С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
17 юли 2019, 14:42, 6424 прочитания

Най-динамичните компании: Годината на строителството

Приходите на най-бързо растящите 50 компании се увеличават средно с 66% през 2018 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.
Темата накратко
 • Приходите на най-бързо растящите 50 компании се увеличават средно с 66% през 2018 г.
 • Държавните инфраструктурни поръчки, растящите цени на горива и ток и индустриалният подем оформят състава на класацията.
 • Начело на подреждането е новият завод на германския производител на авточасти Kostal в Пазарджик.
Строителни поръчки, енергиен възход и цъфтяща индустрия. Това са основните двигатели на поредното силно представяне на най-динамично растящите компании в "Капитал 100". В подреждането за 2018 г. доминират дружествата от строителния сектор, които заемат над една пета от местата в топ 50. Осезаемо остава и присъствието на търговците на горива и ток, както и на заводите. Един от тях заема и челното място в класацията – новата фабрика за автомобилни компоненти на германската Kostal, която заработи край Пазарджик през 2017 г.

Силно нагоре


Измерена в числа, 2018 г. е била осезаемо по-добра за най-динамично развиващите се компании – през последните 12 месеца оборотите им са се увеличили средно с 65.7% (вижте таблицата тук), като правят съществен скок в сравнение с отчитаните през предходните две години резултати от 46-47%. Сравнението със средното постижение в общата класация говори още по-красноречиво за впечатляващото постижение на най-динамичните – през 2018 г. бизнесът на дружествата от топ 300 е нараснал с 8.4%, а в челната стотица на "Капитал 100" растежът е с 9.1%.

На фона на започналото охлаждане в европейската икономика темповете на растеж в първия ешелон остават по-високи спрямо средното за топ 300, което отново до голяма степен се дължи на повишаващите се цени на петрола и някои метали – представителите на тези сектори като цяло са съсредоточени в горната част на класацията. Броят на компаниите от топ 100 сред най-динамично растящите 50 обаче се свива почти наполовина – през 2018 г. те са вече само девет в сравнение с 16 в подреждането за 2017 г. Но когато си голям, високите скокове са почти невъзможни.

Представителите на втората стотица от топ 300 най-големи дружества в България в топ 50 на най-динамично растящите са 13 на брой. В общата класация от 300-те корпоративни гиганта обаче именно фирмите, които заемат местата от 101 до 200, бележат най-слаб среден ръст на приходите си през изминалата година – с 5.2%. Така за поредна година подреждането сред най-бързо разширяващите бизнеса си е доминирано от компаниите, които се нареждат на местата от 201 до 300 в голямата класация "Капитал 100" – в топ 50 по показателя влизат 28 от тях (в сравнение с 19 преди година). Средният резултат за третата стотица пък е увеличаване на приходите с 9.2% през 2018 г. В подреждането на най-динамично растящите 50 са използвани данните за компаниите от топ 300 на най-големите дружества за 2018 г.Доминацията на (условно казано) по-малките в класацията на най-бурно развиващите бизнеса си се чете и в данните за общия оборот в топ 50 по показателя. През 2018 г. числото е 11.4 млрд. лв., или два пъти по-малко в сравнение с година по-рано, когато силното представяне на енергийните гиганти вдигна общия обем до 23.8 млрд. лв. Постижението за последната година обаче е съизмеримо с отчетените 11 млрд. лв. през 2016 г.

Прагът за попадане в топ 50 по растеж обаче продължава неизменно да расте и така, за да влезе в групата на най-динамичните, през 2018 г. една компания е трябвало да увеличи приходите си поне с 29.6%. За сравнение - в подреждането през 2017 г. долната граница беше 28.7%, а през 2016 г. – 19.8%.

Масово ускорение

Освен с осезаемо по-добрия среден резултат класирането на най-динамичните през 2018 г. впечатлява и с рекордния брой на дружествата, които са успели да постигнат трицифрени темпове на растеж на бизнеса си – общо 15. Предишното най-добро постижение беше от 2010 г., когато броят на скачащите с трицифрени темпове компании беше 13, а сред тях личаха имена като създадения през 2008 г. Български енергиен холдинг (БЕХ), който обедини държавните енергийни дружества, както и влязлата през 2009 г. на местния пазар (и фалирала през 2017 г.) "КМБ България", която държеше магазините на Carrefour в страната. В тазгодишното подреждане на най-динамичните 50 корпоративни гиганта има само една компания, чийто трицифрен ръст идва от нулева база, т.е. след само година работа на местния пазар – това е създадената през 2017 г. "Костал България аутомотив", в която германската Kostal започна новото си производство в Пазарджик. Заводът заработи през август 2017 г., а инвестицията в него беше 12 млн. евро. През 2018 г. приходите му вече достигат 164.5 млн. лв., като нарастват с 329% спрямо година по-рано, което отрежда на дружеството и лидерското място по показателя.

В миналогодишната класация подобни примери бяха започналата дейност през 2016 г. "Българска независима енергийна борса", отворилото същата година край Сливен текстилно предприятие "Лемприер уул" и заработилата в края на 2015 г. компания "Трейднет Варна", през която Веселин Марешки развива лоу-кост веригата си за горива VM Petroleum. В тазгодишната класация българската фабрика на австралийската група Lempriere и дружеството на лидера на "Воля" (което официално е собственост на сестра му Нина Марешка-Иванова) отново са сред най-динамично растящите, но в по-задните редици.

В огромната си част компаниите, които отчитат трайно бурен растеж, изразен в трицифрен темп на нарастване на бизнеса им от 2016 г. до 2018 г., работят на местния пазар от по-дълго време. А при три от тях – заемащата второто място в топ 50 на най-динамичните Пи Ес Ай (с 202.5% ръст на приходите през 2018 г.), "Микс-констръкшън" и НИКМИ, трицифрените скокове продължават втора поредна година. Освен трайно силните скокове другото общо между тях е, че и трите са представители на строителния сектор. А впечатляващите им резултати за изминалите две години заедно с трицифрените ръстове, отчетени през 2018 г. от "Маркан" и "Европейски пътища" (с предишно име "Пътища Пловдив"), са показателни и за една от основните тенденции на изминалата година – бурното развитие на строителството. Зад бума в сектора, особено в инфраструктурния сегмент, стоят най-вече държавните поръчки за стотици милиони, финансирани предимно с европейски средства. Това обяснява и факта, че основната група от общо 13 представителя на строителния бранш сред най-динамичните 50 е съставена именно от дружества с основна дейност в инфраструктурното строителство.

Челната тройка на най-бурно растящите се допълва от БЕХ, чиито приходи са се повишили със 135%. Зад внушителния за гигант от мащабите на държавния холдинг ръст стои извънреден допълнителен дивидент в размер на 330 млн. лв., изтеглен от АЕЦ "Козлодуй" и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Средствата се насочват към покриването на огромните разходи на държавната топлоцентрала "Марица-изток 2" за CO2 емисии.

И още истории за растеж

Традиционно през последните години в класацията на най-динамичните присъства стабилна група индустриални компании. Освен лидера по показателя – "Костал аутомотив България", в подреждането за 2018 г. попадат още седем представителя на сектор "Машини и оборудване". А любопитното е, че три от тях са производители на велосипеди – пловдивските "Макском" и "Лидер-96", както и монтанската "Крос". Разковничето за силните им резултати са бумтящото производство на електрически велосипеди и увеличаващото се търсене на такива модели в Европа, като за по-доброто представяне допринася и ограниченият китайски дъмпинг в сектора от януари миналата година. В групата на динамично растящите са и заводи като "Трансвагон" (товарни вагони), чешката "БТЛ индъстрийз" (физиотерапевтична медицинска техника), белгийската "Мелексис България" (чипове и сензори за автомобилната индустрия) и "Датекс" (фискални устройства).

Електричеството е в основата и на повишаващите се приходи на още три дружества, намерили място в топ 50 на най-бързо растящите. Това са търговците на ток "Енерджи маркет", чиято собственост се свързва с тази на ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свилоза", "Гранд енерджи дистрибюшън", което е най-голямото дружество от орбитата на Христо Ковачки, и "ЧЕЗ трейд България". Съществен фактор за подобряването на резултатите им са по-високите пазарни цени на електроенергията на заработилата вече на пълни обороти енергийна борса.

И още една динамична тройка – три са дружествата, които попадат в топ 50 по показателя благодарение на "Лукойл България". От миналата година руската компания смени дистрибуционната си политика и в момента работи само с три местни търговеца на едро – "Сакса", "Бент ойл" и "Литекс". В резултат приходите и на трите фирми скачат осезаемо. Най-голям ръст в сектора обаче бележи "Лукойл България бункер", която зарежда кораби – през изминалите 12 месеца тя е увеличила оборота си с над 80%.

Сред любопитните примери за трицифрени ръстове през 2018 г. изненадващо се оказва и "Център за градска мобилност" (ЦГМ). Приходите на столичното дружество са скочили с почти 120% до 111 млн. лв., а обяснението е промяна в счетоводната политика. В резултат само за три месеца през 2018 г. ръстът в приходите е над 100%. Още по-сериозен ръст ще бъде отчетен за 2019 г., тъй като в приходите на дружеството ще бъдат зачислени продажби на карти и билети за около 120 млн. лв. плюс субсидия за още толкова. А заедно с постъпленията от синя и зелена зона приходите на ЦГМ ще надхвърлят 260 млн. лв.

Еднократен ефект от продажбата на нематериални активи пък обяснява изстрелването на приходите на "Прогрес софтуер" (позната доскоро като "Телерик") с над 120% до близо 206 млн. лв. Благодарение на него компанията се изкачва до върха на подреждането в секторната класация за софтуер, в която иначе би заела трета позиция с около 100 млн. лв. приходи от основна дейност.

В елитната група на растящите с трицифрени темпове влиза и производителят на тютюневи изделия "Филип Морис България", чийто оборот през 2018 г. е нараснал със 108% до над 153 млн. лв. Двигателят на успеха най-вероятно е бездимният продукт IQOS и стиковете за него heets, а по оценка на компанията броят на българските потребители на продукта от представянето му в края на 2017 г. досега е от порядъка на 150 хил. души.

K100: Най-големите компании в България

Текстът е част от К100 - класацията на най-големите компании в България. Изданието представя и анализира данни от финансовите отчети на над 300 дружества и очертава развитието на корпоративния сектор през изминалата година.

В изданието ще намерите:
Данни за фирми - приходи, печалби, рентабилност, сравнение с предходна година, прогнози за 2019
Анализи по сектори и интервюта
Класации - на най-големите 300 компании, ТОП 50 по ръст на приходите, Лидерите по сектори, Най-големите работодатели и още

Всички абонати Капитал PRO могат да го прочетат ТУК

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар 1 Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар

Посредниците на борсовия пазар на ток се окрупняват и завземат все по-голяма част от финансовите потоци в бранша

16 сеп 2019, 6322 прочитания

Най-големите компании в металургията: Здрави, но сред глобални пирони 4 Най-големите компании в металургията: Здрави, но сред глобални пирони

Приходите на най-големите компании в сектора продължават да растат през 2018 г., но с по-умерени темпове

14 сеп 2019, 5513 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Класации" Затваряне
Най-големите компании за софтуер: Масова акселерация

Секторът е абсолютният шампион на 2018 г. сред всички браншови класации в "К100": той расте най-силно и е най-печеливш

Още от Капитал
Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10