С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Места

22 фев 2019, 8:57, 10442 прочитания

Хумус сапиенс

Заведение от европейската верига Hummusbar отвори врати в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Хумусът е секси" пише на стената на новия "Хумусбар" (Hummusbar), който отвори врати преди броени дни в София. На Изток хумусът е известен като мощен афродизиак, освен че е здравословен и засищаш. Това се дължи на нахута (който трябва да е много добре сварен) и неговите свойства. Hummusbar е част от верига заведения на израелеца Юри Готлибович, който поставя успешно начало в Будапеща преди години. В България мястото е франчайз на Николай и Мариела Шопови. "Всичко е по подобие на заведението в Унгария: от израелските рецепти за хумус, лабне, заатар и шакшука до обзавеждането и израелската пещ за печене на питки", казва Мариела Шопова.

При едно пътуване в Будапеща тя и съпругът й попадат случайно в заведението и са толкова запленени от вкусната храна, че решават да открият Hummusbar и в София, запълвайки една празна ниша. Заведения от веригата има още в Братислава и Лисабон.


"Бях на специално обучение за приготвяне на истински пухкав хумус като този в Израел. Една от тайните е точното време на сваряване на нахута и, разбира се, качественият тахан", казва Мариела. Това е традиционна храна за Близкия изток, а в Hummusbar се предлага цялото многообразие на хумус с неговите добавки. Избирате между всякакви комбинации: с патладжани, варени яйца, гъби с куркума, пилешко месо, кебап, хрупкав фалафел и множество салати – арабска, турска, моркови с кориандър, табуле и др.


Фотограф: Цветелина Белутова
Хумусът и фалафелът са наистина сполучливи. Всичко се приготвя на място. Дори бялото и червеното зеле пак по израелска рецепта се мариноват тук или по-скоро в кухнята-майка, както я наричат Шопови. Това е чисто новата кухня, която са оборудвали в Студентски град и където се намира специалната пещ за печене на питки.

Върху тези питки препоръчваме да си намажете лабне – характерно крема сирене с подправка заатар - смес от изсушени ароматни треви, запечени сусамови семена, понякога сол и сумак. Растението, което се използва за приготвянето на заатар, e сирийският риган – храст, който расте на Синайския полуостров.



Специално място в менюто е отделено на шакшуката – типично израелско ястие, напомнящо българския мишмаш, но с цели яйца, а в Hummusbar-а може да бъде поръчана с мергез – традиционна пикантна мароканска наденичка, или с фета сирене. Ако ядете по-безсолно е хубаво да предупредите при поръчването й. В менюто присъстват и шуармата (нищо, че е написана като шуварма) – телешки кебап, както и агнешко месо. Всички порции се сервират и с два люти соса към тях, които се приготвят тук на място. Супите са три: бобена, кускус и пилешка, а десертът само един засега – крем "Малеби", но не си представяйте онова желирано нещо, което сервираха едно време в столовете и почивните станции. Този тук е млечен пудинг с истинска българска розова вода и малини.

В софийското заведение не се пуши, има специален знак, който да напомня това на клиенти, които се опитват да заобиколят закона и вадят електронните си цигари и устройства.

Николай и Мариела Шопови се надяват това е да само началото и да отворят още заведения в Пловдив и Бургас, които може също да са франчайз, те имат правата за предоставянето му за България.

Hummusbar е на ул. "Граф Игнатиев" 44, работното време е от 11 до 23 ч.
Рецепта за хумус на родения в Израел Йотам Отоленги – световноизвестен готвач, собственик на няколко заведения в Лондон и автор на кулинарни книги

1 консерва сварен нахут, 400 г
2 супени лъжици сусамов тахан
сок от половин лимон
1 скилидка чесън
2 супени лъжици зехтин
щипка кимион
сол на вкус


В купата на кухненски робот сложете тахана и лимоновия сок. Разбъркайте около 30 секунди само тях - това ще помогне на хумуса да стане по-пухкав после. Оберете сместа, която е останала по стените, и след това добавете чесъна, зехтина, солта и кимиона. Разбъркайте за 30 секунди, оберете стените и разбъркайте отново. Изцедете нахута от консерва, като запазите малко от течността - тя ще е нужна за разреждане малко по-късно. Изплакнете го и добавете половината в купата на кухненския робот. Разбъркайте за около минута, оберете стените, добавете останалия нахут и разбъркайте за още минута и половина - две, докато сместа стане гладка. Ако е твърде гъста, добавете 2-3 супени лъжици от запазената течност от консервата или вода. Разбъркайте отново до получаване на пухкава смес.

Сервирайте в чиния, като направите вдлъбнатина в хумуса с обратната страна на супена лъжица. В готовото кладенче сипете 1-2 супени лъжици зехтин. Ако сте в настроение, запечете малка шепа кедрови ядки на сух тиган до златисто и поръсете готовия хумус с тях.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нова концепция: Bagri by Boykovski 4 Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

6 дек 2019, 3481 прочитания

Ново място: Little Bird Place Ново място: Little Bird Place

Галерията е посветена на взаимовръзките между природата и изкуството

29 ное 2019, 3591 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Ново място: "Такотека"

Появата на мястото е първа стъпка към дългоочакваното навлизане на мексиканската кухня в София

Още от Капитал
Букурещ - по-големият офис събрат

Румънската столица има по-ликвиден пазар, повече инвеститори и по-големи наематели

Походът на електробусите

През 2020 г. се очаква доставката на близо 300 превозни средства на ток за градския транспорт в големите градове

В къщата на тайните търгове

In-house възлагането на обществени поръчки у нас се използва по странен начин на ръба на закона и за внушителната сума от над 3 млрд. лв.

Дигиталният фронт на търговската война: Шампанско и данъци

Франция е първата, но не единствената държава, която планира данък върху тех компаниите въпреки заплахите на САЩ от ответни мерки

Кино: "Славни времена"

Романс по френски с пътуване в човешкото време

Пича с фотоапарата

Фотографският проект на актьора Джеф Бриджис

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10