Цветан Петринин: Задават се нови предложения при депозитите

Цветан Петринин: Задават се нови предложения при депозитите

Главният изпълнителен директор на Ти Би Ай банк пред "Капитал"

Гергана Михайлова
10561 прочитания

© Капитал


№10

№19 Стабилност и риск

№1 Ефективност и рентабилност

№5 Устойчивост и динамика

№23 Размер

2016 година се очертава като годината на големия тест. Банките в България ще бъдат подложени на изпитания, които трябва да докажат тяхната стабилност. В очакване на проверките се обърнахме към топ банкерите, ръководещи отличените финансови институции от годишната класация К10: Най-добрите банки с едни и същи въпроси за българската икономика, предизвикателствата пред банките и тенденциите във финансовия сектор.

Ето отговорите на Цветан Петринин, главен изпълнителен директор на Ти Би Ай банк

Как оценявате изминалата 2015 г. за банковия сектор в България?

Изминалата година беше положителна за сектора. Всички показатели доказват, че банковата система е стабилна. За всички беше много важно да върнем доверието на потребителите в банковата система след 2014 г. и определено успяхме. Намалението на лихвите по депозитите е нормална тенденция в цяла Европа и потребителите разбират защо се случва. При кредитирането има нарастване, като от началото на годината ние имаме 25% ръст на годишна база, увеличава се търсенето на инвестиционно финансиране, нарастват сроковете на заемите и размера на сумите.

Кои бяха основните предизвикателства и как се справихте с тях?

Предизвикателствата през миналата година бяха свързани с връщането на доверието в системата и намаляващите лихви. Комуникацията с клиентите беше ключова и ние отделихме много голямо внимание на това. Въпреки понижението на лихвите хората останаха в банките заради доверието в системата. Депозитът в крайна сметка е спестовен, а не инвестиционен продукт.

Иначе най-голямото предизвикателство си остава намирането на добри клиенти, но не за сметка на поемането на по-голям риск. Бизнес клиентите структурираха собствения си бизнес по-добре и се научиха, че кредитирането е резултат от ясна инвестиционна цел, добра история. При общата оценка важно е и дали един бизнес изплаща кредит в една или друга институция без проблеми. Ти Би Ай банк след 2009 г. натрупа история във финансирането на бизнеса, който много добросъвестно управлява собствените си активи и инвестиции.

В момента тече преглед на качеството на активите на банките. Какви са впечатленията ви от хода му досега и отразява ли се на дейността ви? Какво очаквате да покаже той за вашата институция и за сектора като цяло?

Това е една поредна одиторска проверка, през каквито ние много пъти сме преминавали. Стрес тестовете са положително събитие за сектора, защото след края им няма да има никакво съмнение в качеството на активите и занапред ще бъдат въведени много ясни показатели какво и как точно ще се следи. Където е необходимо, ще има препоръки за подобрение. Стрес тестовете не влияят на дейността на банките, но несъмнено натоварват административната работа. Увеличаването на регулаторните изисквания обаче е естествен ход в работата на банковия сектор и е необходимо да се адаптираме към тази среда.

Кои други тенденции ще характеризират развитието на сектора през 2016 г.?

При депозитите според мен ще има новости и ще са ориентирани към това да се привличат клиентите с атрактивни продукти, включително и хибридни. Пример за това са депозити, които са обвързани със застраховка или пенсионен инструмент. Това е нещо, което добавя стойност през външна за банката услуга, тъй като банките сме ограничени да дадем по-висока доходност. Този тип продукти няма да са масови на пазара, но ще има и такива предложения.

Сега по-скоро има тенденция за по-дълги срокове на депозитите. Близо сме до минимума на лихвите по депозитите и за клиентите водещо при избора на банка е обслужването, което получават.

По линия на кредитирането банките следват развитието на икономиката и ако тя се развива добре, ние можем да я подпомогнем. Очакванията са да има добър ръст от около 3% за БВП на България. Моите очаквания са кредитирането в банковата система да нарасте с 1-2%. При нас вече се забелязва оживление в потреблението и раздвижване в сегмента на домакинствата.

По отношение на лошите кредити не бих казал, че имаше масовост в прочистването на портфейлите. Банките спазват ясна политика за провизиране и отписване на такива кредити. Със сигурност стрес тестовете са провокирали някаква активност от отделни банки и 2015-а бе по-особена в това отношение, но не бих очаквал подобно развитие и през тази година.

Как ви влияе отрицателната лихва, въведена от БНБ, и какви действия предприемате за управление на ликвидността?

Ти Би Ай банк като цяло е доста консервативна и по-голямата част от ресурса е в бързоликвидни инструменти. Отрицателната лихва е част от развитието на икономиката, а на банкерите работата им е да управляват добре парите.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

Допълнителен стимул за растеж може да дойде по пътя на необходимите в администрацията реформи. Колкото по-кратки са сроковете за получаване на съответните разрешителни и документи, толкова повече бизнес ще могат да генерират фирмите и съответно ще имат нужда от банките. Така че е в ръцете на държавата какви реформи ще предприеме и колко бързо. Но като цяло виждаме, че бизнесът расте на база на експорт, промишленост, селско стопанство. Това ще бъдат водещите сектори заедно с технологичните компании.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

Ти Би Ай банк винаги сe e стремяла да бъде близо до клиента, да му предоставя подходящите за него услуги. Силната ни страна е в предлагането на индивидуални решения, особено за бизнеса, съобразени с неговите специфики и конкретни потребности.

Освен това наблюденията ни са, че всеки клиент има свои предпочитания как да комуникира с институцията, затова, освен че развиваме онлайн каналите, инвестираме и в нови офиси. Сред приоритетите ни за тази година е да растем със скорост много над средната за пазара.

Важно за растежа на икономиката безспорно са и инвестициите в образование, в развитието на младите хора. Ние ще продължим да влагаме усилия в тази посока, като дори в момента предоставяме учебен стаж на 90 ученици.

Профил

Ти Би Ай банк е собственост на регистрираното в Холандия ТBIF Financial Services, което е звеното за кредитиране на дребно на холандско-израелския холдинг Kardan. Чуждият инвеститор навлезе на българския пазар през 2011 г., купувайки НЛБ банк, собственост на национализираната словенска Nova Ljubljanska Banka. През 2012 г. банката придоби от Societe Generale поделението за потребителско кредитиране "КредиБул" като част от стратегията за по-дълбоко навлизане на пазара на банкиране на дребно в частта потребителско и целево финансиране на микро-, малки и средни предприятия. Ти Би Ай банк е от най-малките на пазара, с активи за 514 млн. лв. в края на 2015 г.

В класацията на "Капитал" за 2015 г. институцията заема десета позиция, което е отстъпление с три места спрямо подреждането за предходната 2014 г. Причината е, че банката изостава от конкуренцията в показателите за стабилност. Цената, на която набира ресурс, е сред най-високите на пазара, което е част от стратегия за експанзия. Тя донякъде е обоснована и от скъпото кредитиране на банката, основно на потребителския сегмент. Освен това въпреки ръста в последните години тя остава добре капитализирана, благодарение на периодични увеличения, запивани от собственика. В същото време заради поддържане на висок лихвен марж и ниски разходи Ти Би Ай банк продължава да е първа по ефективност на пазара благодарение на повече от два пъти над средните за пазара маржове, при които работи.

А ето и очакванията на останалите банкери от К10

Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Има икономически предпоставки да очакваме консолидация

Виолина Маринова, Банка ДСК: Себестойността на ресурса за банките ще продължава да нараства

Aрно Льоклер, Сосиете Женерал Експресбанк: Най-добрият начин да управляваме ликвидността е като увеличим кредитирането

Стилиян Вътев, ОББ: Гръцката криза за нас бе реален тест за устойчивост

Оливер Рьогл, Райфайзенбанк България: Несигурната среда прави икономиката зависима от финансиране от еврофондовете

Петър Славов, Прокредит Банк: Работим за превръщането ни в регионалната банка на малкия и средния бизнес

Светослав Гаврийски, Алианц Банк България:Смятам, че се избърза с провеждането на оценката на активите

Петър Андронов, СИБАНК: Мащабното свиване на лихвения марж е изпитание за устойчивостта на всички банки

Петя Димитрова, Пощенска банка: Клиенти вече не се печелят с конкурентни цени, а с отношение
№10

№19 Стабилност и риск

№1 Ефективност и рентабилност

№5 Устойчивост и динамика

№23 Размер

2016 година се очертава като годината на големия тест. Банките в България ще бъдат подложени на изпитания, които трябва да докажат тяхната стабилност. В очакване на проверките се обърнахме към топ банкерите, ръководещи отличените финансови институции от годишната класация К10: Най-добрите банки с едни и същи въпроси за българската икономика, предизвикателствата пред банките и тенденциите във финансовия сектор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал