Leave an Impression: Вики Борисова и Мая Златкова

Вики Борисова

27 години

графичен и уеб дизайнер

Мая Златкова

24 години

копирайтър

В разказите за приятелството си те често използват bon vivant – френското название за бохемски живеещите. В техния случай "това означава да пиеш шампанско по върховете в компанията на свободомислещи хора, които обичат планината, но не се взимат прекалено на сериозно", разказва Мая.

"Всичко започна на 8 март, когато двете тръгнахме на преход в Пирин и си взехме шоколадови бонбони и шампанско за празника. Беше супер до момента, в който не се разрази зимна буря, но това не ни попречи да изпием шампанското и всяка да се почерпи с по половин кутия пияни вишни. И после толкова се изкефихме на идеята, че си заплюхме всички уикенди до края на лятото с тематичен преход и локации. Просто си прекарваме добре – всичко е много леко, смешно и вкусно като захарен памук. Когато искаме, си говорим, а когато не ни се говори, си мълчим, а да имаш такива хора до себе си е богатство." Според Вики "всеки може да е бонвиван, само да има малко желание да си разнообразява живота." Най-малкото, което може да спечели, е смислен отговор на въпроса "какво прави уикенда".

Двете се познават от близо 3 години покрай обща приятелка и въпреки че стават близки след среща на морето, са обединени от любовта си към планината. "И че се опитваме да си създаваме забавни моменти на нетипични места и двете си се връзваме на акъла", казва Мая. Събирaт заедно печати от първенци, пият шампанско на премиум гледки, лежат на скъпо струващи легла от мъх и си бохемстваъ на най превъзходни места.

Вики описва маршрутите им така: "Доскоро залагахме на изпитаните и проверени бар "Пирин", клуб "Родопи" и вариете панорама "Рила". Напоследък обаче пробваме по-ъндърграунд места като бистро "Славянка" и пъб "Беласица". Въпреки това често по-опитните ги смятат за нови в планинарството. Мечтаят някой ден пътуванията да ги отведат до Исландия. Планират уикендите си едновременно лесно, но и с "фермани под формата на мейли, пълни с линкове за песни, надъхващи статии и снимки".

Обичат да си набелязват интересните събития, които ще посетят, още от началото на седмицата. Когато са в града, те най-често залагат на бар "Габа", "Бг бар", "Флип-флоп" и "Фабрика 126". "Самосиндикално всеки се пуска по течението и в един момент доплаваме до някоя приятелска лодка. София е достатъчно малка, за да можеш да я обиколиш за една вечер, а и винаги има кой да ти пошушне на уше къде е ОК и къде не."

Описват приятелите си като "супермени". "Хубава музика е много силен бонус, но, хей, ако имащ нужната нагласа, винаги ще ти е добре. Също май ми е любимо да танцувам абсурдно."

За Мая идеалното парти трябва да е "гланц, красота и лукс". "Аз лично предпочитам изоставени локации, тип халета, заводи и т.н. Първо, че самото помещение е непретенциозно, второ, че е просторно, трето – не се чувстваш неудобно, че си там. Готиното е, че напоследък се организират такива събития в България, събират се най-различни хора и положението не е толкова нишово. За музиката ще си замълча, защото съм музикално джънки, но си залитам повече по електронната музика."

Според Вики българите се "забавляват смело", но в софийския нощен живот липсва по-голямо разнообразие от локации. Въпреки това "последните няколко години става все по-добре. Напоследък се изненадвам приятно, че се канят не толкова известни, но доста адекватни банди и изпълнители".

Още от Капитал