Куче турист
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Куче турист

Куче турист

Хотели и хижи по популярни маршрути, където домашните любимци са добре дошли + полезни съвети, ако пътувате с куче

40432 прочитания

Преди три години ненадейно и уж за кратко се оказах стопанин на огромно бяло куче. Нямах кола, пътувах често, повечето уикенди прекарвах в планината. Такъв начин на живот плюс извънгабаритно животно се оказа сложна комбинация. Трудно намираш транспорт, в повечето хотели не те пускат, когато стигнеш хижа, може да ти се наложи да спиш с кучето в студено преддверие или на пейка в столовата. Има ситуации с крайно неуспешни опити за минаване по екопътеки (кучетата просто не се катерят по стълби освен в цирка).

Има и случаи със стигане до хижа или къща за гости с такси и предварителна подготовка на шофьорите по телефона: "Куче, голямо, голямо... колко да е голямо..." Има и твърде дълги планински преходи, защото в някоя хижа са отказали да ни пуснат. Не липсват обаче и доста по-благополучни истории като запазване на цяла стая само за нас, приютяване във VIP стаи, авторски песни, посветени на кучето и т.н. Накратко, ако си активен, пътуващ човек и имаш куче, всичко се променя. Трябва да планираш по-добре уикендите, да си създаваш нови навици, да се съобразяваш с много повече неща. Много често планирането започва не с това къде искате да отидете, а къде може да отидете с кучето. И колкото и сложно да звучи това в компанията на 50-килограмово животно, всъщност избор има, при това немалък.

Куче в планина

В България има около 400 хижи, туристически домове и спални, заслони и планински хотели. Не всички от тях работят и не във всички се допускат кучета. Противно на широко разпространеното убеждение, няма забрана от страна на Българския туристически съюз (БТС) за достъпа на домашни любимци до тези места. БТС е дал свобода на туристическите дружества, които стопанисват хижите, и на техните хижари сами да преценят дали искат животни на територията си. Някои дружества са забранили достъпа на домашни любимци. Един от примерите е хижа "Васил Левски" в Стара планина - там решението стои здраво заковано на вратата. Забрана има и за хижа "Рилски езера". Други места, където няма да ви приемат с куче в Рила, са хижите "Македония", "Заврачица", "Мечит" и хотел "Мальовица". В Стара планина не приемат и в хижите "Ехо", "Рай", "Козя стена", "Вежен", "Добрила", "Янтра" ("Партизанска песен"), "Мургана", "Горски рай", "Чавдар" и други. В Пирин на места като Безбог, Спано поле и Синаница е позволено само за кучета водачи.

В градския и жп транспорт:

За да пътува кучето, му трябват паспорт с валидни ваксинации и обезпаразитяване, повод, намордник, 1/2 билет за влак и цял билет за градския транспорт.

Макар и някои хижи да са въвели забрана, те са по-скоро изключения от правилото - като цяло не би трябвало законово да има проблем за настаняване с куче. Все пак добре би било да попитате хижаря предварително, както и да се съобразите, ако в хижата има хора, които не искат куче наоколо. На някои места, където домашни любимци не се пускат в стаите, има възможност да останат в отделно помещение - гардеробно, мазе, склад за дърва. У нас хижите и хотелите в планината, където е отделено специално място за кучета, са малко за разлика от Алпите например.

Дори и да е осигурено подобно пространство, има риск кучето да лае цяла нощ, ако бъде оставено само. Едно от малкото места със специално помещение за кучета е хижа "Равно боре" в Родопите. Хижарят на "Попови ливади" в Пирин също много обича животните и е направил няколко колибки и малки постройки, за да ги приютява. Казва, че би ги пускал и в хижата, но има гости, които не са съгласни. Въпреки това, ако звъннете предварително и останалите хора в хижата не възразяват, кучето може да пренощува и в стая. Други места, където в повечето случи приемат куче, не в стая, а в отделна постройка, преддверие или помещение, са хижите "Яворов" и "Вихрен" в Пирин (в склада при дървата), както и "Рибни езера" в Рила, където има кучешка колиба отвън, а настаняването вътре зависи от момента, условията, кучето и т.н.В преддверие или столова може да нощува кучето в хижите "Тъжа" и "Мазалат" в Стара планина. На заслон "Ботев" много зависи от това колко пълно е и как са настроени хората. На "Скакавица" в Рила в момента се подготвя специална стая за хора с кучета, която скоро ще бъде отворена.

Като цяло в много от хижите са склонни да настаняват хора с кучета дори в стаите. Такива хижи в Стара планина са "Дерменка", "Бенковски", "Хайдушка песен", "Момина поляна", както и заслон "Орлово гнездо". На хижа "Ком" приемат с кучета, но наскоро са въвели такса за тях, която се равнява на цената за нощувка на човек (12 - 15 лв.). На хижа "Тръстеная" над Лакатник, освен че ще ви приемат с куче, ще можете да полеете повода и с известното малиново вино.

В Рила хижите, в които кучета са добре дошли дори в стаите, са "Иван Вазов", "Ловна", "Марица" и "Грънчар". В зависимост от момента, породата и условията могат да ви приемат и в хижите "Мальовица", "Отовица" и "Чакър войвода", но няма гаранция, че ще се случи. В Пирин настаняване е възможно в "Демяница", "Яне Сандански", "Каменица" ("Беговица"). В "Бъндерица" приемат кучета, но само на втория етаж, както и в бунгалата през лятото. В хижа "Пирин" животните се допускат вътре, но на площадката, не в стаите. В близката хижа "Малина" решаващият фактор е видът на кучето - там размерът има значение. Според хижаря за "декоративните" кученца няма проблем да бъдат вътре, но тези от едрите породи трябва да са на тераса към стаята или навън. С кучета настаняват и в бунгалата на "Хлебна" близо до Рилския манастир. Там хората се хвалят, че стопанисват едно от малкото места в планината, където кучешката нощувка е официално разрешена.

Въпреки че някои хижари са дружелюбно настроени към кучета, важно е да се съобразяваме и с останалите в хижата.

Полезни идеи за пътуващите кучета:

- Кучешка раница за по-едрите породи, в която любимецът може да носи храна, вода и други "лични вещи"

- Неопренови ботушки за зимата, както и за преходи през каменисти местности - предпазват лапите от нараняване и измръзване

- Брезентова или друг вид непромокаема постелка за колата

- Кърпа за бърсане на лапи.

Куче в хотел

Настаняването с домашен любимец в хотел е далеч по-ясно регламентирано, отколкото в хижите. Просто на някои места може, а на повечето - не. За щастие системи за резервация като Booking.com и Airbnb имат опция за избор на т.нар. dog friendly локации. За България е създадена и база данни на уебсайта pets359.com, която предоставя изчерпателен, но често неактуален списък по населени места от хотели, които приемат четириноги. Има и група във фейсбук "Хотели, в които допускат с домашни любимци", в която се споделят полезен опит и препоръки. В много хотели за куче се плаща допълнителна такса, която в някои случаи може да се равнява на тази за нощувка на човек. Някои хотели взимат и допълнителна еднократна сума за дезинфекция (около 20 лв.).

В хотелите, както и в хижите, размерът има значение. На повечето места има ограничение за килограмите на кучето, като се допускат само най-дребните породи. Таксата за подслоняване в повечето хотели също зависи от габаритите на кучето..

Едни от най-търсените локации за предстоящия сезон са зимните и СПА курорти в страната. Там, както и в цяла България, допускането на домашни любимци е силно ограничено, но за щастие има и изключения. В 4-звездния хотел "Еуфория" в Боровец например, приемат кучета, дори котки, като няма допълнителна такса, независимо от големината им. Друго място с четири звезди и отлични условия в рилския курорт, което приема кучета, е хотел "Ястребец". Там настаняването е във финландските вили. Начислява се такса от 20 евро за първата нощ, а за всяка следваща е наполовина, като отново няма ограничения в размера на кучето. В другия популярен зимен курорт - Банско, също има няколко благоразположени към кучета хотела. Сред тях е 5-звездният "Лъки". Там, ако кучето тежи по-малко от 10 кг, нощувката му ще струва 5 евро. За кучета над 10 кг цената е 10 евро на нощ, а порасналите над 40 кг не се приемат.

Възможност за настаняване има и в "Пирин голф", където цената за куче е 30 лева на нощ. В СПА хотел "Аспа вила" в село Баня до Разлог също настаняват кучета, но само с предварителна уговорка и 10 - 20 лв. на нощ, в зависимост от породата. Край пистите на Пампорово с куче може да се отседне в хотел "Ива&Елена". Там се приемат любимци, тежащи до 8 кг, които се таксуват по 10 - 15 лв. на нощ, спрямо сезона.

Близо до планината, в "Петрови вили" в Рибарица, собствениците са изключително приятелски настроени към гости с кучета и са решили да не им начисляват допълнителна такса. Желаещите да направят потапяне в "СПА столицата" Велинград в компанията на домашния си любимец (който обаче трябва да стои далече от басейна) имат възможност да отседнат в хотел "Уникат". Там за животното се плащат по 20 лв. допълнително на нощ, а настаняването е в стаи с балкон. Друг СПА курорт, в който има хотели, приемащи кучета, е Хисаря. Там на разположение са хотелите "Албена" (без доплащане) и "Аугуста" (35 лв. на нощ за куче). В Огняново такава възможност има в "Петрелийски", където таксата е само 5 лева на нощ, както и в Twin House. Кучета приемат и в семеен хотел "Релакс" в Нареченски бани (няма доплащане) и в хотелски комплекс "Долна баня" (15 лв. на вечер за куче).

Въпреки че на гореизброените места се предлага услуга за настаняване с куче, добре е предварително да споменете тази подробност при резервацията, за да няма неприятни изненади. Собствениците на кучета трябва да носят паспорт на домашния си любимец с валидни ваксинации и обезпаразитяване. Кърпа за бърсане на мръсни лапи в багажа би била много полезна. А тези, които са решили да се отправят към зимен курорт с четирикрака компания, трябва да имат предвид, че съвсем основателно на места като Банско вече е въведена забрана за кучета по пистите.

Куче в кучешки хотел

За случаите, когато не можем да вземем кучето с нас, съществуват немалко хотели за домашни любимци. В част от тях програмата включва и обучителни игри и разходки:

- "Грижовници - къща за домашни любимци на пътуващи и заети хора" в столичния квартал "Лозенец" с редовно разходки на любимците в Борисовата градина

- клиника "Ита Вет" в София

- хотел и училище за кучета на Димитър Трифонов "Трифонов ленд" в село Мещица близо до София

- хотел за кучета DogLand в Бояна

- хотел за домашни любимци Cool в село Дръмша край София

- близо до Пловдив - хотел "Лъки догс" в село Брестовица

- за района на Варна - Dogswelcome в местност Боровец и киноложки център "Стиф" в кв. Галата

- за Бургас - DogsHotel в село Медово и Dog Holiday в "Свобода"

- ако предпочитате домашният любимец да остане вкъщи - на разположение са момчетата от "Рошкоцви - Грижа за домашни любимци" в София, които се запознават с кучетата и ги разхождат из познатите им места наблизо.

Преди три години ненадейно и уж за кратко се оказах стопанин на огромно бяло куче. Нямах кола, пътувах често, повечето уикенди прекарвах в планината. Такъв начин на живот плюс извънгабаритно животно се оказа сложна комбинация. Трудно намираш транспорт, в повечето хотели не те пускат, когато стигнеш хижа, може да ти се наложи да спиш с кучето в студено преддверие или на пейка в столовата. Има ситуации с крайно неуспешни опити за минаване по екопътеки (кучетата просто не се катерят по стълби освен в цирка).

Има и случаи със стигане до хижа или къща за гости с такси и предварителна подготовка на шофьорите по телефона: "Куче, голямо, голямо... колко да е голямо..." Има и твърде дълги планински преходи, защото в някоя хижа са отказали да ни пуснат. Не липсват обаче и доста по-благополучни истории като запазване на цяла стая само за нас, приютяване във VIP стаи, авторски песни, посветени на кучето и т.н. Накратко, ако си активен, пътуващ човек и имаш куче, всичко се променя. Трябва да планираш по-добре уикендите, да си създаваш нови навици, да се съобразяваш с много повече неща. Много често планирането започва не с това къде искате да отидете, а къде може да отидете с кучето. И колкото и сложно да звучи това в компанията на 50-килограмово животно, всъщност избор има, при това немалък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  pollyzaharieva avatar :-|
  Polly Zaharieva

  Бяхме със Звяр и Трол в petrovivili.com и останахме много доволни. Не се плаща допълнително за животните и няма значение размера или породата им:) Препоръчвам

 • 2
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  ... където цената за куче е 30 лева на нощ.... колко мотивиращо за мнозинство пенсионери.. тате получи ли днес поне колкото моето куче?..
  Не? .. ама убаво се натикахме с..

 • 3
  wpj32538239 avatar :-|
  wpj32538239

  Какво ни занимавате с жълтопаветно-соросоидните си проблеми ...

 • 4
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  Помислих си, че статията е за Лайка, първото куче космически турист, принесено в жертва на ''прогреса''.

 • 5
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  На населението се забранява да има други грижи, стремежи и вълнения освен предстоящето посрещане на съветските танкове

 • 6
  vmarinova avatar :-|
  Victoria Marinova

  Препоръчвам вили Амампури, които се намират на 4км от Пампорово. Никакъв проблем за престой с куче (Голдън ретривър). Собствениците са толерантни, защото също са собственици на куче.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK