С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
30 ное 2017, 16:39, 5777 прочитания

IT сектор: Оптимизмът остава заедно с проблемите

Компаниите от IT сектора продължават да се срещат с недостиг на кадри, но това все още не пречи да растат динамично

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Класацията е доминирана от софийски IT компании и малко варненски.

Още по темата

"Телерик Академия" пуска нов курс с Java

В отговор на все по-растящите нужди на IT индустрията академията пуска за пръв път шестмесечен курс по един от най-популярните програмни езици

12 дек 2017

София и Югозападът оглавиха класация за европейски региони с потенциал

Според Мilken Institute районът е атрактивна аутсорсинг локация благодарение на високоскоростния интернет, конкурентното заплащане и добро обучение по чужди езици

5 дек 2017

Софтуерният бизнес расте с 12% до 2.3 млрд. лв.

Ръстът в сектора през 2017 г. се смалява заради недостига на специалисти. Той вдига и нетната месечна заплата до 2900 лв.

28 ное 2017

Маркетингът на Вселената

Как най-бързо развиващата се фирма в IT сектора в България за 2016 г. поддържа растежа

25 ное 2017

Как се промени стартъп средата през последните пет години и какво следва

Някои от основните участници в екосистемата говорят за бъдещето

24 ное 2017

Софийско начало, глобално продължение

Създадената преди седем години в България технологична компания "Тек експъртс" вече работи в още пет държави и има план да удвои служителите си до 4000 души

24 ное 2017

Напред към облака

Себастиен Марот, вицепрезидент в Google, пред "Капитал"

20 окт 2017

Две български IT компании влизат в класацията Deloitte Fast 50

В подреждането доминират компаниите за дигитални решения, най-добре представена е Полша

16 окт 2017

Accedia е най-добрият работодател в технологичния сектор

Компанията оглавява класацията на ICT Media и JobTiger за 2017 г.

11 окт 2017

Най-големите компании за софтуер: Все по-силно българско присъствие

Технологичните дружества леко забавят ръста на приходите си. Сега той е 14%, а година по-рано е бил 23%

15 авг 2017

IT секторът внася най-много кадри от държави извън ЕС

Разрешенията за достъп до българския пазар за първото полугодие са едва 228

13 юни 2017

Технологичният сектор в България е нещо като сигурен източник за добри новини за икономиката. Страната продължава да бъде център за иновативни компании, които успешно изнасят продукт и поддържат растежа си. Сред добрите новини обаче има и лоши – новини, които се повтарят вече с години. Едната е недостигът на кадри в сектора, с който всяка компания търси отделен начин, по който да се справи. Вторият проблем е свързан с първия – липсата на качествено образование, което да подготвя тези IT кадри и да затвърди България като европейски или поне като регионален технологичен център.

От миналогодишните гепарди са останали само два - "ТекХъдъл" и "Скейл фокус". Всички останали са нови в класацията. По традиция доминиращата част от тях са малки и средни предприятия, които тепърва ще се развиват и ще надграждат бизнеса си. Повечето от гепардите са в софтуерния сектор, но има и някои компании като софийската "Булграм", които работят с хардуер.

Кой къде е

Най-бързият гепард тази година е софийската "Конвършън юнивърс", която работи в сферата на пърформънс маркетинга – не просто създаването на реклами, а на такива с много конкретни цели, които трябва да бъдат покрити. Фирмата може да се похвали с близо четирикратно увеличение на приходите до 16.1 млн. лв., съпроводено с огромен скок и на печалбата на компанията – 5.932 млн. лв.

На второ място е варненската "Микро акаунт", която разработва софтуер за фирми в областите на производството, транспорта, строителството, морския бизнес, земеделието и други. Основният продукт на компанията е информационната система MACS, предоставяща данни в реално време за доставките, продажбите, счетоводството, производството на една фирма. Системата дава единна картина на процесите във фирмата, с което улеснява оперативното управление и контрола. Приходите на компанията са се покачили с близо 280% за 2016 г. спрямо 2015, до 5.68 млн. лв., макар персоналът на фирмата да е нараснал с едва трима души.На трето място е "Обджект системс", софийска компания, която разработва софтуерни решения за бизнеса. Тя работи основно в сферата на изкуствения интелект, който използва за оптимизацията на бизнес процесите.

На четвърто място е друга компания, на границата между IT и маркетинговия сектор - "АйГейминг.ком", която има офиси във Варна и Берлин. Фирмата разполага със своя собствена мрежа от сайтове, онлайн портали и информационни блогове. Подобно на "Конвършън юнивърс", и при "АйГейминг.ком" се наблюдава огромен марж на печалбата – близо 9 млн. лв. при приходи 18.1 млн.

Пета в класацията е българското развойно звено на "Тик42". Компанията е основана във Великобритания преди повече от 20 години и стои зад разработката на технологии за финансова търговия в реално време. Фирмата работи и върху отделни продукти, създадени по поръчка от компании, както и поддръжката на вече готовите продукти. "Тик42" също е сред компаниите, които могат да се похвалят с голям марж на печалбата – 5.6 млн. лв. при 11.5 млн. лв. приходи.

На шесто място е "Иновативни трафик системи", която работи по управлението на трафика в големите градове. Компанията отговаря за част от системите в София и други големи градове в страната.

Седма в класацията е "Булграм". Компанията е една от малкото сред гепардите, която се занимава с хардуер, а не софтуер. Тя работи по поддръжката и ремонта на мобилни устройства. Фирмата е създадена през 2013 г. като основен сервизен център на "Мобилтел" и е част от хърватската група Аgram. Четири години по-късно компанията работи с всички български телекоми, както с и по-големите търговски вериги за техника. Проблем за компанията обаче е, че тя вече трудно може да расте с подобни темпове, защото е запълнила всички възможни ниши в сектора. "За нас бъдещето е не само в ремонтите, но и в активната търговия", коментира пред "Капитал" Жанет Чомакова, генерален мениджър на компанията. Бъдещите планове на фирмата са тя да внася телевизори от Китай.

"ИТ индустрията се развива бързо, така че има нужда от квалифицирани специалисти. Хората са най-големият актив за всички, затова ние инвестираме в образованието и квалификацията им," посочва генералният директор на "СофтСърв България" Андон Симеонов

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Осмото място в класацията е за "СофтСърв България", която разработва софтуерни решения в няколко различни сфери. Въпреки сравнително малкия си марж компанията е сред най-бързо развиващите се, що се отнася до брой служители. "Растежът ни до голяма степен е свързан с глобалната тенденция към цифрова трансформация - бизнесът започва да инвестира в корпоративни решения, използвайки софтуерни технологии, за да получи по-голяма стойност", казва Андон Симеонов, генерален директор на "СофтСърв България". В началото на 2017 г. компанията е придобила полската технологична фирма Coders Center и така се насочва към по-широко присъствие на глобалната SoftServe на технологичните пазари.

На девето място се нарежда българският клон на Wacom Europe, японският производител на графични таблети за рисуване. Компанията продължава да поддържа стабилния си растеж, въпреки че служителите ѝ в България растат сравнително бавно и работи с нисък за IT сектора марж.

Десета в класацията е "Скайскенер България". Това е българското разделение на британската компания Skyscanner, която е с малък екип в София още от октомври 2014 г. Екипът е ангажиран с разработването на продукти с висока добавена стойност. Skyscanner е сред т. нар. еднорози – стартъпи, оценени на над 1 млрд. долара. Компанията разработва платформа, която позволява да се сравняват различните цени на самолетни билети, хотели и превоз при пътуване.

Извън десетката

Ако погледнем по-отблизо растежа на компаниите в класацията, можем да ги разделим на три – първите пет, вторите пет и останалите десет. Първите пет отбелязват много по-динамичен растеж, който вероятно ще бъде по-трудно да бъде задържан през идните години. Вторите пет също се движат бързо, но компании като "Булграм" ще имат проблем с това да запазят високата скорост, предвид че основният пазар за тях е запълнен.

Останалата част от топ 20 на най-динамичните български компании в IT сектора се движи на по-плавни обороти. Те запазват оптимистичното настроение, което служи за фон на индустрията от вече няколко години насам. За IT компаниите бизнес климатът в България продължава да бъде добър, като големият проблем остава един: намирането и обучаването на кадри. "Бизнес климатът в България е много добър. Ако ме питате какво може да се промени, ще ви отговоря това, което би казал всеки бизнесмен на всяко правителство: колкото се може повече регулаторна свобода", коментира за "Капитал" Ричард Йео, британският съосновател на "ТекХъдъл", която покрива разнообразно портфолио от дейности, свързани с IT аутсорсинга.

Проблемът остава основно един

Намирането и обучаването на специалисти продължава да бъде основен проблем за цялата индустрия. "ИТ индустрията се развива бързо, така че има нужда от квалифицирани специалисти. Хората са най-големият актив за всички, затова ние инвестираме в образованието и квалификацията им", казва Андон Симеонов от "СофтСърв България". Неговата компания има своя програма за развитие на персонала, както и SoftServe IT Academy, която дава на курсистите основни познания, както и силна теоретична и практическа подготовка.

Все повече са компаниите, които сами разчитат да обучат кадрите си, както постъпва и "СофтСърв". Останалите източници на кадри са добре познатите "СофтУни" и академията на "Телерик".

"Необходими са инвестиции в университети и училища, и то не просто на пари, а на хора, време и инициативи", казва Калин Георгиев от "Астеа солюшънс". Според него за момента единственото решение е всяка компания от сектора сама да инвестира в обучението на кадри в областта, в която работи. "За момента ИТ компаниите са предимно потребител на кадри. За да се запазят и ускорят темповете на растеж, е необходимо всички да се захванем сериозно с развитието на общността и особено на образованието, което в момента е в състояние на клинична смърт."

Според Георгиев държавата не работи за подобряване на състоянието на пазара на работна ръка, а по-скоро прави точно обратното - пречи за неговото развиване. "Министерството на образованието със своя наредба забрани кръжоците по програмиране до десети клас. Това решение шокира и потресе всички, които осъзнават катастрофалния му ефект след 5-10 години за пазара на труда в ИТ индустрията в България, който и без това е крайно изкривен", казва още той.

За други компании като "Булграм", които се занимават с хардуер, а не софтуер, проблемите са още по-големи. "Отделяме много време да обучаваме собствените си кадри, изнасяме лекции в университети", коментира Жанет Чомакова. Според нея каквито и инициативи от страна на държавата и частния сектор да има, те са насочени специално към разработването на софтуер и инженерните специалности в България също имат нужда от внимание.

Дори и с тези проблеми обаче, IT секторът продължава да бъде остров на постоянния оптимизъм в България. Сред причините за това са минималната намеса на държавата в него и силният дух на предприемачество, който обаче идва почти изцяло само от София – от 20-те най-големи компании през тази година 17 от тях са от София. Всички останали са от Варна. Макар и свръхконцентрирани в столицата, IT гепардите продължават да се движат на висока скорост и тази година.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Малките лидери в бизнеса Малките лидери в бизнеса

Годишната класация "Гепард" за най-динамичните малки и средни предприятия в България през 2016 г. показва, че приходите на компаниите в нея са се увеличили с 30% за една година

15 дек 2017, 6465 прочитания

Машини и оборудване: Постоянен растеж Машини и оборудване: Постоянен растеж

Приходите на най-динамичните 20 фирми са скочили с над 50% до 309 млн. лв.

14 дек 2017, 4753 прочитания

КАПИТАЛ Daily »


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
Пътешествие към върха

Туроператорът "Сън сприй холидейз" оглави класацията в сектор "Туризъм" с ръст на приходите над 340%

Голямото доплащане за здраве

Или какви идеи за реформи в модела на финансиране обмислят управляващите

Въведение в софийското улично изкуство

По следите на "артисти, райтъри и вандали"

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Бургаски киновечери

Фестивалът разчита на интересна концепция и богата програма

Рапсодия в зелено

"Неотъпкана пътека" е първият по рода си фестивал в България

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 28

Капитал

Брой 28 // 14.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Китайската концесия на летище Пловдив се провали, Миролио купи "Дика", "Идеал стандард" увеличава продажбите си

Емисия

DAILY @7AM // 19.07.2018 Прочетете