"Гръцки кулинарен Великден" - вкусовете на Балканите

Балканските народи може понякога да не се харесват по съседски, но що се касае до кухните им границите са доста размити. Така ястия от една или друга балканска държава с претенция за уникалност се срещат в различни вариации у съседите, затова и в повечето случаи лесно възприемаме храните от другата страна на границата. На балканските вкусове и най-вече на тези от средиземноморската ни съседка Гърция бе посветена и априлската вечеря от поредицата "12 вечери на любителите-готвачи" на списание "Бакхус". Четиристепенното меню, традиционно придружено от дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, съдържаше както универсални за двете страни на границата вкусотии като печено агнешко с пресни картофи и сармите в лозов лист, така и някои по-типично гръцки вкусове. То бе приготвено от Бисер Боев - любител в кухнята и професионалист в търговията с месо. Макар много хора го познават като един от създателите на "Капитал" и "Бакхус", от няколко години той е и собственик на веригата магазини "Месо, деликатеси и вино" (МДВ).

Защо точно гръцка кухня? Идеята е дошла съвсем естествено, когато заедно с организаторите обсъждали какво да е менюто – от няколко години Бисер Боев прекарва Великден основно в Гърция, от където е събрал впечатления, рецепти и вкусове. А и пролетните празници сами потикват към мисълта за агнешко. С агнешкото пък идва и супата от дреболии – "Магерица".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал