Най-добрите банки на 2018 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-добрите банки на 2018 г.

Shutterstock

Най-добрите банки на 2018 г.

Уникредит Булбанк се завръща начело на К10 благодарение и на дивидентен подсладител в печалбата си

Николай Стоянов
39119 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Статията е част от К10 - класацията на Капитал за най-големите банки в страната. Повече за изданието можете да видите тук, можете да го закупите от тук

Рекордни активи, рекордна печалба и най-бързо растящо кредитиране от десет години насам. За оптимистите изминалата 2018 г. звучи като перфектна година за банковия сектор, който бележи силни резултати въпреки предизвикателната среда на отрицателни лихви. За песимистите логично фокусът се измества към трупането на нови рискове и повдигането на въпроси дали уроците са научени и дали при идването на нова криза няма отново проблемите да изкристализират.

Засега трезвият поглед е, че картината не е копие на 2008 г. Средните темпове на кредитна експанзия са в пъти по-слaби и далеч от тогавашните балонизирани числа. На вид банкерите са по-предпазливи и въпреки свръхликвидността си и отрицателните лихви не се впускат в прекомерно рискови авантюри. Сред пазарните лидери все по-отчетлива е битката не непременно за повече клиенти, а за по-качествените. А като цяло за системата не по-малък фокус от новото кредитиране продължава да е разчистването на балансите и подготовката за евентуална нова криза.

Разбира се, има и по-агресивно растящи играчи, които се опитват да хванат добрите години на икономиката в търсене на пазарен дял. А в цялата игра се намесват и стратегическите решения от централите, които определят и решенията доколко да се расте органично и доколко с придобивки. Ако в предходните години напускащите българския пазар го правеха по-скоро под натиск, то излизането на Societe Generale е първата голяма сделка, където водещо е по-скоро желанието за геостратегическо позициониране на групата.

В цялото това сложно уравнение трябва да се включи и подготовката за новите проверки от ЕЦБ. Те обаче обхващат само шест банки и ефектите от тях по-скоро ще проличат след обявяването на резултатите през юли. Затова и тазгодишната класация К10 на "Капитал" не показва революции, а по скоро плавни размествания на пластовете в продължение на вече очертали се тенденции.

Двускоростната банкова кутия

Подреждането в топ 10 и тази година затвърждава констатираното разделение на пазара на чужди - местни играчи, като горната половина остава доминирана от банките, част от европейски групи.

От класираните 19 банки всички са вносни без една ("Пиреос") в десетката, а всички местни без една (Първа инвестиционна банка) - извън нея. Участващите банки са с една по-малко от предходното издание след вливането на Търговска банка "Виктория" в Инвестбанк в края на миналата година.

Всъщност влизането на ПИБ на мястото на Д банк е единствената промяна в състава в топ 10. Най-голямата банка с българска собственост регистрира и най-големия възход в тазгодишната класация - 4 места напред, макар и благодарение отчасти на еднократни ефекти в отчета й.

На върха Уникредит Булбанк се връща на първото място, откъдето измества ДСК. Това също става с помощта на необичайно събитие - най-голямата по активи банка получи около 115 млн. лв. приход от дивиденти от дъщерните си дружества за потребителски кредити и лизинг.

Уникредит Булбанк запазва и традиционното си лидерство в подкласацията "Стабилност и риск". В другите обаче има размествания. Донякъде изненадващо Пощенска банка успява да измести малката и фокусирана в потребителското кредитиране Ти Би Ай банк при показателите за ефективност и рентабилност. Основната причина е отчетената загуба от последната в четвъртото тримесечие на 2018 г. При класацията за "Устойчивост и динамика" пък Ти Би Ай банк губи лидерството си в полза на ДСК.

От следващата година може да се очаква още оредяване на класацията. ДСК вече финализира придобиването на Експресбанк в началото на тази година и те са класирани отделно (съответно №2 и №6) за последно. Вероятно от следващата година и "Пиреос" вече ще изчезне от класацията, след като придобиването й от Пощенска банка вече получи зелена светлина от БНБ.

С много подобрители

Въпреки всички предупреждения за "предизвикателна среда" и "свиващи се маржове" банките приключиха 2018 г. с 1.67 млрд. лв. печалба. Това съответства на над 40% годишен ръст, или почти половин милиард над нивото от силната 2017 г.

Когато се гледат въпросните 500 млн. лв. допълнителна печалба на ниво система, при тях трябва да се съобразяват няколко специфични фактора за 2018 г., които вероятно не биха се повторили през настоящата. Според анализ на Асоциацията на банките в България, ако се изключат част от тях, "може да се каже, че на практика нетната печалба на сектора нараства с 12% на годишна база – до 1.44 млрд. лв.".

Един от важните елементи в този микс са споменатите около 115 млн. лв. дивиденти за Уникредит Булбанк, които я изведоха до рекордните за българска банка 430 млн. лв. печалба. В предходните години техните финансови резултати се реинвестираха, като няма яснота дали политиката е трайно сменена и тази година отново банката ще разчита на този резултат. Така или иначе е ясно, че той само временно престоява в Уникредит Булбанк, която планира да раздаде цялата си печалба като дивидент за нейния италиански собственик.

Освен това банковата статистика се изкривява от 45 млн. лв. печалба за BNP Paribas Personal Finance. В предходните години френската група оперираше с небанково дружество, но от 2018 г. оформи дейността си като клон.

Около 70 млн. лв. са и еднократен приход за ПИБ от продажба на имот. А 23 млн. лв. печалба на Инвестбанк идва от счетоводно третиране на вливането на Търговска банка "Виктория" в нея.

Освен това и ръстът през 2018 г. е усилен от това, че ОББ занижи базата през 2017 г. Покрай придобиването й от белгийската KBC и сливането й със Сибанк тя отписа ударно 81 млн. евро и завърши годината с почти 25 млн. лв. загуба. Без такъв еднократен ефект за 2018 г. банката отчита над 173 млн. лв. печалба, или само тя допринася за почти 200 млн. лв. покачване на печалбата.

Извън всичко това нетният лихвен доход остава практически без промяна. На ниво система той се покачва с 2.3% до 2.74 млрд. лв., но ако се изключи от сметките BNP Paribas Personal Finance, има дори лек спад от близо 20 млн. лв. Нетният доход от такси се повишава с 68 млн. лв. на ниво система (или 40 млн. лв. без ефекта BNP). Но това не е достатъчно да компенсира растящите административни разходи покрай покачващите се заплати в страната, а основно органичното подобрение на печалбата идва от по-ниските разходи за обезценки.

Класация по време на проверка

Това, което прави тазгодишната К10 по особена, е, че за част от банките в нея числата са предпоследни. По принцип в осемгодишната си история класацията на "Капитал" стъпва на надзорните данни на БНБ, които не са одитирани и съответно подлежат на корекции. В момента обаче, докато обявяваме най-добрите банки на 2018 г., в шест от тях текат и проверки от ЕЦБ, които могат да променят допълнително данните.

При това положение естествено класацията, базирана само на отчетеното от самите банки, трудно може да претендира, че ще представи напълно достоверна картина. Все пак от предишния опит с проверките на БНБ през 2016 г. може да се каже, че методологията на К10 поне донякъде се е доказала, като правилно беше посочила банките със съществени открити проблеми тогава в долната половина на класацията - особено по показателите за стабилност.

Сега прегледът на ЕЦБ обхваща топ три по активи в страната, както и трите най-големи банки с българска собственост. Ранкирането на "Капитал" поставя първата група - Уникредит Булбанк, ОББ и ДСК, и в топ три по "Стабилност и риск". Същевременно местното трио заема 10-о (ЦКБ), 16-о (ПИБ) и последното 19-о място (Инвестбанк).

Очакванията са ЕЦБ да е доста по строга в своите оценки, а и всички стимули за нея са в тази посока. За разлика от БНБ тя досега не е надзиравала тези банки и съответно не носи репутационни щети, че досега е проспала нещо. Напротив, по скоро може да си породи проблем, ако сега си затвори очите за проблем, който впоследствие гръмне. А от друга страна, след влизането на България в банковия съюз Франкфурт ще поеме надзора над поне топ три на банките пряко и съответно е естествено да иска да ги поеме в максимално изряден вид.

Затова и не е изключено това лято да получим сериозно променена картина за 1/3 от представителите на класацията. А не са малко и анализаторите, които виждат именно в развръзката от прегледите и стрес тестовете и нов катализатор за придобивания и сливания.

Методология

Класацията на банките е по редица показатели, които са разделени в четири групи: стабилност и риск, ефективност и рентабилност, устойчивост и динамика и размер. На всеки показател след консултации с банкови експерти сме дали различно тегло, което да отразява както това доколко е значим, така и доколко в практиката е изкривен от еднократни ефекти или счетоводна политика. Опитали сме се да не даваме голяма тежест на показатели, които зависят от размера на банката (размер на активите, депозитите, кредитите), както и на такива, които банките имат регулаторни или маркетингови стимули да разкрасяват (лоши кредити, нетна печалба, капиталови съотношения).

От класацията е изключена държавната Българска банка за развитие, тъй като тя по същество не се конкурира с останалите институции (те са й по-скоро клиенти), а провежда правителствени политики. Освен това тя не оперира и чисто пазарно, доколкото се финансира с имплицитни или експлицитни държавни гаранции. В изчисляване на показателите са сумирани финансовите данни на Обединена българска банка и влялата се в нея в началото на 2018 г. Сибанк, а също и на Инвестбанк и погълнатата от нея Търговска банка "Виктория".

В методологията няма промени спрямо тази, използвана за миналогодишната класация.

Избраните показатели са:

Стабилност и риск – общо тегло 45%:

Цена на финансиране (разходи за лихви към привлечени средства) – тегло 20%

Цена на финансиране от домакинства – тегло 10%

Цена на кредита (приходи от лихви към отпуснати кредити) – 20%

Цена на кредита за домакинства – 5%

Капитал/активи – тегло 15%

Кредити към депозити – тегло 15%

Дял на привлечени средства от държавно управление - 10%

Дял на материални и недоходоносни активи - 5%

Ефективност и рентабилност – общо тегло 30%:

Нетен лихвен марж (нетен лихвен доход към кредити и вземания) – тегло 30%

Cost-to-income (административни разходи към приходи от лихви, такси и дивиденти) – тегло 30%

Печалба преди обезценки към активи - тегло 20%

Възвращаемост на активите, ROA (печалба към активи) – тегло 10%

Възвращаемост на капитала, ROE (печалба към собствен капитал) – тегло 10%

Устойчивост и динамика– общо тегло 20%:

Нетен лихвен марж* – 20%

Стандартно отклонение на разходите за обезценка - 20%

Възвращаемост на капитала, ROE* – 15%

Стандартно отклонение на ROE - 15%

Ръст на активите** – 15%

Марж на нетния доход от такси и комисиони* – 10%

Промяна на капитал/активи** – 5%

* Показателите са класирани по тригодишната им средна геометрична стойност

** Промяна спрямо 2016 г.


Размер – общо тегло 5%:

Сума на активите

Статията е част от К10 - класацията на Капитал за най-големите банки в страната. Повече за изданието можете да видите тук, можете да го закупите от тук

Рекордни активи, рекордна печалба и най-бързо растящо кредитиране от десет години насам. За оптимистите изминалата 2018 г. звучи като перфектна година за банковия сектор, който бележи силни резултати въпреки предизвикателната среда на отрицателни лихви. За песимистите логично фокусът се измества към трупането на нови рискове и повдигането на въпроси дали уроците са научени и дали при идването на нова криза няма отново проблемите да изкристализират.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.