Давид Риос за актуалните тенденции при коктейлите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Давид Риос за актуалните тенденции при коктейлите

Бакхус

Давид Риос за актуалните тенденции при коктейлите

7483 прочитания

Бакхус

© Бакхус


Какви са актуалните тенденции при коктейлите? Има ли "мода" и каква е тя?

Тендецията е да се правят по-опростени коктейли. Опростени от гледана точка на съставките - имам предвид броя съставки. Но не и в смисъла да са прости самите коктейли, а по-скоро да следват принципа, че по-малкото е по-добро. Така посоката е класическите коктейли да се правят с по-малко съставки. И локалните продукти за всяка държава да се използват с приоритет.

Има ли изявени предпочитания към определени видове алколол като основна съставка в коктейлите - например водка, джин, уиски?

Индивидуално е за всяка дръжава. Има страни, в които хората традиционно предпочитат водка, в други уиски. Но дори в една и съща държава, понякогаm в различни части на страната се предпочитат различни основни алкохолни съставки.

В последните години бирата еволюира към крафт производство, при виното популярност добиха натуралните вина. Има ли аналогични тенденции и при коктейлите?

Бих казал че е същото - все повече е прието да се правят коктейли с по-прости съставки. Но цялостно представяне на коктейла е много важно. Вярвам, че все повече се работи в насока на това не просто да се сервира коктейлът, а той да бъде едно цялостно преживяване. Подобно на това да отидеш на ресторант например - коктейлът също трябва да носи цялостното изживяване в заведението - музика, светлинни ефекти, дим и др. Идеята е да се създаде една различна атмосфера, а не просто коктейл.

Long или short коктейли са по-търсени?

Отново препочитанието е различно за всяка държава. В Испания например предпочитат дълги коктейли с джин-тоник. В англосаксонските държави предпочитат късите коктейли, по-сухи и по-горчиви. Зависи от вкусовете. Например в Латинска Америка пък им харесват много плодовите сокове като съставка към коктейла. Зависи от региона, в който живееш, от местната култура и други фактори.

Можем ли да говорим за дамски и мъжки коктейли или разликите са размити?

Това е трудна тема, защото стереотипът е, че жените пият по-сладки коктейли, но много често е обратното. Аз имам случай от практиката си, при който дамата в една двойка пие Мартини Драй, а мъжа - коктейл със сокове. И трябава да се внимава с това, защото понякога ако предложим на жена нещо по-сладникаво, може да се окаже, че сме сбъркали.

В България има ресторант, който вместо вино предлага коктейли в съчетание с храни. Доколко това е популярна тенденция по света?

Това е много интересен въпрос и интересна тема. От известно време се прави в някои от големите градове по света. Това е и едно от нещата, коетоискам да направя и аз за в бъдеще. Защото мисля че да се сервират коктейли, а не само вино с храната е нещо много хубаво, което би се превърнало в нова световна тенденция, но в същото време и клиентите трябва да го приемат и оценят, разбира се, защото те все пак са най-важните. Сложно е като материя, но хората които го практиквуат вече привличат вниманието.

Какви са актуалните тенденции при коктейлите? Има ли "мода" и каква е тя?

Тендецията е да се правят по-опростени коктейли. Опростени от гледана точка на съставките - имам предвид броя съставки. Но не и в смисъла да са прости самите коктейли, а по-скоро да следват принципа, че по-малкото е по-добро. Така посоката е класическите коктейли да се правят с по-малко съставки. И локалните продукти за всяка държава да се използват с приоритет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK