Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
7 дек 2017, 9:33, 3001 прочитания

Мебели и дървообработка: Победители с традиции

Само при лидера скокът на приходите през 2016 надхвърля 100% в сравнение с 2015 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
"През миналата година инвестирахме над 3 млн. лева в нов производствен цех с мощност 4 тона на час, което увеличи два пъти капацитета ни."
Камен Косев, управител на "Екотекника"

Още по темата

Промишленото производство се забавя през септември

Понижението в годишния темп на растеж е видим също в търговията на дребно и строителството

8 ное 2017

Еврофинансиране за дърводобива и дървопреработването

През ноември се очаква да започне приемът на проекти по Програмата за развитие на селските райони

25 окт 2017

IKEA планира да продава продуктите си чрез онлайн платформи

Шведската мебелна верига е готова да промени бизнес модела си, за да остане на върха в сектора

10 окт 2017

Никос Ифантидис: Мебели от България ще се продават в цял свят

Управителят на българския офис на IKEA пред "Капитал"

2 окт 2017

Вериги за мебели и интериорни стоки: IKEA генерира една пета от общите приходи през 2016 г.

Пазарът расте благодарение на динамиката в строителството и недвижимите имоти

29 сеп 2017

Сливенска компания разработва "умен диван"

СД "Начеви 90" ще строи и трета мебелна фабрика в Сливен

25 юли 2017

Производители с дългогодишни традиции влизат в топ 15 за сектор "Мебели и дървообработка" в класацията "Гепард" за най-бързо растящите малки и средни предприятия за 2016 г. Само при една фирма – лидерът "Екотекника", скокът на приходите през миналата година надхвърля 100% в сравнение с 2015 г. Четири дружества в класацията отчитат ръст между 50% и 92%, а останалите - между 15% и 33%. Всички 15 компании в таблицата са завършили с печалба 2016 г., като "Екотекника" е лидер и по този показател.

Горски лидер

С над 117% ръст на приходите през 2016 "Екотекника" - Свищов, оглавява класацията за динамичните дружества в сектора. Компанията отчита 10.876 млн. лв. приходи, които като абсолютен размер й отреждат трето място в топ 15.

Фирмата е най-големият собственик на гори в България с основен клиент "Свилоза". Тя е и един от основателите на Българската технологична платформа на горския сектор. Освен устойчиво стопанисване на собствените горски масиви компанията произвежда дървесни пелети.

"През миналата година инвестирахме над 3 млн. лева в нов производствен цех с мощност 4 тона на час, което увеличи два пъти капацитета ни", коментира Камен Косев, управител на "Екотекника". По думите му потреблението на пелети в страната расте с около 20-30% всяка година, тъй като все повече клиенти осъзнават предимствата им. "Очакванията са, че през 2017 г. ще постигнем по-добри резултати от 2016", обобщи Косев.С производство на пелети се занимава и фирма "Трон" ЕООД – с. Дунавци, Казанлък (6-о място). През годините компанията се развива в различни сектори: селско стопанство, добив на инертни материали, дърводобив, транспорт, пътностроителни машини. От средата на 2014 г. произвежда пелети от иглолистна и широколистна дървесина. По данни на фирмата тя преработва годишно не по-малко от 35 000 куб.м дървесина с тенденция за растеж всяка година. Фирмата оглавява таблицата с приходи от 13.351 млн. лв. и е втора в топ 15 по размер на отчетената през 2016 г. печалба – 3.758 млн. лв.

В топ 3

С ръст на приходите от близо 92% на втора позиция е "Кос Хол - 1" - Костандово, Пазарджик. Фирмата е създадена през 1992 г. и произвежда дървени палети по зададен размер, европалета, скари, бокспалета и др. Освен това се занимава с дърводобив и преработка, както и с хотелиерство. "Разполагаме с производствена база на 50 декара площ, със сушилня и съвременни машини, както и със собствен транспорт за добив на дървесина и за доставки до клиенти. Строим фабрика, назначаваме хора. Не страдаме от липса на пазар", коментира собственикът Костадин Холянов.

Дългогодишен производител на стандартизирани европалета и транспортни опаковки за индустрията е и третата - "ИТА България" - София, която отбелязва 77.6% ръст на приходите през 2016. Предприятието е основано през 1992 г. като част от международна компания с представителства в Австрия, Унгария, Румъния и България. Производствената база е в Плевен. Дружеството произвежда и изделия за диви животни и домашни любимци (къщички, аксесоари, хранилки, клетки), както и градински артикули, изработени от дърво, метал, текстил. Освен това търгува с употребявани палети.

Мебели

Мебелната фабрика К2 – гр. Добрич, заема 4-о място в класацията с ръст на приходите от 67.6%. Произвежда мебели и архитектурни елементи за хотели, бизнес сгради, молове, банки, летища и други по собствен дизайн, както и по поръчка на клиенти. В производството на тези мебели се включват елементи от метал, стъкло, огледало и др. Фирмата разполага с дизайнерско бюро. Компанията е на пазара от 1992 г., когато започва с производство на мебели по индивидуални поръчки. Две години по-късно под името "Секвоя" ООД се разраства и разширява дейността си. През 2002 г. следва ново преименуване - на "БМК Секвоя" ООД, увеличение на персонала си и обновяване на машинния парк. От 2007 г. компанията се нарича К2 ООД. През всичките години след създаването си дружеството инвестира в увеличаване на капацитета, покупка на високопроизводителни машини за корпусна мебел, разширяване на производствената база. През 2010 г. открива цех за изработка на боядисани и лакирани мебели, а през 2013 - линия за производство на пакетирани мебели.

Мебели произвежда и "Кронос - Ко" – Пловдив (5-о място). Компанията е специализирана в производство на училищна мебел – столове, чинове, маси, бюра, катедри, както и на табла за информация, закачалки, пейки, стойки и други метални конструкции за физкултурни салони, съблекални и гардеробни. По данни на дружеството негови клиенти са не само търговци на мебели, но и фирми в областта на шивашката промишленост, електрониката, преработващата индустрия. За тях "Кронос - Ко" произвежда транспортни цехови колички, контейнери, работни маси, рекламни стелажи и етажерки. Дружеството предлага също тръбни мебели за дома, офиса, градината, болници и др. Фирмата е трета в класацията по размер на отчетената през 2016 г. печалба – 890 хил. лв.

Тридесет процента ръст на приходите през 2016 г. отреждат на "Ямбол Комерс" седмо място в таблицата. Компанията е собственост на "Стоково тържище - 99" АД, произвежда мебели и търгува с промишлени и селскостопански стоки и стоки за бита, а също и отдава сгради под наем. Деветдесет и четири процента от приходите през 2016 г. идват от продажбата на мебели, става ясно от годишния доклад за дейността, публикуван в Търговския регистър. Мебелите се продават под марката "Нов дом" в едноименната верига магазини. С 200 заети през 2016 г. дружеството се класира на второ място в топ 15 по този показател.

Началото на фирма "Братя Коцеви" - Велинград, е през 1994 г. с персонал от 5 души. Днес мебелната фабрика (8-а позиция) има затворен цикъл - собствен дърводобив, собствена първична обработка на дървесината, производство и търговия на мебели. Фирмата предлага мебели предимно от масивна дървесина – секции, кухни, спални, столове, скринове, маси и други, както серийно производство, така и по индивидуални проекти.

Столове от масивна дървесина – главно дъб, бук и бреза, произвежда и "Елимекс" - Иван Радевски" – Троян, (9-о място). Фирмата е основана през 1995 г., когато започва с малка фабрика в с. Добродан, а днес произвежда 10 хил. стола месечно, включително кресла и бар столове. Освен това предлага и винтидж колекция от виенски столове. По данни на компанията тя е единствената с опит и традиции при извиването на дървени детайли за столове. Производствените цехове на "Елимекс" са на площ 60 хил. кв.м. Дружеството разполага с модерен машинен парк и със собствени сушилни с 800 куб. метра капацитет. През 2015 компанията разшири производството си, като отвори цех в Банско. Освен това внася дървен материал от Украйна, където има собствен цех за преработка на дървесина. Близо 99% от продукцията заминава зад граница - Европа, САЩ, Япония, Израел, Канада. Дружеството е трето в топ 15 по брой на заетите през 2016, които са 196.

Мебелната фабрика "Голд-Аполо" - Русе (10), стартира производствената си дейност през 1999 г. с петгодишен опит в търговията на дребно с мебели. През следващите шест години компанията изгражда и стартира успешно четири производства: за корпусна мебел, матраци, мека мебел, пружинни пакети тип "Бонел".

По данни на дружеството то притежава собствена производствена база с площ над 13 000 кв.м. Търговската му мрежа на територията на страната включва над 150 партньори, които предлагат изделията в над 300 обекта. На външния пазар фирмата продава в Румъния, Македония, Гърция и Италия. Компанията е лидер в топ 15 по брой на заетите през 2016, които са 239, и на второ място по приходи – 11.976 млн. лв.

Близо 20% ръст на приходите през 2016 отреждат 11-о място на ЕТ "Благой Ангелов – Колорадо" - Пазарджик. Мебелната фабрика "Колорадо" започва с производство на матраци през 1997 г., а днес е производител и на мека и корпусна мебел (модулни системи за обзавеждане на дневни, трапезарии, спални, детски стаи и др.). През 2004 г. собственикът купува бившата кооперация за мебели "Свобода" с 18 000 кв. метра площ, а десет години по-късно – и нова производствена база в местността Якуба в Пазарджик с площ 12 542 кв. метра. Фирмата притежава регистрирани търговски марки - за производство на мебели "Колорадо" и за промишлен дизайн на мебели "Енира".

Мебелната "Ретроуют – Аксага" – Ямбол (12-а позиция), също е фирма с традиции в бранша - основана е през 1990 г. от инж. Соня Георгиева и започва работа с трима наети. Компанията, която е с ръст на приходите над 19%, се занимава с проектиране и производство на мека мебел за обзавеждане на жилища, офиси, заведения и хотели.

Тринадесетата в класацията - "Геномакс" - София, произвежда подматрачни рамки под търговската марка "РосМари". Компанията има собствени офиси с търговски складове в София, Пловдив и с. Замфирово, Монтана.

"Ай Би Интернационал дизайн" (14), е създадена през 2003 г. в Троян и произвежда маси за трапезарии от букова дървесина. По данни на дружеството то разполага с модерно техническо оборудване и продава в Европа, САЩ, Близкия изток.

С близо 16% ръст на приходите класацията завършва "Сталко" – Разлог (15) – производител на изделия от дървен материал. Съдружници в компанията са Дарина Николова Енева и Елени Христос Леопулу.

* Таблицата е коригирана на 22 ноември 2017 г.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Малките лидери в бизнеса Малките лидери в бизнеса

Годишната класация "Гепард" за най-динамичните малки и средни предприятия в България през 2016 г. показва, че приходите на компаниите в нея са се увеличили с 30% за една година

15 дек 2017, 4857 прочитания

Машини и оборудване: Постоянен растеж Машини и оборудване: Постоянен растеж

Приходите на най-динамичните 20 фирми са скочили с над 50% до 309 млн. лв.

14 дек 2017, 3122 прочитания

КАПИТАЛ Daily »


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
Фино производство за повече сигурност

"Телетек груп" се преборва с кризата и печели нови поръчки

Хюстън, Столична община

Как работят "умните" светофари, бутоните за пешеходци и Центърът за управление на трафика в София

Наръчник за борба с автомобила

Четири мерки, които могат да олекотят трафика и паркирането в София

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Лъчезар Бояджиев is present

Можем ли да вярваме в нещо днес и познаваме ли истински средата си? Художникът подсказва отговорите с две изложби

Кино: "Принцесата на покера"

За печалбата от загубите е режисьорският дебют на големия сценарист Арън Соркин

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.02.2018 Прочетете