Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 8 юли 2019, 14:32, 26610 прочитания

Най-печелившите компании: На всички хоризонти

50-те най-рентабилни дружества в "Капитал 100" отчитат рекорден среден марж на печалбата от 25% през 2018 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.
Темата накратко
 • Рекорден среден марж на печалбата от 25% отчитат 50-те най-рентабилни компании.
 • Транспорт, машини, добивна промишленост допълват поредната силна година за обичайните заподозрени от хазартния и оръжеен бизнес.
 • Начело на класацията се завръщат дружествата на Васил Божков, организиращи "Национална лотария".
Една четвърт на всеки получен лев - тази печалба отчитат корпоративните гиганти на България през 2018 г. Числото е рекордно за последните 10 години и е с над 10 на сто по-високо спрямо година по-рано. То остава впечатляващо (23%) и след еднократните ефекти в тазгодишната класация на най-рентабилните компании в България, които завършват годината с 3.1 млрд. лв. чист резултат - ръст с 21% спрямо 2017 г. (вижте таблицата тук).

Основна част от постигнатото през 2018 г. отново е за представителите на хазартния и оръжейния бизнес, но значителни подобрения има още в сферата на транспорта, логистиката, добивната промишленост и енергетиката. Всичко това говори за изключително силна година в разнородни сектори, дори и след еднократните ефекти.


Изтрий билетче, дай ми печалбата

Начело на класацията се завръща хазартният бизнес на Васил Божков. Дружествата, през който той е собственик и организатор на игрите под бранда "Национална лотария", са неизменно в топ 5 със завидна рентабилност. За всеки лев, платен от желаещите да изтъркат лотарийно билетче, групата на Божков има чиста печалба над 40 стотинки.

Лидер с впечатляващите 100% рентабилност, т.е. практически чиста печалба от 1 лв. за всеки 1 лев приход, е "Лотария БГ". Това се дължи на факта, че дружеството се явява събирателна кутия за дивиденти от реалния лицензодържател и организатор на лотарийните игри в групата - "Ню геймс". "Лотария БГ" няма някаква реална дейност. Освен това не дължи и данък печалба, тъй като приходите му са само от дивиденти, чийто данък вече е удържан при източника им.Една част от реалната хазартна дейност на Божков е в "Ню геймс". Съответно дружеството има реални постъпления и разходи от тази дейност, като например приходи от продажба на лотарийни билети и разходи за заплати за персонал. Въпреки това рентабилността на бизнеса е завидна - цели 43% за 2018 г., като се понижава леко спрямо 49% година по-рано.

В крайна сметка обаче двете дружества са свързани и едновременното им присъствие в класацията изкривява нагоре рентабилността на големия бизнес в България. Без двойното отчитане на групата на Божков средната рентабилност пада от 25 на 23 на сто. Това отново е с 10% повече спрямо 2017 г. и отново е завидно на фона на печалбите от последното десетилетие.

Неотлъчно сред лидерите остава и другата свързана с Божков компания за залагания - "Еврофутбол", със своите 35 на сто норма на печалба. В топ 10 е и производителят на оборудване, съоръжения и софтуер за хазартния бизнес "Евро геймс технолоджис" с 42% рентабилност за последната година.

Изненадите

Изненадите в топ 3 тази година са две. Първата е софтуерна компания - "Прогрес софтуер" (бившият "Телерик"), която избухва с десетократно по-висока рентабилност през 2018 г. - 65%. ИТ бизнесът е считан за един от най-печелившите в България, но в действителност дейността е съпътствана със значителни разходи. Големите представители от бранша трудно постигат норма на печалба в горната част на двуцифрения диапазон. При "Прогрес софтуер" това избухване се дължи на еднократен ефект от счетоводни отчитания на бизнес комбинации и продажба на вземания в групата. Тези нива са неустойчиво високи и надали ще се повторят. По-скоро през следващите години рентабилността ще се върне в обичайните си граници - нива в ниския двуцифрен диапазон.

Втората изненада в класацията на най-рентабилните тази година е присъствието на "Българския енергиен холдинг". Печалбата на холдинга се утроява през последната година благодарение на еднократния ефект от извънреден дивидент платен от АЕЦ "Козлодуй" и "Електроенергийния системен оператор", съответно 220 млн. лв. и 110 млн. лв. "Булгартрансгаз" също е гласувал допълнителен извънреден дивидент за БЕХ от 50 млн. лв., но впоследствие решението е било отменено заради финансовото състояние на газопреносното дружество. От държавните енергийни дружества като цяло само АЕЦ "Козлодуй" има силна година благодарение на продажбите на електричество на по-висока цена със стартирането на енергийната борса в България. Въгледобивното "Мини Марица-изток" също подобрява резултатите си, но ТЕЦ "Марица-изток 2", което потребява въглищата на мината, изпитва сериозни трудности заради скока в цената на квотите за вредни емисиите, която се утрои миналата година.

Частните енергийни централи - "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" пък отчитат ръст в приходите си, но спад в рентабилността - от средно 19-20% на 15%. Частично това се дължи на по-ниското количество количество енергия, продадена на НЕК, за сметка на по-високите продажби на квоти СО2. През 2018 г. НЕК е купувала повече енергия от ВЕЦ централите и по-малко от частните топлоцентрали. Последните обаче могат да продават само на регулиран пазар и не могат да се възползват от по-високите цени на борсата.

Силна разнородна редица

С цели пет представителя тази година сред най-рентабилните отново е оръжейният бранш. Приходите и печалбите на производителите и търговците на оръжие в класацията спадат с над една трета през 2018 г., съответно до 1.14 млрд. лв. и 212 млн. лв., но средната рентабилност се запазва почти без промяна на 19%. Свиването на продажбите им е очаквано на фона на успокояването в Близкия изток миналата година, а задържането на рентабилността говори за добро управление на разходите. Тук най-добро представяне има "Емко" с норма на печалба над 30% при 26% спад в приходите и 30% спад в нетната печалба за годината.

Силна година имат и редица предприятия от транспортния бранш. Това обуславя присъствието в класацията на пристанището и флота, контролирани от Кирил Домусчиев. "БМФ Порт Бургас" например влиза в топ 10 с два пъти по-високи приходи и три пъти по-висока печалба през 2018 г. благодарение на повечето внесени през пристанището горива. "Параходство Български морски флот" излиза на значителна печалба и 25 на сто рентабилност през 2018 г. В същото време "Пристанище Варна" запазва резултатите си от предходната година, а концесионерът на морските летища "Франпорт туин стар еърпорт мениджмънт" запазва рентабилността си спрямо година назад въпреки лекия ръст в приходите и печалбата.

Засилването на строителния бранш и в инфраструктурното, и в жилищното строителство пък се отразява добре на добивния сектор, видно от представянето на производителя на цимент "Холсим България" и производителя на плочки "Хан Аспарух". При сравнително непроменени приходи двете компании отчитат норма на нетна печалба над 25%, като "Холсим" значително увеличава рентабилността си.

Индустриите с висока добавена стойност като производството на машини и оборудване също отбелязват добра година. Приходите на шестте представителя от бранша сред най-рентабилните корпоративни гиганти растат средно с 20% до 1.17 млрд. лв., а печалбата се увеличава с 21.5% до 192 млн. лв. Съответно средната им рентабилност леко се подобрява до 16.3%. Основни герои в този резултат са производителят на касови апарати "Датекс" и компанията за производство на физиотерапевтична медицинска техника "БТЛ индъстрийз".

"Датекс" очаквано успява да се облагодетелства от новите изисквания за касовите апарати, което доведе до масова подмяна на машините. Съответно приходите на "Датекс" растат с 30% до 235 млн. лв., а печалбата почти се удвоява до 38 млн. лв. "БТЛ индъстрийз", собственост на едноименната чешка компания, трета в света в областта на този тип медицинска техника, пък активно залага на инвестициите в нови направления. Това обуславя и значителния ръст в дейността на завода в Пловдив, като през 2018 г. приходите се увеличават с 50% до 151 млн. лв., а печалбата нараства 2.3 пъти до 33 млн. лв. Очакванията на мениджмънта са 2019 да продължи в същия дух, а оборотът да задмине 200 млн. лв.

Другите представители в бранша като "Теклас", "Монтюпе" и други обаче показват, че дори и оборотите да растат, темпът на увеличение при печалбата все пак ще се забави. Тази тенденция е съвсем очаквана предвид по-високата база. Едно евентуално охлаждане на икономиката също би се отразило, макар на този етап изгледите да са позитивни и за 2019 г., и за 2020 г., и то при продължаващи рекордно ниски лихвени нива на банковото финансиране.

K100: Най-големите компании в България

Текстът е част от К100 - класацията на най-големите компании в България. Изданието представя и анализира данни от финансовите отчети на над 300 дружества и очертава развитието на корпоративния сектор през изминалата година.

В изданието ще намерите:
Данни за фирми - приходи, печалби, рентабилност, сравнение с предходна година, прогнози за 2019
Анализи по сектори и интервюта
Класации - на най-големите 300 компании, ТОП 50 по ръст на приходите, Лидерите по сектори, Най-големите работодатели и още

Всички абонати Капитал PRO могат да го прочетат ТУК

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

К10 Устойчивост и динамика: Постоянството се отплаща К10 Устойчивост и динамика: Постоянството се отплаща

Преди кризата кредитирането вече почваше да прегрява, а някои банки залагаха на особено агресивна експанзия

16 апр 2020, 2958 прочитания

К10 Ефективност и рентабилност: Последната безгрижна година К10 Ефективност и рентабилност: Последната безгрижна година

След две години с по 1.68 млрд. лв. печалба банковият сектор се готви за срив в резултата

16 апр 2020, 2488 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Класации" Затваряне
Най-големите компании преди 10 години: Днес производствата изместват търговците

От 2008 г. насам само 10% от топ 100 дружествата са изчезнали, от оцелелите половината са по-големи

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

Ако това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10