Светослав Гаврийски: Смятам, че се избърза с провеждането на оценката на активите

Светослав Гаврийски: Смятам, че се избърза с провеждането на оценката на активите

Главният изпълнителен директор на Алианц банк България пред "Капитал"

Мария Иванова
7247 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


№7 в общото класиране

№5 Стабилност и риск

№7 Ефективност и рентабилност

№12 Устойчивост и динамика

№11 Размер

2016 година се очертава като годината на големия тест. Банките в България ще бъдат подложени на изпитания, които трябва да докажат тяхната стабилност. В очакване на проверките се обърнахме към топ банкерите, ръководещи отличените финансови институции от годишната класация К10: Най-добрите банки с едни и същи въпроси за българската икономика, предизвикателствата пред банките и тенденциите във финансовия сектор.

Ето отговорите на Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на Алианц банк България

Как оценявате изминалата 2015 г. за банковия сектор в България? Кои бяха основните предизвикателства и как се справихте с тях?

2015 г. като цяло беше добра за банковата система в България. Годината беше изпълнена с много нови моменти. Освен продължаващото намаляване на възможностите за кредитиране, особено в корпоративния бизнес, драстичното намаление на лихвите по кредитите и депозитите, както и възможностите за инвестиции създадоха сериозни проблеми при формиране на достатъчно приходи в банките. Това налага търсене на възможности за допълнително инвестиране на добрата ликвидност в почти всички банки.

Друг проблем, който занимаваше банките, беше подготовката за оценка на активите през 2016 г. Това е един изключително важен период, а от гледна точка на вече започналата оценка мога да кажа, че това ще бъде една изключително трудна, трудоемка и отговорна процедура.

В момента тече преглед на качеството на активите на банките. Какви са впечатленията ви от хода му досега и отразява ли се на дейността ви? Какво очаквате да покаже той за вашата институция и за сектора като цяло?

Както вече споменах, процесът е сериозен и може би ще надхвърли всички мои очаквания за необходимостта от концентриране на усилията на големи екипи в банките, които да се занимават с това. Работата отнема много време и естествено ще се отрази за няколко месеца на всички колеги да се занимават с текущата дейност. Това неминуемо ще доведе до по-малко бизнес, но надявам се да го компенсираме до края на годината. Ние сме доста внимателни при кредитирането и инвестициите и се надявам резултатите за Алианц банк да бъдат положителни. Пожелавам това на всички.

По отношение на самата оценка бих искал да кажа, че е един нов момент за всички нас, който изисква добре подготвени екипи, експерти с дълбоко познаване на материята и концентриране на значителен човешки ресурс. Моето мнение е, че се избърза с провеждането, трябваше да се остави достатъчно време за подготовка, както е било в другите страни.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2016 г.?

Според мен настоящата година няма съществено да се отличава от 2015 г. За съжаление тенденциите са намаляващи обеми на бизнеса, което засилва конкуренцията между банките, липса на други възможности за инвестиране на нарастващата ликвидност, ниски нива на лихви, намаляващи финансовите резултати, и много други.

Как ви влияе отрицателната лихва, въведена от БНБ, и какви действия предприемате за управление на ликвидността?

При намаляване на възможностите за инвестиции е трудно да се избегне плащането на тези лихви, но не мисля, че това е инструмент за насърчаване на икономическата активност. Заплащането на лихви в БНБ не трябва да води до необмислени действия, които само ще увеличават риска за банките.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

Различни са прогнозите за растеж, надявам се около 3%, като водещите отрасли със сигурност ще са износ и туризъм.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

Алианц банк е ориентирана предимно към банкиране на дребно и финансиране на малки и средни предприятия, но като универсална банка и големите корпоративни компании са наши добри клиенти.

Надявам се да има достатъчно нови големи проекти през 2016 г. и хората да погледнат по-спокойно в бъдещето, което ще даде възможност за реализация на средствата в банките.

Профил

С активите си от 2.32 млрд. лв. към края на 2015 г. Алианц банк България е от средноголемите финансови институции в страната, като заема 11-о място на пазара по показателя. Създадена е през 1997 г. с наименованието "България инвест", след като тогавашният акционер – застрахователният холдинг "България", купува бившата Ямболска банка и премества седалището й в София. Година по-късно името отново е променено като част от процеса по присъединяването на банката в групата на германския застрахователен холдинг Allianz. Основен собственик на кредитната институция към края на 2015 г. е "Алианц България холдинг", като сред акционерите са и застрахователните компании от групата – "Алианц България" и "Енергия".

През 2016 г. Алианц банк България се изкачва с едно място до седмата позиция в класацията на "Капитал". Най-силното й представяне е в категорията за стабилност и риск, където е на пето място, където печели точки от високия си кредитен рейтинг (BBB+), присъден от Fitch. Добрата възвращаемост на капитала (6-о място) допринася най-съществено за седмата позиция в категорията за ефективност и рентабилност. На представянето й в отделните категории обаче натежават показатели като съотношението капитал/активи (16-о място), маржа на нетния доход от такси (16-о място), съотношението на печалбата преди обезценки към активите (11-о място), както и сравнително високата цена, при която се финансира от домакинствата (10-о място).

А ето и очакванията на останалите банкери от К10

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Има икономически предпоставки да очакваме консолидация

Виолина Маринова, Банка ДСК: Себестойността на ресурса за банките ще продължава да нараства

Aрно Льоклер, Сосиете Женерал Експресбанк: Най-добрият начин да управляваме ликвидността е като увеличим кредитирането

Стилиян Вътев, ОББ: Гръцката криза за нас бе реален тест за устойчивост

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Несигурната среда прави икономиката зависима от финансиране от еврофондовете

Петър Славов, Прокредит Банк: Работим за превръщането ни в регионалната банка на малкия и средния бизнес

Петър Андронов, СИБАНК: Мащабното свиване на лихвения марж е изпитание за устойчивостта на всички банки

Петя Димитрова, Пощенска банка: Клиенти вече не се печелят с конкурентни цени, а с отношение

Цветан Петринин, Ти Би Ай Банк: Задават се нови предложения при депозитите
№7 в общото класиране

№5 Стабилност и риск

№7 Ефективност и рентабилност

№12 Устойчивост и динамика

№11 Размер

2016 година се очертава като годината на големия тест. Банките в България ще бъдат подложени на изпитания, които трябва да докажат тяхната стабилност. В очакване на проверките се обърнахме към топ банкерите, ръководещи отличените финансови институции от годишната класация К10: Най-добрите банки с едни и същи въпроси за българската икономика, предизвикателствата пред банките и тенденциите във финансовия сектор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход