Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
22 май 2015, 11:00, 1237 прочитания

К10 №6 Прокредит банк България: 2014 г. извади наяве съществения въпрос за ясната собственост на финансовите институции

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Петър Славов, председател на надзорния съвет на Прокредит банк България

Фотограф: Прокредит банк

№6 Прокредит банк България

№8 Стабилност и риск
№6 Ефективност и рентабилност
№1 Устойчивост и динамика
№13 Размер
Как оценявате изминалата 2014 г. за банковия сектор в България? Кои бяха основните предизвикателства и как се справихте с тях?
За поредна година банковият сектор бе в ситуация на стагнация по отношение на търсенето на финансиране от страна на бизнеса. Растящият обем на депозитната база в системата изправи банките пред проблем, който се задълбочава – нарастващата ликвидност, която оказва натиск за намаляване на лихвите както по депозитите, така и на кредитите.

Като цяло изминалата година бе трудна за сектора. Въпреки това промените в организационната структура и процесите за повишаване на ефективността на работата, които нашата банка предприе преди няколко години, дадоха резултат и през изминалата 2014 г. ни помогнаха да преодолеем някои от затрудненията, които все още са предизвикателство за сектора.


За нас изминалата година извади наяве и един много съществен за нас в банковата система въпрос, а именно колко е важно хората да знаят кой е собственик на финансовата институция, която приемат за свой партньор. Важно е какви са ценностите, които той изповядва, и какви са целите му, развивайки този бизнес. По отношение на банковите услуги невинаги лихвата, от която всички първо се интересуват, е най-важната, а това на кого доверяваш спестяванията си и с кого се обвързваш, взимайки кредит. Това важи и за гражданите, и за фирмите. Защото колкото и изтъркано да звучи, банковата услуга открай време се гради на доверие, а за да имаш към някого такова, трябва първо да го познаваш.

Какви бяха ефектите от събитията около Корпоративна търговска банка?
Наистина в медийното пространство миналата година мина под знака на събитията около Корпоративна търговска банка (КТБ). Голям обем от средства на големи предприятия бе замразен за дълъг период от време, което допълнително натовари и без това затруднения от междуфирмена задлъжнялост икономически процес. Събитията от миналата година обаче най-вече се отразиха върху доверието в банковата система и затова ролята на централната банка в заздравяването му е от изключително значение. Сега основната ни цел е да повишим прозрачността и стабилността в сектора. Той е добре капитализиран и високоликвиден - на пазара работят много стабилни банки с установени добри бизнес практики, така че това ще допринесе за тази цел.

Конкретно върху нашата банка проблемите около КТБ не оказаха директно ефект. Клиентите на Прокредит банк са коренно различни като профил. Ние финансираме малки и средни български фирми при ясни и прозрачни условия и набираме депозити от граждани и фирми, които търсят сигурност за спестяванията си, а не краткосрочна печалба на всяка цена. Не промотираме агресивно потребителско кредитиране. Вместо това финансираме проекти на граждани, за които си струва да се изплаща кредит – за жилище или за ремонт, който ще доведе до подобряване на енергийната ефективност в домакинството например.Кои ще са основните тенденции, които ще характеризират развитието на сектора през 2015 г.?
Поради липсата на достатъчно инвестиционни проекти на фирмите очаквано тенденцията за повишаване на ликвидността в системата ще остане и през тази година. В допълнение, предвид големината и търсенето на пазара през 2015 г., очакванията секторът допълнително да се консолидира са все по-осезаеми.

Макроикономическата среда за банките в България е трудна и тенденцията за намаляване на лихвите ще продължи, което ще окаже натиск върху някои банки. Това ще обуслови и все по-бързо развиващата се тенденция в сектора за въвеждане на новите технологии и изграждането на висококвалифициран експертен персонал, който дава компетентен съвет на клиентите с цел постигането на ефективност. Очаквам конкуренцията между банките в тази насока да се засили още повече през 2015 г.

Как ще се отразят отрицателните лихви и наливането на ликвидност от страна на ЕЦБ на банките и бизнеса в България?
С всеки изминал ден става все по-скъпо на банките да поддържат високата си ликвидност и да управляват свободните си средства. От една страна, са отрицателните лихви на европейския банков пазар, а от друга, възможностите на банките да инвестират в нискорискови активи също са силно ограничени. Такива активи са първокласните ценни книжа, но те липсват от пазара, тъй като ЕЦБ ги изкупува и цената е твърде висока. Всичко това води до повишаване на разходите за банките.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?
В момента се наблюдава готовност у много малки и средни фирми да инвестират, за да осъществят идеите си, да модернизират производството с нови машини или да излязат на нови пазари. Все повече предприемачи се опитват да установят международни отношения, да изнасят продукция или да поемат поръчки за производство от чужбина. В големите икономики все повече производства се местят в други страни, в които има достатъчно квалифицирана работна ръка. Това е възможност за нашия бизнес, който може да предложи такава. Това е потенциал за финансиране, който ние, в банките, сме готови да посрещнем.

Но още всички очакваме общата икономическа ситуация да се подобри и нещо да отключи този потенциал. Новите програми на Европейския съюз могат да помогнат през тази година това да се случи. Развитието на икономиката в еврозоната също очаквам да окаже позитивно влияние. Промените в курса на еврото към долара, намаляващите цени на петрола и горивата, дългоочакваната политическата стабилност – всичко това се надявам да спомогне и да "отключи" апетита на бизнеса към инвестиции.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?
Банкирането се развива в насока, в която все по-голяма част от услугите ще се извършват онлайн. Все по-рядко клиентите ще идват до банковите клонове, за да извършват операции със сметките си. От друга страна, хората вече започват да използват активно мобилно и интернет банкирането. Така че банките ще се преориентираме от първоначалната ни роля на институция, която управлява парични потоци, в тази на съветник, който предлага услуги с добавена стойност за клиентите. През последните години Прокредит банк инвестира много в технологични иновации. Разработихме и вече предлагаме възможност за банкиране в зони за 24-часово самообслужване и развихме съвременно, бързо и сигурно интернет банкиране. Смятам, че сме една от първите банки на пазара, която пренася модерните технологии в банкирането у нас. Те са ефективни както за клиентите, така и за банките.

Друг приоритет, по който работим, е по линия на желанието ни да подкрепяме устойчивото развитие на българските фирми. Убедени сме, че финансирането на зелени проекти е гаранция за модернизация и по-висока конкурентоспособност на икономиката в дългосрочен план, без при това да се нанасят щети на околната среда.

Нашата банка присъства в региона на Източна Европа вече 20 години и има утвърдени позиции на експерти в обслужването на малките и средните фирми. Все повече наши клиенти търсят бизнес със съседните ни страни. Данните за икономическото състояние ясно показват как регионът се интегрира икономически. В тази връзка ние ще продължим да работим, за да подпомогнем регионалната интеграция на малкия и средния бизнес и да му предложим адекватни банкови услуги. Искаме да дадем възможност на клиентите, които имат одобрени кредитни лимити в България, да могат да ги използват във всяка друга страна, в която има Procredit Bank.
Профил

Създадена през 2001 г. от група международни инвеститори, Прокредит банк България е сред сравнително неголемите финансови институции на българския пазар. Размерът на активите й към края на миналата година е 1.42 млрд. лв., което я прави 15-а по големина в сектора. Основна роля при създаването на банката играе германската компания Procredit Holding, която впоследствие става и неин едноличен собственик. И германската майка, и българското й дъщерно дружество са специализирани във финансирането на микро-, малки и средни предприятия.

В класацията на "Капитал", както и през 2014 г. Прокредит банк заема шестата позиция.  Институцията се връща начело в подреждането в категорията "Устойчивост и динамика", което оглавяваше и през 2012 г., като традиционно се представя добре по критерия за нетен лихвен марж (4-то място), но най-силният й показател тази година е съотношението на възвращаемостта на капитала за последните три години (второ място). Добрите показатели за рентабилност на печалбата спрямо капитала и активите (трето място) допринасят и за високото класиране в подкласацията за ефективност и рентабилност, където заема шеста позиция. В подреждането в категорията за стабилност и риск банката е на осмо място, като на представянето й натежават показатели като цената на кредита (19-о място) и съотношението обезценки/кредити (17-о място).

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

К10 Устойчивост и динамика: Постоянството се отплаща К10 Устойчивост и динамика: Постоянството се отплаща

Преди кризата кредитирането вече почваше да прегрява, а някои банки залагаха на особено агресивна експанзия

16 апр 2020, 2890 прочитания

К10 Ефективност и рентабилност: Последната безгрижна година К10 Ефективност и рентабилност: Последната безгрижна година

След две години с по 1.68 млрд. лв. печалба банковият сектор се готви за срив в резултата

16 апр 2020, 2422 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "K10" Затваряне
Състав

Събраните по този начин данни правят класацията представителна за над 95% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 300 компании по общо приходи от продажби за 2013 г.

Още от Капитал
Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10