Депозит с добавена стойност

Един от вариантите да се избяга от капана на ниските лихви са хибридните продукти, при които част от парите се влагат във взаимен фонд

Банкерите често казват, че банковият депозит е спестовен, а не инвестиционен продукт. Когато обаче лихвите граничат с нулата и въпреки това влоговете растат, логичното обяснение за това е силата на навика. Анализ на пазара може да покаже и други фактори - липса на алтернативи, ниска финансова култура, народопсихология... но в основата си просто българският потребител е скептичен и консервативен.

Според данните на БНБ средната доходност e 1.38% по новите депозити и около 1.60% по останали от предишни години. Преглед на реалните пазарни условия показва още по-ниски предложения заради свръхликвидността на някои банки, която ги кара по-скоро да търсят как да укротят прилива на депозити към тях. Въпреки това българските граждани съхраняват близо 43 млрд. лв. от спестяванията на физическите лица. Само за сравнение ще посочим, че по официални данни средствата вложени в инвестиционни дружества например са близо 20 пъти по-малко като сума. Основната причина, разбира се, може да се търси в сигурността и предвидимостта, които този продукт носи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал