Телекомуникации: Крехка стабилност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Телекомуникации: Крехка стабилност

Телекомуникации: Крехка стабилност

Потъването на телекомите изглежда овладяно, но зоната с турбуленциите още е пред тях

Паулина Михайлова
2620 прочитания

© Капитал


Надолу. Това продължава да е посоката, в която се движат "жизнените показатели" на телекомите в България и към края на 2014 г. Добрата новина от изминалата година е, че скоростта на падането е намалена и това е видно от финансовите резултати и за първото тримесечие на 2015 г. Вместо свободно падане на числата вече можем спокойно да говорим за стабилизация. Има ли лоша новина? Разбира се, че да. Ако сте оптимист, наречете я предизвикателство. Но фактите са си факти - за нито един от участниците на този пазар не идват спокойни времена. Напротив. Турбуленциите не са отминали, те предстоят.

В царството на минусите

Изменението в приходите на четири от петте големи компании от телеком индустрията в България за 2014 г. спрямо предходната година е със знак минус (виж таблицата). При "Мобилтел" спадът е закономерен - операторът продължава да губи дял на основния си пазар - мобилните комуникации, което явно се дължи на факта, че още не успява да се излекува от синдрома на дългогодишния единствен играч там, застигнат първо от конкуренцията на втория, а после - и на трети участник. Спад в постъпленията си регистрира и "Теленор България". Оттам (както впрочем и от "Мобилтел") обясняват намалението с интензивната конкуренция, спадащите тарифи заради нея и орязаните преди две години от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) цени на едро за повиквания към мрежите на операторите. Макар и едва забележим, спад има и в приходите на "Булсатком" - най-големия доставчик на платена телевизия в България, лицензиран и за мобилен оператор от четвърто поколение. Малко по-голямо е свиването в приходите и на "Близу".

На този фон единствен със знак плюс в промяната на постъпленията си за 2014 г. е историческият оператор БТК. Повишението на приходите спрямо 2014 г. обаче не е достатъчно, за да върне числото на нивото му от 2012 г.
Картината като цяло обаче е доста по-спокойна на фона на 2013 г., когато общо БТК, "Мобилтел" и "Теленор" (тогава все още "Глобул") изгубиха над 240 млн. лв. приход. Още по-оптимистично изглежда пазарът в края на първото тримесечие на тази година. Приходите на БТК се вдигнаха с 3.6% на 201 млн. лв., а нетната й печалба се увеличи от 8 на 14 млн. лв. За същия период "Мобилтел" отчете 171.1 млн. лв. приходи, или само с 6.9 млн. лв. по-малко от първото тримесечие на 2014 г. Приходите на "Теленор" пък нараснаха до 153.4 млн. лв. при 147.2 млн. лв. година по-рано.

С една дума - макар и да са далеч от стабилния ръст, телекомите в страната поне овладяха драстичните спадове в резултатите си, и то в условия на сериозна конкуренция, растящи регулации и наситен пазар.

Въздушни дупки за всеки поотделно

Тази година за всеки от петте работещи оператора, както и за шестия, все още малък, но потенциален конкурент ("Макс телеком"), не е спокойна и не дава признаци да протече без рискове, промени и трудности.

Най-видими са турбуленциите при най-големия като приходи телеком - БТК. Компанията продължава да е с раздробена и до голяма степен неясна и нестабилна структура на собствеността. Малко над 43% формално са притежание на специално регистрираната за целта в Люксембург LIC33 на белгиеца с руски връзки Пиер Луврие. Малко над 33% са на лондонското инвестиционно крило на руската банка ВТБ - VTB Capital, а остатъкът от акциите са на кредиторите на компанията. И всичко това - през няколко дружества, всяко от които притежава 100% от това на по-долното ниво. В същото време 100% от акциите на една от тези фирми по веригата - InterV Investment, Люксембург, са запорирани от тамошната прокуратура по искане на българската на основание, което така и не беше обявено. След като акционерите на БТК не успяха да увеличат капитала й със 150 млн. евро, какъвто беше ангажиментът им по договора за мостов кредит, агентът по заема VTB Capital стартира преговори за продажба на обезпечението - също акциите на InterV Investment. При тях според източници на "Капитал" решаваща дума има освен ВТБ и държавата в лицето на премиера Бойко Борисов, доколкото условието към кандидат-купувачите е да дадат сума от порядъка на 130 млн. евро и на нея като частична компенсация за дупката, останала след затварянето на КТБ, чийто мажоритарен акционер Цветан Василев доскоро беше и най-големият акционер в БТК.
При тази обстановка годината 2015 дава всички признаци да е поредната, в която притежателят на най-големия телеком ще се смени. Засега индикации това да е стратегически инвеститор няма. За "Мобилтел" тази година пък е поредната трудна, прекарана в опити да се намали или спре процесът на изтичане на абонати. Последните резултати на компанията - за първото тримесечие на 2015 г., показват за пръв път увеличение на клиентската база на оператора - цел, в името на която той инвестира много пари както в модернизация на мрежите си, така и в допълнителни услуги, за да предложи пакетни оферти с мобилен и фиксиран телефон, интернет и телевизия. Ако до края на годината операторът успее да спре спада си като пазарен дял в мобилния сегмент, тя ще е повратна за него. Ако говорим за инвестиции, операторът с най-големи такива в момента е "Теленор". След като придоби "Глобул", норвежкият гигант вложи над 300 млн. евро за пълна подмяна на мобилната му мрежа, наваксвайки години изоставане, натрупано от времето, когато негов собственик беше гръцката OTE, и приготвяйки инфраструктурата за работа по стандарт LTE от четвърто поколение мобилни комуникации. След като оптимизира и структурата на разходите, за "Теленор" сега предизвикателството ще е да успее да предложи услуги от ново поколение, за което няма необходимия честотен ресурс, и да успее чисто търговски да ги наложи. Както и да приключи легализацията на новата си мрежа.
Не по-малки са проблемите на по-малките и засега по-нишови играчи. На "Булсатком" му предстоят две големи задачи: да изгради 4G мрежата си за мобилни комуникации, за която има лиценз от 2011 г., и да довърши строежа и да изстреля в орбита собствения си сателит. Ако и двете се случат, мащабът на оператора може да се промени буквално с един замах. В противен случай сценариите не изглеждат никак приятно на фона на кредитите, с които компанията се натовари заради тези си две амбиции. На етап "бъдещи проекти" продължава да стои и "Макс телеком". Притежаваното от Даниел Купсин дружество също все още не е стартирало същинска дейност като LTE оператор. То няма и договор за национален роуминг с някой от трите големи телекома, така че гласовите му услуги в бъдеще са несигурни. Според мениджмънта му предстои такива да се пуснат през специално приложение, а впоследствие и през самата LTE мрежа. Тя обаче сама по себе си покрива едва около 50% от градското население на страната, а географският й обхват е твърде ограничен.

Сред най-интересните компании в сектора тази година отново е "Близу" - доставчикът на кабелна телевизия и интернет отново навлиза в процедура за продажба. При последния такъв опит собственикът му - базираният в Швеция фонд EQT, не хареса единствената оферта от БТК. Този път сред заинтересованите са отново историческият оператор, собственикът на "Мобилтел" - Telekom Austria, и Telenor. Дали обаче до продажба ще се стигне пак не е ясно.

Вятър за всички заедно

Освен предизвикателствата за всеки в тази компания поотделно има и фактори, които важат за всички заедно. Такъв е например предстоящото разпределение на честотите в обхвата 1800 MHz. За телекомите той е важен, защото е единственият възможен към момента за изграждане на LTE мрежи. Според главния изпълнителен директор на БТК Атанас Добрев проникването на смартфони и употребата на пренос на данни ще продължат да се увеличават със скорост, която скоро ще направи мрежите на операторите неспособни да обслужат трафика, без това да се отрази на качеството. И това ще е проблем именно заради липсата на честотен ресурс. Към момента подадените заявление за разпределение на свободните честоти от операторите са такива, че могат да бъдат удовлетворени с известни компромисни мерки, а очакванията са това да се случи до края на годината. Друг шанс за "вместване" на мрежите на компаниите в съществуващите честоти няма - ресурсът в 800 MHz продължава да е зает от военните и срок за освобождаването му няма, а именно той е другият възможен за LTE комуникация.

Друго общо предизвикателство за всички телекоми е взаимното им проникване във всички пазарни територии - докато мобилните оператори правят всичко възможно да трупат телевизионни и интернет абонати, "Булсатком" и "Макс телеком" се опитват за предложат мобилни разговори и пренос на данни. А допълнителна конкуренция във всеки сегмент вещае трудни времена за всички. И, разбира се, нека не забравяме регулациите. До края на годината би трябвало да стане ясно дали, откога и при какви конкретни условия ще бъдат премахнати таксите за роуминг в рамките на ЕС. А паралелно с тяхното обсъждане върви и съгласуването на новата регулаторна рамка за сектора на Брюксел.

Да, 2015 г. ще продължи да е интересна за всеки от операторите поотделно и за всички тях заедно. Хубавото за потребителя е, че засега ефектите от всичко това върху него са изцяло положителни.

Акцент:

БТК и "Близу" са двете очаквани големи сделки в сектора тази година.

Текст към снимка:

Собствениците на "Булсатком" Пламен Генчев и Максим Заяков (първият и вторият отляво) обявиха през 2014 г., че ще изстрелват собствен сателит. Какъвто досега никой в България няма

Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Надолу. Това продължава да е посоката, в която се движат "жизнените показатели" на телекомите в България и към края на 2014 г. Добрата новина от изминалата година е, че скоростта на падането е намалена и това е видно от финансовите резултати и за първото тримесечие на 2015 г. Вместо свободно падане на числата вече можем спокойно да говорим за стабилизация. Има ли лоша новина? Разбира се, че да. Ако сте оптимист, наречете я предизвикателство. Но фактите са си факти - за нито един от участниците на този пазар не идват спокойни времена. Напротив. Турбуленциите не са отминали, те предстоят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK