 г.), показват данните от класацията на корпоративните гиганти в страната "Капитал 100".

По-малкият размер обаче дава поле за по-голям растеж и търговските дружества от "Гепард" са доказателство за това – през миналата година всички представители на сектора в голямото подреждане са пораснали с по над 15%. Около шейсет са компаниите, които могат да се похвалят с трицифрени темпове на ускорение на бизнеса си, а в челната 20-ица всички гепарди отчитат по над 150% увеличение в оборотите си.

Дейността им е разнородна – търговци на едро и на дребно, експортно ориентирани и работещи на вътрешния пазар дружества, дистрибутори на храни, потребителски стоки, химически продукти, машини, оръжия и т.н.

Механичен растеж

През 2015 г. само една компания постига ръст на приходите си от над 1000%. Той обаче е резултат не от реално увеличаване на бизнеса, а от преместването му от едно дружество в друго. Става дума за вносителя и дистрибутор на бързооборотни стоки "Трансимпорт". Фирмата е част от икономическата група "ВМ финанс груп", създадената от издателя на сп. "Мениджър" Васил Мирчев. Портфолиото й е предимно от цигари и алкохол, като сред най-известните марки в него са водката Beluga, уиски Grant’s, Glenfiddich, Tullamore Dew, тютюневите изделия Macanudo, Davidoff, Arnold Andre и др.

До 2014 г. дружеството работи самостоятелно, като годишните му приходи са от порядъка на 20 - 30 млн. лв. (най-силното представяне е през 2012 г., когато отчита 33.5 млн. лв. оборот). През 2014 г. бизнесът се свива леко спрямо година по-рано до 21.7 млн. лв., което в годишния доклад за дейността си от компанията обясняват със "загубата на основния ни доставчик в лицето на "Браун Форман". През 2015 г. "Трансимпорт" се влива в друга фирма от "ВМ финанс груп" – "Дайрекс". Нейната дейност в миналото също е била доставка на бързооборотни стоки, като е работела с клиенти от хорека сектора, но през 2010 г. бизнесът реално е преместен в логистичната "Бултранспорт поджистик енд сървисиз", също част от групата. В следващите години приходите на "Дайрекс" значително се свиват и към 2014 г., преди вливането на "Трансимпорт", са 947 хил. лв.

След обединението дружеството приема името на по-голямата компания – "Трансимпорт", и приключва 2015 г. с оборот от 18.9 млн. лв. и печалба от 127 хил. лв. Резултатът е по-скромен от постигнатото от самостоятелната "Трансимпорт" година по-рано, но амбициите са за възвръщане и разширяване на позициите – в годишния доклад за дейността си от обединената компания посочват, че очакват ръст на продажбите си през 2016 г. с над 60%.

Доминацията на храните и напитките

Над половината от дружествата в топ 20 търгуват с хранителни стоки и напитки. Освен лидера в подреждането "Трансимпорт" в този сегмент работят и другите две фирми в челната тройка – класираната на второ място силистренска компания "Бояна" търгува на едро с напитки, а заемащата третата позиция "Марс инкорпорейтед България" специализира в шоколадови изделия и храни за домашни любимци. Всъщност това е местната дъщерна компания на един от световните лидери в бизнеса със сладки изделия – Mars. При създаването й през 1993 г. основната й дейност е свързана с предоставянето на рекламни услуги и извършване на пазарни проучвания, но през 2014 г. започва и директни продажби на продуктите на Mars в страната.

В групата на търговците с храни е и компанията "Селект трейд", през която от 2015 г. оперира веригата "Пикадили". След няколко години низходящ тренд на развитие, през които затваряше магазини, през 2016 г. веригата започна да се възстановява и отново отваря обекти. Последните обявени планове за хипермаркети са за софийския мол Paradise Center и за Grand Mall във Варна, като и на двете локации ще замести Carrefour.

Сред най-динамично растящите представители на търговията с хранителни стоки е и най-големият български производител на органични зеленчуци и плодове "Гимел", който през миналата година обяви, че ще започне да отдава магазини за здравословна храна на франчайз в България и в Румъния. Тук са и вносителите на месо "Софмил-66", "София маркет" и "Мес комерс", производителят и търговец на растителни масла "Дунав-57" (който е свързан с една от най-динамично растящите земеделски компании – "Първи май"), дружеството "Росина ойл – 1", което бутилира едноименните олио и салатен микс (и което и в миналогодишната класация "Гепард" растеше с трицифрени темпове).

Химия, оръжия и трактори

Извън доминацията на хранително-вкусовия бранш в топ 20 на най-бързо растящите малки и средни търговци са още дъщерната компания на базираната в Кипър международна дистрибуторска група на химически продукти Interallis – "Глобал галакс", както и русенският търговец и дистрибутор на химически продукти и композитни материали "Инакем солюшънс".

Силната за земеделския сектор година помага и на компаниите, които търгуват със селскостопанска техника – така място в класацията намира дилърът на машините с марките New Holland, Lemken и Maschio Gaspardo "Ника 2".

Традиционно в подреждането в сектора има и представители на търговията със скрап и метали. Тази година това е софийската "Колектресурс".
Всички секторни анализи от Гепард 2016

Машини – секторът с най-бързо развитие в България

Строителство в подем – ефектите на еврофондовете и частните инвестиции

Храни и напитки – натиск върху рентабилността

Химия и козметика – Прегряване на пазари

Селско стопанство – триумф на зърнопроизводителите

Търговия с автомобили и части – ръстът продължава

Горива – една добра година

Търговия – облаците се разсейват

Транспорт – малките и средни компании раздвижват пазара

Текстил и облекло – Износът като основен двигател

Хотели – Пазар на две скорости

Технологии – Бизнесът на оптимистите

Метали – Ползи от съживяването на строителството

Мебели – Обзавеждане по поръчка и износ

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Търговия: Ускорен растеж Търговия: Ускорен растеж

Оборотите на най-динамичните 20 малки и средни дружества в сектора на търговията и услугите растат над 100% през 2017 г.

4 фев 2019, 6175 прочитания

Облекло и текстил: Приходите растат, но по-бавно Облекло и текстил: Приходите растат, но по-бавно

Само една фирма в топ 20 на секторната класация на "Гепард" е работила на загуба през 2017 г.

28 яну 2019, 7298 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
Има ли място на ферибота

"Трък фери" разработва нишата с резервации за превозвачите, които искат да комбинират превозите по суша с тези по море

София провали идеята за велоконцесия

Сбъркана философия в основата й превърна конкурса в битка за рекламни площи на няколко играчи в бранша

Защо се срина морският туризъм

Сезонът се движи с намаление от 20%, а туристическото министерство закъснява с мерките за следващото лято

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Sympathy for the Writer

Биляна Курташева за книгата си, посветена на неподозираните връзки между различни произведения, периоди и личности

Ново място: Trattoria la Bicicletta

Италианският ресторант на Чанко Чанев предлага меню с широк избор