С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 юли 2015, 17:50, 2430 прочитания

Телекомуникации: Крехка стабилност

Потъването на телекомите изглежда овладяно, но зоната с турбуленциите още е пред тях

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Надолу. Това продължава да е посоката, в която се движат "жизнените показатели" на телекомите в България и към края на 2014 г. Добрата новина от изминалата година е, че скоростта на падането е намалена и това е видно от финансовите резултати и за първото тримесечие на 2015 г. Вместо свободно падане на числата вече можем спокойно да говорим за стабилизация. Има ли лоша новина? Разбира се, че да. Ако сте оптимист, наречете я предизвикателство. Но фактите са си факти - за нито един от участниците на този пазар не идват спокойни времена. Напротив. Турбуленциите не са отминали, те предстоят.

В царството на минусите


Изменението в приходите на четири от петте големи компании от телеком индустрията в България за 2014 г. спрямо предходната година е със знак минус (виж таблицата). При "Мобилтел" спадът е закономерен - операторът продължава да губи дял на основния си пазар - мобилните комуникации, което явно се дължи на факта, че още не успява да се излекува от синдрома на дългогодишния единствен играч там, застигнат първо от конкуренцията на втория, а после - и на трети участник. Спад в постъпленията си регистрира и "Теленор България". Оттам (както впрочем и от "Мобилтел") обясняват намалението с интензивната конкуренция, спадащите тарифи заради нея и орязаните преди две години от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) цени на едро за повиквания към мрежите на операторите. Макар и едва забележим, спад има и в приходите на "Булсатком" - най-големия доставчик на платена телевизия в България, лицензиран и за мобилен оператор от четвърто поколение. Малко по-голямо е свиването в приходите и на "Близу".
На този фон единствен със знак плюс в промяната на постъпленията си за 2014 г. е историческият оператор БТК. Повишението на приходите спрямо 2014 г. обаче не е достатъчно, за да върне числото на нивото му от 2012 г.
Картината като цяло обаче е доста по-спокойна на фона на 2013 г., когато общо БТК, "Мобилтел" и "Теленор" (тогава все още "Глобул") изгубиха над 240 млн. лв. приход.
Още по-оптимистично изглежда пазарът в края на първото тримесечие на тази година. Приходите на БТК се вдигнаха с 3.6% на 201 млн. лв., а нетната й печалба се увеличи от 8 на 14 млн. лв. За същия период "Мобилтел" отчете 171.1 млн. лв. приходи, или само с 6.9 млн. лв. по-малко от първото тримесечие на 2014 г. Приходите на "Теленор" пък нараснаха до 153.4 млн. лв. при 147.2 млн. лв. година по-рано.
С една дума - макар и да са далеч от стабилния ръст, телекомите в страната поне овладяха драстичните спадове в резултатите си, и то в условия на сериозна конкуренция, растящи регулации и наситен пазар.

Въздушни дупки за всеки поотделно

Тази година за всеки от петте работещи оператора, както и за шестия, все още малък, но потенциален конкурент ("Макс телеком"), не е спокойна и не дава признаци да протече без рискове, промени и трудности.
Най-видими са турбуленциите при най-големия като приходи телеком - БТК. Компанията продължава да е с раздробена и до голяма степен неясна и нестабилна структура на собствеността. Малко над 43% формално са притежание на специално регистрираната за целта в Люксембург LIC33 на белгиеца с руски връзки Пиер Луврие. Малко над 33% са на лондонското инвестиционно крило на руската банка ВТБ - VTB Capital, а остатъкът от акциите са на кредиторите на компанията. И всичко това - през няколко дружества, всяко от които притежава 100% от това на по-долното ниво.
В същото време 100% от акциите на една от тези фирми по веригата - InterV Investment, Люксембург, са запорирани от тамошната прокуратура по искане на българската на основание, което така и не беше обявено. След като акционерите на БТК не успяха да увеличат капитала й със 150 млн. евро, какъвто беше ангажиментът им по договора за мостов кредит, агентът по заема VTB Capital стартира преговори за продажба на обезпечението - също акциите на InterV Investment. При тях според източници на "Капитал" решаваща дума има освен ВТБ и държавата в лицето на премиера Бойко Борисов, доколкото условието към кандидат-купувачите е да дадат сума от порядъка на 130 млн. евро и на нея като частична компенсация за дупката, останала след затварянето на КТБ, чийто мажоритарен акционер Цветан Василев доскоро беше и най-големият акционер в БТК.
При тази обстановка годината 2015 дава всички признаци да е поредната, в която притежателят на най-големия телеком ще се смени. Засега индикации това да е стратегически инвеститор няма.
За "Мобилтел" тази година пък е поредната трудна, прекарана в опити да се намали или спре процесът на изтичане на абонати. Последните резултати на компанията - за първото тримесечие на 2015 г., показват за пръв път увеличение на клиентската база на оператора - цел, в името на която той инвестира много пари както в модернизация на мрежите си, така и в допълнителни услуги, за да предложи пакетни оферти с мобилен и фиксиран телефон, интернет и телевизия. Ако до края на годината операторът успее да спре спада си като пазарен дял в мобилния сегмент, тя ще е повратна за него.
Ако говорим за инвестиции, операторът с най-големи такива в момента е "Теленор". След като придоби "Глобул", норвежкият гигант вложи над 300 млн. евро за пълна подмяна на мобилната му мрежа, наваксвайки години изоставане, натрупано от времето, когато негов собственик беше гръцката OTE, и приготвяйки инфраструктурата за работа по стандарт LTE от четвърто поколение мобилни комуникации. След като оптимизира и структурата на разходите, за "Теленор" сега предизвикателството ще е да успее да предложи услуги от ново поколение, за което няма необходимия честотен ресурс, и да успее чисто търговски да ги наложи. Както и да приключи легализацията на новата си мрежа.
Не по-малки са проблемите на по-малките и засега по-нишови играчи. На "Булсатком" му предстоят две големи задачи: да изгради 4G мрежата си за мобилни комуникации, за която има лиценз от 2011 г., и да довърши строежа и да изстреля в орбита собствения си сателит. Ако и двете се случат, мащабът на оператора може да се промени буквално с един замах. В противен случай сценариите не изглеждат никак приятно на фона на кредитите, с които компанията се натовари заради тези си две амбиции.
На етап "бъдещи проекти" продължава да стои и "Макс телеком". Притежаваното от Даниел Купсин дружество също все още не е стартирало същинска дейност като LTE оператор. То няма и договор за национален роуминг с някой от трите големи телекома, така че гласовите му услуги в бъдеще са несигурни. Според мениджмънта му предстои такива да се пуснат през специално приложение, а впоследствие и през самата LTE мрежа. Тя обаче сама по себе си покрива едва около 50% от градското население на страната, а географският й обхват е твърде ограничен.
Сред най-интересните компании в сектора тази година отново е "Близу" - доставчикът на кабелна телевизия и интернет отново навлиза в процедура за продажба. При последния такъв опит собственикът му - базираният в Швеция фонд EQT, не хареса единствената оферта от БТК. Този път сред заинтересованите са отново историческият оператор, собственикът на "Мобилтел" - Telekom Austria, и Telenor. Дали обаче до продажба ще се стигне пак не е ясно.Вятър за всички заедно

Освен предизвикателствата за всеки в тази компания поотделно има и фактори, които важат за всички заедно. Такъв е например предстоящото разпределение на честотите в обхвата 1800 MHz. За телекомите той е важен, защото е единственият възможен към момента за изграждане на LTE мрежи. Според главния изпълнителен директор на БТК Атанас Добрев проникването на смартфони и употребата на пренос на данни ще продължат да се увеличават със скорост, която скоро ще направи мрежите на операторите неспособни да обслужат трафика, без това да се отрази на качеството. И това ще е проблем именно заради липсата на честотен ресурс. Към момента подадените заявление за разпределение на свободните честоти от операторите са такива, че могат да бъдат удовлетворени с известни компромисни мерки, а очакванията са това да се случи до края на годината. Друг шанс за "вместване" на мрежите на компаниите в съществуващите честоти няма - ресурсът в 800 MHz продължава да е зает от военните и срок за освобождаването му няма, а именно той е другият възможен за LTE комуникация.
Друго общо предизвикателство за всички телекоми е взаимното им проникване във всички пазарни територии - докато мобилните оператори правят всичко възможно да трупат телевизионни и интернет абонати, "Булсатком" и "Макс телеком" се опитват за предложат мобилни разговори и пренос на данни. А допълнителна конкуренция във всеки сегмент вещае трудни времена за всички.
И, разбира се, нека не забравяме регулациите. До края на годината би трябвало да стане ясно дали, откога и при какви конкретни условия ще бъдат премахнати таксите за роуминг в рамките на ЕС. А паралелно с тяхното обсъждане върви и съгласуването на новата регулаторна рамка за сектора на Брюксел.
Да, 2015 г. ще продължи да е интересна за всеки от операторите поотделно и за всички тях заедно. Хубавото за потребителя е, че засега ефектите от всичко това върху него са изцяло положителни.

Акцент:
БТК и "Близу" са двете очаквани големи сделки в сектора тази година.

Текст към снимка:
Собствениците на "Булсатком" Пламен Генчев и Максим Заяков (първият и вторият отляво) обявиха през 2014 г., че ще изстрелват собствен сателит. Какъвто досега никой в България няма
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар 1 Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар

Посредниците на борсовия пазар на ток се окрупняват и завземат все по-голяма част от финансовите потоци в бранша

16 сеп 2019, 7473 прочитания

Най-големите компании в металургията: Здрави, но сред глобални пирони 4 Най-големите компании в металургията: Здрави, но сред глобални пирони

Приходите на най-големите компании в сектора продължават да растат през 2018 г., но с по-умерени темпове

14 сеп 2019, 6829 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "K100" Затваряне
Вериги: Динамична търговия

Големите ритейлъри пораснаха още, а местни играчи заемат местата на продаващите чужди собственици

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Пътеводител на кандидат-програмиста

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Берлинска ръченица

Електронният артист Стефан Голдман за новаторския си поглед към музиката и защо винаги ще имаме нужда от човека в технологията

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10