К10 №5 Бизнесът има всички шансове да получава изгодни оферти на по-ниски лихви
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

К10 №5 Бизнесът има всички шансове да получава изгодни оферти на по-ниски лихви

К10 №5 Бизнесът има всички шансове да получава изгодни оферти на по-ниски лихви

Мария Русева, заместник главен изпълнителен директор на SG Експресбанк

Гергана Михайлова
1529 прочитания

© Капитал


№5 в общото класиране

№4 Стабилност и риск

№8 Ефективност и рентабилност

№12 Устойчивост и динамика

№7 Размер

Societe Generale Експресбанк е създадена през 1993 година след сливането на 13 търговски банки при преструктурирането на тогавашния банков сектор в България. Първоначално централното й управление е във Варна, а фокусът на банката е насочен към корпоративните клиенти. През 1999 година тя е придобита от френската група Societe Generale и постепенно започва да се ориентира към предлагането на продукти и услуги на малките и средните предприятия, както и да се активизира на пазара на банкиране на дребно. След преместването на централното управление в София банката възприема нова концепция за дейността си, в която се включва развитие в областта на специализираните финансови услуги като лизинг и факторинг. В края на 2014 година активите на банката са 4.5 млрд. лв. при 3.7 млрд. лв. година по рано, което я позиционира на седмо място в сектора.

В класацията на "Капитал" SG Експресбанк заема пето място в общото подреждане. Това е стъпка назад от позицията й от предходната година, което се дължи на изоставане в показателите за ефективност и рентабилност, както и устойчивост и динамика. Най-добрите позиции на банката са пето място по линия на отношението кредити към депозити и пета позиция по благоприятна цена на финансиране, както и третото място в съотношението разходи към приходи, което я нарежда веднага след пазарните лидери по активи. Банката е извън десетката по линия на поддържания нетен лихвен марж.

Как оценявате изминалата 2014 г. за банковия сектор в България? Кои бяха основните предизвикателства и как се справихте с тях?

Изминалата година беше поредната година със сравнително нисък ръст на икономиката, слабо търсене на кредити и продължаващо акумулиране на депозити, като в допълнение станахме свидетели на дефлация не само в България, но и в повечето европейски страни. Като основен фактор за процесите в банковата система това състояние на икономиката доведе до сериозно увеличение на свободните ликвидни средства, упражняващо натиск върху банковата доходност. Конкуренцията при кредитирането се изостри, банките реагираха със значително понижение на лихвите както при кредитите, така и при депозитите във всички сегменти на пазара. От друга страна, изключвайки КТБ, наблюдавахме подобряване на качеството на кредитите и стабилизиране на разходите за влошени и необслужвани заеми. Мерките, които банките предприеха за подобряване на нетните лихвени приходи, както и сравнително ниските провизии допринесоха за добрата рентабилност в края на годината. Напускането на пазара от страна на една от най-големите като размер банки първоначално предизвика известно напрежение както в банковата общност, така и в обществото като цяло. Напрежението спадна относително бързо.

Какви бяха ефектите от събитията около Корпоративна търговска банка?

Разпадането на КТБ постави българската банкова система в условията на стрес тест, който за радост беше преодолян сравнително безпроблемно. Самото отпадане на тази банка от системата днес може да се разглежда като положително събитие предвид практиките, които са били прилагани в нея. Що се отнася до икономическите, политическите и юридическите последици, надявам се банките и институциите да извлекат поуки от случилото се. Пряк ефект от въпросните събития е ускореното акумулиране на депозити в банките, за които клиентите са преценили, че имат добра репутация и заслужават по-голямо доверие. Всъщност депозантите разбраха по трудния начин, че не е нормално едновременно да има сигурност за техните пари и лихви, значително по-високи от пазарните.

Кои ще са основните тенденции, които ще характеризират развитието на сектора през 2015 г.?

През 2015 година очакваме все още скромно търсене на кредити както от страна на фирмите, така и от страна на домакинствата, съпроводено с продължаващо натрупване на депозити. Този процес ще продължава да влияе на рентабилността на банките, които ще намаляват лихвите и по депозитите, и по кредитите. Конкуренцията ще продължава да поставя банките пред предизвикателството да отговорят с продукти и услуги, които да ги отличат от останалите. В същото време банките ще трябва да продължат да инвестират не само в нови и подобрени решения за своите клиенти, но също така и в системи и разработки, които да им позволяват да отговорят на нарастващите регулаторни изисквания.

Как ще се отразят отрицателните лихви и наливането на ликвидност от страна на ЕЦБ на банките и бизнеса в България?

Банките пласират евровите си свободни парични средства в европейски банки и от известно време не само не получават лихви по тези сметки, но дори им се налага да плащат заради отрицателните лихвени проценти. От една страна, започналата през март програма на количествени улеснения заедно с увеличаващата се излишна ликвидност и липсата на инвестиционни алтернативи ще увеличи търсенето на ДЦК от банките. От друга страна, за новите покупки на ДЦК по-ниските нива на доходност означават по-малък лихвен приход от тези инвестиции.

От гледна точка на цената на финансиране на банките очаквам да продължи тенденцията за намаляване на лихвите по депозитите, като няма да е голяма изненада, ако през 2015 г. част от банките въведат нулеви и дори отрицателни лихви по някои депозити.

Ще се създаде допълнителен натиск върху лихвените маржове и още по-голямо засилване на конкуренцията при кредитирането на българския пазар, а бизнесът има всички шансове да получава изгодни оферти на по-ниски лихви за кредитиране при наличието на проекти за финансиране. Всъщност това е и основната цел на програмата за количествени улеснения на ЕЦБ и отрицателните лихвени проценти.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

Комбинацията между стартиращите отново през тази година европейски програми, ниски цени на горивата и енергоносителите, възможни реформи в някои ключови сектори на икономиката и сравнително ниски лихви за финансиране на бизнеса би могла да създаде добри предпоставки за малко по-ускорен растеж. При запазване на политическа стабилност в България и евентуално ускоряване на анонсираните по-рано структурни реформи имаме известни шансове за по-солиден ръст на икономиката, а защо не и за привличане на директни инвестиции. Разбира се, в настоящия глобален контекст на различни политически кризи, които оказват влияние на основните пазари на българските фирми, тази хипотеза за ръст е доста уязвима. Това още повече поставя акцента върху усилията, които трябва да се направят вътре в страната ни за повече предвидимост, последователни реформи, окуражаване на иновациите и ефективността, което би довело и до по-добра конкурентоспособност на икономиката ни като цяло. Като сектори с добър потенциал тази година отново ще разчитаме предимно на експортно ориентираните компании и на селското стопанство.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

Ще останем фокусирани върху нашите клиенти и ще продължим да полагаме усилия за по-добри продукти и решения за тях. Преосмисляме някои от моделите, по които работим, за да станем още по-ефективни, качествени и бързи в обслужването както на компаниите, така и на индивидуалните клиенти. След като през последните години успяхме да увеличим пазарния си дял във всички сегменти, през тази година се концентрираме върху затвърждаването на тези позиции в няколко региона, в които все още виждаме неусвоен потенциал.

№5 в общото класиране

№4 Стабилност и риск

№8 Ефективност и рентабилност

№12 Устойчивост и динамика

№7 Размер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK