С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 май 2019, 10:30, 4148 прочитания

Георги Заманов: Все повече клиенти осъзнават ползата от това да имат втора обслужваща банка

Главният изпълнителен директор на Алианц банк - България, пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
# 4 в общото класиране

# 4 Стабилност и риск
# 7 Ефективност и рентабилност
# 6 Устойчивост и динамика
# 10 Размер
Визитка

Георги Заманов e магистър по икономика и финанси от УНСС и по ядрена физика от СУ "Св. Климент Охридски". Започва кариерата си като анализатор в БНБ. Преминава през ОББ, HVB "Биохим" и Уникредит Булбанк. От 2007 г. последователно е бил член на управителния съвет на Unicredit Ваnk - Сърбия, където е отговарял за управлението на риска, а след това и на Unicredit Ваnk в Украйна, отговарящ за корпоративното и инвестиционно банкиране. От януари 2016 г. се присъединява към екипа на Алианц банк - България, като изпълнителен директор. От началото на 2017 г. е главен изпълнителен директор на Алианц банк - България.
Статията е част от К10 - класацията на Капитал за най-големите банки в страната. Повече за изданието можете да видите тук, можете да го закупите от тук

Как оценявате банковия сектор в България през 2018 г. и какви са очакванията ви за развитието му през 2019 г.?


- За да отговоря на въпроса, първоначално ще се фокусирам върху втората му част. През тази година очакваме банките да демонстрират добри резултати, подобно на тези през 2018 г., като предвиждаме ръстът в сектора да е двуцифрен. Прогнозираме интересът към ритейл кредитите - както ипотечни, така и потребителски, да се покачи с 10%. Тези тенденции наблюдаваме и в статистиките ни от февруари, като смятам, че положителното развитие в сектора ще продължи да бъде очевидно през цялата година.

Прогнозата ни е, че печалбите в банковата сфера ще растат, като това, разбира се, е пряко свързано с поддържането на качеството на бизнеса. За разлика от миналата година не се очаква еднократните ефекти в сектора да повлияят на печалбата. Положителна тенденция, която наблюдаваме, е нарастването на инвестиции в технологиите, с които компаниите оперират, както и в развитието на продуктите и услугите, които предлагат. Това определено създава благоприятна среда за постигането на успехи и нови финансови постижения.

Не смятам, че развитието на банковия сектор може да бъде възпрепятствано от политически фактори. Брекзит например може да бъде разглеждан като една добра оценка за дейността на Европейския съюз. Ако останалите страни членки станат по-стабилни и единни след излизането на Великобритания от съюза, това би било една полезна поука за бъдещето на Европа, която ще повлияе положително на всички аспекти от развитието на ЕС.След 2016 г. български банки отново са подложени на преглед и стрес тест - този път от ЕЦБ. Очаквате ли да се види различна картина и проверката ще има ли ефект върху дейността както на тези, през които минава, така и при банките, които останали извън нея, може би могат да са по-активни и агресивни?

- Ще поставя нещата метафорично – не бих казал, че можеш да си позволиш да бъдеш по-активен или агресивен, ако има проверка при твоя съсед, защото тя неминуемо ще дойде и при теб. Хубавото е, че тези проверки започват да се превръщат в периодична практика, която действа самодисциплиниращо на финансовите институции.

Всички ние знаем, че в момента банковата система е добре капитализирана и ликвидна, което няма как да бъде променено кардинално. Разбира се, експертизата и отличното ноу-хау, от които можем да се възползваме, са полезни, защото наблягат на малките детайли, които можем да пропуснем в ежедневието си. Точно тези детайли всъщност ни помагат да направим прогноза за развитието на банковия сектор през следващите няколко години. Ако очакванията са положителни, ние трябва да продължим да се развиваме, а в случай че са негативни – да направим така, че да предотвратим ситуацията или да се предпазим максимално от последиците й.

Всеобщото очакване беше, че идва краят на рекордно ниските лихви, но сега ЕЦБ и Федералният резерв променят политиката си. Какви са вашите очаквания и какво съветвате клиентите ви?

- Лихвите рано или късно ще започнат да растат, като единственият въпрос е кога. Ниските и отрицателните лихви не са здравословни за нито една икономика, още по-малко за нашата, която е в процес на развитие.

Както отбелязахме миналата година, покачването на лихвите трябва да започне в края на 2019 г. – началото на 2020 г. Все пак, в случай че има забавяне с няколко месеца, то няма да промени ситуацията осезаемо. В този ред на мисли очакваме ръст до 0.5% през първата фаза от процеса, като ще мине известен период от време, преди тази статистика да се пренесе и върху кредитите.

Междувременно не можем да прогнозираме съществена промяна в лихвите по банковите продукти за клиентите. Ако лихвите по ипотечните заеми са ниски, то при потребителските кредити средната стойност за пазара е 8%, което оставя марж. Ниските лихви сами по себе си пък създават условия облагането с отрицателна лихва на големите корпоративни депозити да продължи.

Предвиждате ли нови сделки по сливания и придобивания в банковия сектор и през тази година или процесът е към края си?

- По-интересна в случая е борбата за лидерските позиции в сектора. За момента не би следвало нито една от големите финансови институции да се обедини с друга, защото така би станала твърде голяма за пазара ни.

Ако се фокусираме върху петте най-големи играча в сектора, три от тях вече са направили сделки по придобивания и сега остава самите те да наблюдават и анализират резултатите. Те ще бъдат факт до няколко години, като за съжаление международната практика по сливания и придобивания показва, че само една от три сделки е успешна. Все пак кой знае – може би големите консолидации тепърва предстоят.

В такава ситуация натискът за продажба върху по-малките не се ли засилва?

- Европейският модел, който несъмнено работи, се отличава с конкурентен пазар, на който оперират 5 по-големи и 10 по-малки банки. Смятам, че за нас ще бъде полезно да се поучим от международния пример.

Обикновено клиентите се чувстват изгубени при обединение между две или повече финансови институции. Когато потребителите се възползват от услугите на втора или трета обслужваща банка, за тях е нормално да разчитат на този, когото познават най-добре и който им дава чувство на комфорт и сигурност. Предвид факта, че все повече клиенти осъзнават ползите от това да бъдат обслужвани и от втора банкова институция, сега е нашият шанс да им покажем, че чрез услугите ни те винаги ще получават стабилност и максимално удобство.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- За наша радост наблюдаваме, че клиентите ни все повече се фокусират върху технологичния напредък и развитие. Те сами търсят удобството на модерното оборудване и автоматизираното производство, а това води до по-добро качество на продукцията. Готови са да инвестират в труда на експерти и специализиран инженерен състав. В този ред на мисли като положителен оценявам и факта, че много предприемачи, включително международните, започнаха да инвестират в производството в страната ни, което създава условия за растеж и развитие.

От друга страна, през последните години непрекъснато говорим за експортната ни дейност и загърбихме местното производство и потребление. Например 90% от плодовете и зеленчуците у нас са внесени от чужбина. Отделно има сектори на икономиката, които остават толкова пренебрегнати, че каквото и да се случи в тях, ще бъде своеобразен бум. Това само по себе си дава добра основа за развитие, от която трябва да се възползваме.

Отделно според мен икономически растеж от порядъка на 3-3.8% е добър резултат, но все пак сме способни да постигнем и ръст от 5-8%. Това, което ни липсва, е среда, в която малкият и средният бизнес да се развиват. Не случайно казват, че точно те са гръбнакът на икономиката ни, защото предоставят възможност за повишаване на заетостта у нас и добавят стойност към развитието в България. В Алианц банк - България, наша основна мисия е да подкрепяме подема на малкия и средния бизнес. Представителите им не трябва да хабят твърде много ресурси във връзка с административни въпроси, а да насочват усилията си в технологично обновление и развитие. Заради това ние заставаме зад тях 100% и правим всичко възможно да ги стимулираме.

Това ли ще е във фокуса ви на работа през тази година?

- Разбира се, поддържането на благоприятна бизнес среда у нас ще бъде наша ключова цел през 2019 г. Във фокуса на дейността ни също така ще бъде и предоставянето на още по-добри услуги и продукти. Стремим се да отговорим на изискванията на всички наши клиенти, както и да се съобразим с различните им необходимости. За младите например е изключително важно да имат бърз и лесен достъп до всякакъв тип продукти онлайн.

Независимо по кое време на денонощието, те биха желали да могат да се възползват от предимствата на интернет банкирането по същия начин, както и на място в нашите офиси. Затова непрекъснато инвестираме в онлайн услугите си благодарение на нашите доверени партньори в дигиталната трансформация. Основна наша цел е 90% от бизнеса ни да бъде практикуван извън офисите на Алианц банк, като през 2018 г. успяхме да достигнем резултат 83%, което само по себе си е напредък, тъй като преди две години той беше 76%.

Не ви ли притеснява, че финтех компаниите водят в състезанието по дигитализиране на услуги? Apple вече се включи на пазара.

- Предложенията, които предоставят подобни компании, са удобни за хора, които непрекъснато пътуват и водят забързан начин на живот. В случая това са от 3 до 5% от населението. Останалите 95% клиенти искат банката им да бъде близо до тях и да бъде техен доверен партньор. За развитието на Алианц банк - България, е важен този преобладаващ процент. Със сигурност задачата да се конкурираш с глобален финтех играч не е лека, но за разлика от подобни компании ние даваме на клиентите си доверие и стабилност – ценности, които със сигурност са незаменими.
За банката

Алианц банк - България, е създадена през 1997 г. под наименованието "България инвест". Преди да попадне в групата на германския застрахователен концерн Allianz, тя има за акционер застрахователния холдинг "България", който премества централата й от Ямбол в София. През 2003 г. банката приема името на основния акционер "Алианц България холдинг" и започва своето развитие като универсална търговска банка. Сред останалите собственици са застрахователните компании от групата – "Алианц България" и "Енергия".

След рязкото изкачване от десета на шеста позиция в класацията на най-добрите банки през 2017 г. Алианц банк - България, продължава да подобрява резултата си и през 2018 г. вече е №4 в общото класиране. За това спомагат добрите й показатели за стабилност и риск, постигнати благодарение на ниската цена на финансиране, което води до атрактивни лихви по кредитите, добрата капитализация и ограничения бизнес с държавни мастодонти. В края на миналата година банката завърши с 32.5 млн. лв. нетна печалба и 2.7 млрд. лв. активи.

Интервюто взе Гергана Михайлова

К10: Най-добрите банки на 2018 г.

Текстът е част от К10 - класацията на Капитал, която подрежда банките в България по 4 показателя: размер, стабилност, ефективност и устойчивост. Съдържа данни, анализи и интервюта от финансовия сектор в страната.

Изданието е достъпно за абонати Капитал PRO в Библиотеката на Капитал.

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Неделчо Неделчев: Резултатите от новата проверка, ще покажат колко се е подобрила ПИБ 1 Неделчо Неделчев: Резултатите от новата проверка, ще покажат колко се е подобрила ПИБ

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ПИБ пред "Капитал"

12 май 2019, 10477 прочитания

Питър Барон: Укрепването на пазарни дялове ще продължи да бъде предизвикателство Питър Барон: Укрепването на пазарни дялове ще продължи да бъде предизвикателство

Уравляващият директор на собственика на Ти Би Ай банк - TBIF Financial Services, пред "Капитал"

11 май 2019, 5872 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "K10" Затваряне
Петя Димитрова: Дигитализацията е пътят, по който вървим

Главният изпълнителен директор и председател на упраителния съвет на Пощенска банка пред "Капитал"

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света