Ballantine's: Петя Райковска и Николай Бачийски

В четвъртия сезон на проекта с "Ballantine's България" на страниците на Light ще видите някои от най-любопитните и вдъхновяващи двойки наоколо. Независимо дали са приятели, партньори или професионални екипи, те знаят - по-добре е да се забавляваме заедно и да останем истински. Stay True. В началото на лятото екипът на уискито отново ще събере всички тях, за да реализира поредното специално парти на специално място.

Петя Райковска, 31 г.

Project management

Николай Бачийски, 29 г.

програмист

Той завързва първия си сериозен разговор с бъдещата си приятелка покрай подарена за рождения й ден плоча на Arcade Fire. Именно концертите на любимите групи и пътуванията са онова, което събира Николай и Петя преди три години години и половина, представите им за добро прекарване съвпадат сто процента. Той е истински щастлив от това, че тя "по-скоро търпи" чувството му за хумор и "винаги се впечатлявам колко добра и мила е с хората около нас. Иска ми се да мисля, че и аз съм прихванал нещо, но обикновено тихата ми темерутщина надделява", откровен е той. Успява и да си признае, че Петя е по-добрият шофьор от двамата.

Спокойствието му е нещо, от което Петя все още се учи. Харесва "буквалния му хумор и това, че се е научил да пуска нещата, които са извън контрола му, без да има драма. Търпи хаоса около мен, въпреки че обича всичко да е чисто. Подрежда всичко в списъци, помни абсолютни глупости и подробности от книги, филми и случки, но си забравя лаптопа на летището и се сеща за това по средата на полета. Тогава пристигна в Ню Йорк и без паспорт и дрехи, но това е история за друг път".

Най-често двамата правят спонтанни партита в дома си със силна музика, уиски, вино и настолни игри. "Избягваме шумни масови партита. Поводите да сме навън обикновено са свързани с приятели, но всъщност основното място за събиране, музика и парти е вкъщи", разказва Петя. "Най-важните хора около нас са от няколко различни поколения, общите положения между всички са музика, гейминг, пътуване, технологии и храна, а като локация ние сме по средата между всички." Но това не изключва излизанията навън. Те са обикновено в посока "места, създадени от приятели, където обикновено висят други приятели" - Kanaal, Flip Flop, "Петък", Mixtape 5, концертите, организирани от Indioteque. Изборът им за обяд или вечеря е ресторант Mediteraneo.

За Петя "яка вечер само за нас би включвала банда, която значи много за двама ни, и после дълго прибиране пеша с алкохол или сладко по пътя". В София обикновено тя избира локациите, а извън България това е задача на Николай. "Колегите му са навсякъде по света и почти винаги някой е бил някъде, където е било готино."

Прекарват целите си отпуски в обикаляне по света за концерти, последно на американската рок група Black Rebel Motorcycle Club, а миналата пролет фенството ги отвежда чак до фестивал в Торонто. "Музиката е идеален повод за пътуване, защото не се чудим какво да правим вечер. А през деня можем да си обикаляме безцелно."

Покрай пътуванията им по света те не са сигурни как може да се опише местната сцена, но за Петя безспорно има раздвижване у нас. Николай се радва как младите хора окупират градинките в по-топлите месеци. "На повечето места по света това е забранено, а пък създава една страшно отворена атмосфера."

Още от Капитал