Кратък наръчник на дарителя

Кратък наръчник на дарителя

Няколко начина да направите добро

14730 прочитания

През зимата се появяват много повече каузи и начини да направим добро не само защото наближават коледните празници, но и поради факта, че студът поставя стотици хора в трудна ситуация и спешна нужда от помощ. Събрахме актуални и проверени от нас възможности за правене на добро – или чрез дарение, или чрез доброволчество. Всички каузи са организирани така, че да улеснят максимално всеки желаещ да се включи в тях.

На две или една кука, важното е да ни пука

На 10 декември първият Национален благотворителен фестивал "Шарена плетеница" в помощ на хората без дом ще събере кръжоци по плетене с най-добрите в областта с цел да покаже интересни техники за начинаещи и напреднали и да разпространи, подкрепи и развие един от най-българските занаяти – плетенето. Срещу заплащане на вход получавате билет за две работилници за умения за плетене, лично творчество и усещането да сте част от кауза. Със събраните от събитието средства ще бъдат закупени зимни спални чували за бездомните, които остават извън центровете за временно и кризисно настаняване. Кампанията "Изплети топлина" се случва вече пет години и целогодишно прави курсове по плетене, по време на които посетителите изплитат дрехи за нуждаещи се, събират плетива от цялата страна и ги разпределят по домове. Фестивалът се провежда в Sofarma Business Towers, целодневният билет е 90 лв., има опции и за отделен кръжок за 60 лв. Повече информация на www.imanachin.bg.

Не ме изхвърляйте, имам история

- От март насам Българският червен кръст е поставил контейнери за събиране на стари дрехи на няколко места в София и Пловдив. Всеки може да остави в тях непотребните си вече дрехи или чаршафи и завеси. Даренията периодично се събират от БЧК, хигиенизират се и се разпределят към нуждаещите се. Единствените изисквания към текстилните изделия е те да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка. Някои от адресите в София са: базата на БЧК на бул. "Джеймс Баучер", Bulgaria Mall, магазините Kaufland, а пълният списък е на www.redcross.bg/campaign/humanita_campaign.html.

- Другата опция за предаване на употребявани дрехи е във всеки магазин от веригата H&M в страната. Те биват сортират, хигиенизирани и изпращани на представителството на УНИЦЕФ, а в замяна клиентите, донесли торба с текстил, вземат ваучер с 15% отстъпка с всяка от тях.

- На рецепцията на тенис клуб "Малееви" всеки работен ден и целогодишно се приемат стари дрехи, за които няма изискване да са минали през химическо чистене. От клуба ги предават на УНИЦЕФ, които ги хигиенизират и разпределят по домове за деца без родителска грижа. Адрес и телефони за повече информация на www.maleevaclub.com.

Подаръци за всички от сърце

По време на немския коледен базар в Градската градина между греяното вино и щолените в шест дървени къщички ще се предлагат и медни изделия, екосувенири от дърво, продукти от занаятчийски практики, бижута, свещи, сладкарски изделия, билки и сирена. Всички те са произведени от социални бизнеси, в които работят жени в затруднено положение, деца без родители, роми или хора с увреждания и бежанци. Приходите от продажбите отиват за тях и предприятията им. Коледният немски базар работи всеки ден от 10:00 до 22:00 ч. до 21 декември. Повече информация на www.socialempowerment.org и на сайта на организаторите www.colorfulbulgaria.com

Нарисувай сам

До 16 декември може да изпратите ръчно изработена коледна картичка на неправителствената организация "PTPI Делфините Варна", които ще ги продават, а приходите ще се използват за закупуване на апаратура за новородени бебета. Подробности на www.timeheroes.org/bg/ptpi-the-dolphins-varna/koledni-kartichki-blagotvoritelnost-aparatura-novorodeni.>

На различни пунктове в София, Правец и Петрич тече целогодишно набиране на материални помощи за деца от домове и хора, живеещи под прага на бедността от различни уязвими групи. Организира се от сдружение "Дари любов". Някои от пунктовете са: в Петрич – универсален магазин (ГУМ), а в София - бул. "Тотлебен" 34. Повече информация на https://timeheroes.org/bg/dari-lubov/drehi-obuvki-veshti-hora-v-nuzhda.

"Приют за бездомни деца" във Варна приема целогодишно хранителни продукти и препарати за хигиена. Най-необходими са трайни пакетирани храни като пастет, лютеница, консерви (боб, сърми и др.), макарони, сухи пасти и бисквити, захар, сол, краве масло, вакуумирано сирене, прах за пране, паста за зъби и др. Организацията се извършва от сдружение "Гаврош", което помага вече 20 години на дома - https://timeheroes.org/bg/gavrosh/hrana-higienni-uchebni-materiali-bezdomni-detsa.

Добави извън количката

Верига супермаркети BILLA заедно с БЧК предоставя възможност на всеки желаещ да дари част от хранителните продукти, които е закупил. Веднага след касата ще откриете брандирани колички с логото на БЧК, в които могат да се оставят вече платените храни. Впоследствие те се разпределят на нуждаещи се семейства, които живеят под прага на бедността.

Стани благодетел

Всяка година bTV и УНИЦЕФ правят кампания "Заедно за всяко дете". Благодарение на кампанията са създадени детски центрове за застъпничество и подкрепа – "Зона ЗаКрила" в Шумен, Монтана и София. За една година екипите са помогнали 164 деца и техните семейства. Концертът в помощ на кампанията мина, но всеки може да се включи и да помогне като SMS с цифра 5 на 1021 и стане благодетел с месечни дарения през мобилния си телефон. Текстът на съобщението отговаря на стойността и цената на месечното дарение. Подробности на www.unicef.bg.

Каузата засища

През октомври врати отвори едно уютно и светло бистро на ул. "Владайска" 43 в София. В менюто на Hope няма нищо необичайно – традиционни български готвени ястия, вкусен крем карамел, добро кафе и всякакви други напитки. Необичайното е, че в него работят младежи излезли от наблюдавани домове за деца през родители, а цялата печалба на мястото отива за поддръжка на "Дом възможност". Цените в Hope са умерени, отворено е всеки делничен ден и е на самообслужване. "Ще предлагаме и кетъринг, даже вече имаме поръчки", казва управителката Кристина Филипова. Финансирането e събрано чрез благотворителност от Фондацията за социална промяна и включване. Биляна Младенова, представител на фондацията, казва, че това е добро начало за професионална кариера за децата, лишени от родителски грижи.

За колко време ще ви стигнат събраните дарения?

Благодарение на парите от дарения има оборудвана голяма кухня с най-новите професионални уреди. Даже една от участничките в Masterchef идваше да готви при нас, за да ги използва. Ресторантът е обзаведен модерно и имаме финанси да издържим една година, през която да можем да плащаме сметките и заплатите на младежите от домовете. За тази година трябва да задвижим бизнеса, така че след това да се самоиздържаме.

Какво научават младежите при вас?

Освен съвсем конкретния занаят – готварство, те изграждат и основни навици като да идват навреме на работа, да работят в колектив, да спазват срокове и сами да се издържат, като си съставят месечен бюджет, след като си получат заплатата.

Какъв е вашият бизнес планът?

Освен самото бистро доставяме храна до офисите, приготвяме кетъринг, а след като пуснахме ваучери в сайтове за споделено пазаруване, в момента имаме поръчка за 70 еклерови торти. Можем да се справим, защото кухнята е над 100 кв.м и управителката е добра сладкарка.

Актуално меню на Hope - www.hoperestaurants.org.

През зимата се появяват много повече каузи и начини да направим добро не само защото наближават коледните празници, но и поради факта, че студът поставя стотици хора в трудна ситуация и спешна нужда от помощ. Събрахме актуални и проверени от нас възможности за правене на добро – или чрез дарение, или чрез доброволчество. Всички каузи са организирани така, че да улеснят максимално всеки желаещ да се включи в тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход