Оливер Рьогл: Несигурната среда прави икономиката зависима от финансиране от еврофондовете

Оливер Рьогл: Несигурната среда прави икономиката зависима от финансиране от еврофондовете

Главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк България пред "Капитал"

Мария Иванова
4233 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


№5 в общото класиране

№2 Стабилност и риск

№9 Ефективност и рентабилност

№15 Устойчивост и динамика

№5 Размер

2016 година се очертава като годината на големия тест. Банките в България ще бъдат подложени на изпитания, които трябва да докажат тяхната стабилност. В очакване на проверките се обърнахме към топ банкерите, ръководещи отличените финансови институции от годишната класация К10: Най-добрите банки с едни и същи въпроси за българската икономика, предизвикателствата пред банките и тенденциите във финансовия сектор.

Ето отговорите на Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк България:

Как оценявате изминалата 2015 г. за банковия сектор в България? Кои бяха основните предизвикателства и как се справихте с тях?

Банковият сектор е стабилен, с високи капиталова адекватност и ликвидност, което позволи на местните банки да бъдат много активни на пазара и да подкрепят развитието. На практика всеки кредитоспособен клиент можеше да получи финансиране.

Една от водещите теми на пазара бе и подготовката за прегледа на качеството на активите.

Сред предизвикателствата бих посочил средата на ниски лихви.

В момента тече преглед на качеството на активите на банките. Какви са впечатленията ви от хода му досега и отразява ли се на дейността ви? Какво очаквате да покаже той за вашата институция и за сектора като цяло?

Вече работим с доставчика на услуги за прегледа на качеството на активите и не бих казал, че това се отразява на дейността ни там, където биха я усетили клиентите. Да, процесът ангажира човешки ресурс в банката, но преди всичко това са служители от управлението на риска и кредитна администрация Още повече ние имаме подобен опит, след като през 2014 г. преминахме през подобен преглед като дъщерно дружество на системно важна европейска банка. Разбира се, все още е рано да кажем какви биха могли да бъдат резултатите, а и това е в компетенциите на БНБ. За нас, а и за целия пазар е важно прегледът да се проведе честно и прозрачно, за да сме сигурни, че банковата система в България е стабилна и няма да се повтори случаят с КТБ. Според мен, ако подобни тестове станат практика в България и се повтарят през определен период от време, това ще се отрази добре на банковата система и ще гарантира доверието както на клиентите, така и на инвеститорите.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2016 г.?

Освен прегледa на активите, който несъмнено е важно събитие за сектора, през следващите няколко месеца ще продължим да оперираме в среда на ниски лихви, тъй като на този етап не се забелязват инфлационен натиск и ответни действия от страна на централните банки. Това означава все по-засилващата се конкуренция между банките, най-вече по отношение на ценовите условия по кредитите. В крайна сметка от това печели клиентът. В един момент лихвите ще започнат да растат, но това не означава, че няма да видим и по-ниски стойности. Федералният резерв вече направи първата стъпка към увеличение на лихвите, но ЕЦБ на този етап запазва политиката си на ниски лихви и количествено разхлабване с цел да стимулира растежа.

Как ви влияе отрицателната лихва, въведена от БНБ, и какви действия предприемате за управление на ликвидността?

Средата е трудна и за банките, и за икономиката като цяло, но пак бих искал да отбележа, че на този етап от това печели кредитополучателят – както физическите лица, така и фирмите.

Това, че сме част от голяма европейска група, ни помага в управлението на ликвидността.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

През 2015 г. износът, индустрията и услугите допринесоха за развитието на икономиката в страната, а и тя отчете рекорден растеж за последните няколко години. Тук огромно влияние оказаха и средствата, влезели в икономиката посредством еврофондове, макар че несигурната среда води до занижен апетит за инвестиции, освен ако те не са свързани с еврофондове, което прави икономиката зависима от подобно финансиране. Към този момент прогнозата на Raiffeisen Research е през настоящата година българската икономика да отбележи ръст от 2.1% годишно, което е малко по-ниско от нивата за миналата година, като не очакваме сериозна промяна в структурата на БВП.

Двигателите ще бъдат отново износът, най-вече заради ниската стойност на еврото, потреблението, услугите и индустрията. От друга страна обаче, се намираме в началото на нов програмен период и вероятно през тази година страната няма да получи този размер на средства от еврофондове и по европейски програми.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

Придържаме се към доказалата се стратегия да растем органично, разумно и устойчиво в трите ни целеви сегмента – корпоративно банкиране, банкиране на дребно и капиталови пазари, и да бъдем сред водещите банки. Разбира се, продължаваме да се фокусираме и върху качеството на обслужване, върху това да сме lean банка, която е ефикасна и високопроизводителна и която постоянно подобрява процесите - както вътрешните, така и външните. Човешкият ни ресурс като най-важен капитал също е сред водещите ни приоритети, като тук целта ни е да станем сред най-желаните работодатели.

Профил

Райфайзенбанк България е една от първите инвестиции на зелено в българския банков сектор. Създадената през 1994 г. с фокус върху корпоративното кредитиране финансова институция е 100% собственост на австрийската Raiffeisenbank Interntional. В годините на кредитния бум Райфайзенбанк навлезе силно и в обслужването на клиенти физически лица, както и във финансирането на малки и средни предприятия. Към края на 2015 г. тя е на пето място на пазара според размера на активите си – 6.45 млрд. лв.

В тазгодишното издание на класацията на "Капитал" банката отстъпва едно място и заема пета позиция, но подобрява представянето си в категорията за стабилност и риск, където се изкачва до втората позиция. За това допринасят челните й места по показатели като цена на финансиране (2-о място) и цена на финансиране от домакинства (2-о място), както и доброто съотношение кредити/депозити (4-о място). Представянето в категориите за ефективност и рентабилност и за устойчивост и динамика обаче е доста по-скромно в сравнение с предходната година, като натежават критериите за възвращаемост на капитала и на активите, както и по-ниският марж на нетния доход от такси.

А ето и очакванията на останалите банкери от К10

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Има икономически предпоставки да очакваме консолидация

Виолина Маринова, Банка ДСК: Себестойността на ресурса за банките ще продължава да нараства

Aрно Льоклер, Сосиете Женерал Експресбанк: Най-добрият начин да управляваме ликвидността е като увеличим кредитирането

Стилиян Вътев, ОББ: Гръцката криза за нас бе реален тест за устойчивост

Петър Славов, Прокредит Банк: Работим за превръщането ни в регионалната банка на малкия и средния бизнес

Светослав Гаврийски, Алианц Банк България:Смятам, че се избърза с провеждането на оценката на активите

Петър Андронов, СИБАНК: Мащабното свиване на лихвения марж е изпитание за устойчивостта на всички банки

Петя Димитрова, Пощенска банка: Клиенти вече не се печелят с конкурентни цени, а с отношение

Цветан Петринин, Ти Би Ай Банк: Задават се нови предложения при депозитите
№5 в общото класиране

№2 Стабилност и риск

№9 Ефективност и рентабилност

№15 Устойчивост и динамика

№5 Размер

2016 година се очертава като годината на големия тест. Банките в България ще бъдат подложени на изпитания, които трябва да докажат тяхната стабилност. В очакване на проверките се обърнахме към топ банкерите, ръководещи отличените финансови институции от годишната класация К10: Най-добрите банки с едни и същи въпроси за българската икономика, предизвикателствата пред банките и тенденциите във финансовия сектор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал