Устойчивост и динамика: Изчистването на шума в системата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Устойчивост и динамика: Изчистването на шума в системата

Shutterstock

Устойчивост и динамика: Изчистването на шума в системата

БНБ показа, че вижда знаци за прегряване в кредитирането и предписа мерки, които може да променят стратегиите на банките

Николай Стоянов
2350 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Статията е част от К10 - класацията на Капитал за най-големите банки в страната. Повече за изданието можете да видите тук, можете да го закупите от тук

За всеки банков мениджър е важно да отчете година с хубави резултати. Добрата печалба, особено ако е съчетана със завладяване на пазарен дял, е рецепта за това да се зарадват акционерите. И, разбира се, да се получат бонуси.

За практически всички други участници на пазара обаче по-важно е банката да се развива устойчиво. Инвеститорите по правило са с дългосрочен интерес и затова е логично за тях една година на рисков ръст или на печалба, генерирана от някакво изключително събитие, да не е толкова полезна. Още повече агресивните стратегии може да произведат резултати сега, но да компрометират бъдещето на банката и при нова криза рекордните печалби да се превърнат в загуби от лоши заеми.

По същите причини и регулаторите предпочитат плавните и методични ръстове и при индикации за бум и прегряване реагират. БНБ също през миналата година даде сигнал, че вижда опасност от прегряване, и започна да въвежда мерки за охлаждане на пазара чрез допълнителни капиталови буфери. За клиентите също изборът на банка обичайно не е година за година и макар и рекламните материали често да изтъкват наградите и отличията за тях, е хубаво да се водят повече от дългосрочното представяне.

Всичко това ни кара в К10, макар да е класация за 2018 г., да продължаваме да залагаме и на представянето на банките по-дългосрочно и да включваме и показатели за още две години назад.

Повечето показатели в тази категория стъпват на тези за стабилност или ефективност, но са взети в динамика. Някои отчитат изменението, което показва доколко банката расте, но и доколко някои нейни измерители се подобряват или влошават. Друга група измерители гледат средно за последните три години, а трета - стандартно отклонение, т.е. амплитудите и колебанията. Така бонуси в класирането получават растящи институции, но и такива, при които резултатите са най-устойчиви - не отчитат изненадващи печалби от преоценки на финансови инструменти или други счетоводни похвати, които могат да замаскират проблеми.

С високо тегло в категорията е нетният лихвен доход, където средната стойност за три години дава допълнителна информация към използваната в класацията по стабилност стойност на показателя за 2018 г.

Методологията на К10 залага на вкарването на разходите за обезценки само в тази категория, и то като стандартно отклонение на показателя за последните три години. Причината е именно че често някоя банка предприема ударно разчистване отлагано от години, което прави трудно да се каже дали по-консервативното обезценяване в отделна година е добър или лош знак за здравето на институцията. Вместо това точки в класацията получават банките, които плавно и методично провизират и така осигуряват предвидими резултати и по-малка опасност в някой момент при проверка да изскочат скелети от гардероба.

Рентабилността, измерена чрез възвращаемостта на капитала, е разгледана през две различни призми - веднъж като средна геометрична и веднъж като стандартно отклонение. Или методологията дава точки по едната линия на банките, които в последните години са отчитали големи печалби, а по другата на тези, при които нямат огромни скокове и сривове в резултатите.

Ръстът на активите традиционно има по-малка тежест в К10. Причините за това са, че той не е непременно добра новина. Изпреварващите му стойности могат да са сигнал за доверие на пазара в банката, но може да значат и свръхагресивна и рискова стратегия, която да донесе проблеми в бъдеще. Също така и зад него често стоят фактори, които могат да имат противоречиво или еднократно влияние. При някои банки увеличението е стратегическо решение на западните им централи да им предоставят финансиране за експанзия. А тази година примерно и ръста при ДСК идва в голямата си част от увеличение на капитала в самия край на годината с цел финансиране на покупката на Експресбанк. Плащането по сделката след финализирането й вероятно ще доведе до спад на активите в началото на тази година и така пък ще изкриви показателя.

Друг проблем с такъв общ показател като ръста на активите е, че не е ясно какво стои зад него. Ако при някоя институция той-може да е здравословен и доходоносен ръст на кредитния портфейл, при друга той може да е съпътстван със свръхликвидност, която не може да се вложи и да носи текущи загуби от отрицателни лихви. За всяка банка това може да се види при допълнителни разбивки и включване на още цяла поредица допълнителни показатели, което обаче би усложнило прекалено методологията.

Промяната на съотношението капитал към активи е с ниско тегло. Едната причина е, че това не е регулаторно следеният показател за адекватност на капитала (към датата на изготвяне на класацията тези данни все още не са налични, като банките ги разкриват в годишните си отчети и оповестявания), а само негово приближение. А другата - и по-важна - е, че самото изменение е двузначно. Повишението на капитала спрямо активите в общия случай означава повече стабилност, но над определени нива вече говори по-скоро за неефективност и невъзможност наличният ресурс да се управлява добре.

Тази година лидер при този микс от показатели се оказва Банка ДСК, макар и представянето й да е повлияно от споменатото увеличение на капитал. Миналогодишният призьор Ти Би Ай банк остава трети, като е изместен и от Райфайзенбанк. Последната прави солиден скок от 14-о на 2-о място именно благодарение на това, че вече три поредни години отчита устойчиви данни, докато в периода преди това все още беше във фаза на разчистване на наследени от предишната криза проблеми и обезценките, а съответно и финансовите й резултати варираха в много големи граници.

Статията е част от К10 - класацията на Капитал за най-големите банки в страната. Повече за изданието можете да видите тук, можете да го закупите от тук

За всеки банков мениджър е важно да отчете година с хубави резултати. Добрата печалба, особено ако е съчетана със завладяване на пазарен дял, е рецепта за това да се зарадват акционерите. И, разбира се, да се получат бонуси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.