К10: Клоновете

Клоновете на чужди банки, опериращи в България, макар и законово и регулаторно да не се различават по нищо от местните дружество, все повече се превръщат в обособен сегмент. Като цяло те са по-скоро бутикови банки, обслужващи почти само и изцяло корпоративни клиенти. Не са активни на ритейл пазара и не кредитират домакинства, като от действащите пет клона единствено този на френската BNP Paribas активно набира влогове от граждани - останалите разчитат почти само на финансиране от централите си.

Всъщност това обособяване реално може да се брои за приключило от тази година, след като отпадна единственото изключение. Клонът на гръцката Alpha bank оперираше по-скоро като останалите търговски банки, но той не е включен в класацията, след като през март беше финализирана сделката, чрез която той се вля в Пощенска банка. Така всъщност клоновете загубиха най-големия си представител и вече са сумарно с едва 2.3 млрд. лв. активи.

Все пак клоновете имат и своите особености, като основната причина да са отделени в К10 е, че нямат собствен капитал в страната и оперират на база на капиталовите изисквания към банките им майки от съответните национални регулатори. Това прави някои от показателите неприложими. Друга разлика е, че вложенията им не са гарантирани от българския Фонд за гарантиране на влоговете, а от аналога му в съответната страна - членка на ЕС. Това също в даден момент на турбуленция може да е инструмент, привличащ клиенти.

Вече почти се превърна в традиция клоновете на ING и Citibank да си разменят лидерската позиция, като тази година дойде редът на последната. Основната причина е, че тази година поделението на холандската банка отчете загуба. Така Citibank освен общата класация успява да покори и тези за стабилност и за устойчивост. В категорията за ефективност за втора поредна година победител е малкият клон на T.C. Ziraat Bankasi заради високите маржове, при които работи.

Още от Капитал