6 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил tp Рейтинг: 237 Неутрално
11 ное 2015 09:18 1
- +Оценка
-5 +6

Оливър малко се изхвърлиха с тази цена. То бива алчност, ама да искаш 16.7 млн. евро от БНБ, при положение че ЕЦБ плати за всичките европейски банки 14 млн. евро е малко нагло.

 
Преглед на профил Николай Стоянов Рейтинг: 1442 Неутрално
11 ное 2015 12:50 2
- +Оценка
+7

До коментар [#1] от "tp":

Без да мога да кажа със сигурност много или малко са тези 16 млн. евро, мисля че сравнението ви не е напълно коректно, тъй като при стрес теста на ЕЦБ огромна част от разходите беше прехвърлена на националните регулатори, тъй като ЕЦБ все още нямаше изградени структури за надзор: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ab4e00e2-286a-11e4-b085-00144feabdc0.html#axzz3rAvndZp5

 
Преглед на профил ХЪ ХЪ ХЪ Рейтинг: 466 Любопитно
11 ное 2015 12:57 3
- +Оценка
-1 +3

Хммм... Момент!

Ако прогнозната стойност за поръчката е 1 млн. и 700 хил. лева, а участник е дал оферта за 17 млн. евро, то не следва ли този участник да бъде отстранен на основание, че ценовото му предложение надвишава прогнозната стойност? Или не са предвидили това условие изрично в документацията (понеже май в закона нямаме изрично уредено това положение)?

Също така, какво означава тая уговорка, че "Както офертата на Oliver Wyman за над 16 млн. евро не е крайна и тепърва ще нараства допълнително заради таксуване, така и офертата на "Делойт" също е ясно, че не е с крайна сума и всичко, което е необходимо, за да се свърши работата, ще бъде таксувано"? Възложителят е изискал предложената цена да включва всички присъщи разходи.

В тоя смисъл, ако горното е вярно, то и двете оферти са за отстраняване.

 
Преглед на профил regular_observer Рейтинг: 627 Неутрално
11 ное 2015 13:36 4
- +Оценка
-1 +2

Докато се разберат за поръчката ще замине още някоя банка.

 
Преглед на профил fidodido Рейтинг: 8 Неутрално
11 ное 2015 16:23 5
- +Оценка
-4 +4

Знам, че последният одиторски доклад на една банка / с обществен интерес към нея/ струваше над 1 млн. лв. А кажете ми тогава как проверка на цялата банкова система от 22 банки ще струва пак толкова. Делойт са предложили частично изпълнение, тоест преглед само на две три банка или "преглед на две на три". И по стар български обичай "ти ми дай поръчката ние после ще си измислим как да завишим цената" сме си избрали наш човек. Кой ти говори за алчност - само погледнете изразходваният бюджет за банков надзор при БНБ за последните години.
Разбра се, че банковата система не е имала адекватен надзор и е изтъкана от лоши банкови практики. Явно и сега се подиграват с европейските изисквания, защото не им се иска да излезе ясната картинка и да се наложат оставки на банкери.

 
Преглед на профил kdo52372883 Рейтинг: 1277 Неутрално
12 ное 2015 20:11 6
- +Оценка
-1 +7

Бреей, че интересно се получи... няколко неща по темата:

1. Това беше очакваният и принципен ход от страна на Oliver Wyman. Работата е там, обаче, че е безсмислен. Т.е. загуба на време е да се обжалва пред български регулатор, понеже е предизвестено какво ще реши КЗК - а именно, това, което и заповяда някой от Вождовете (може и чрез SMS, или примерно Viber).

2. Значи какво излиза - за съдебно-счетоводната 'експертиза' на цацаратурата са отпуснати 1 милион лева (но резултат от това вече 1 година ние така и не видяхме). Същевременно, както за стрес-тестовете на цялата банковата система, така и за тези на небанковия финансов сектор (организирани от КФН на Стоеньчо Мерюдията) са отпуснати по няма и 1 милион евро. Разбира се, КФН дори още нищо не е предприела в тази насока, докато БНБ май уж правят нещо (то се видя какво).

3. Значи тези, които определят кое колко е важно и респективно кое колко да струва, или са невменяеми, или по-вероятно - и за пореден път - ни взимат за стадо овце... или още по-лошо, шимпанзета. Така че, дайте направо да си го кажем, с копитце на сърцето: "Ббеееее!"