10 от 10: Chucky's

"Целта ни е да развием нова култура на пиенето на кафе в България", казва Иван Чавдаров, собственик на бутиковото кафене

Александър, Иван и Симона
Александър, Иван и Симона    ©  Михаил Новаков
Александър, Иван и Симона
Александър, Иван и Симона    ©  Михаил Новаков

Понякога само ароматът на прясно изпечено кафе е достатъчен да те накара да повярваш, че всяка нова сутрин е нов шанс за живот. В Chucky's ухае на добро начало още с отварянето на вратата – от професионален уред за печене на зърна от сорта арабика се разнася неповторим аромат.

Според 32-годишния Иван Чавдаров, собственик на столичното кафене Chucky's, "лошо кафе няма, има само лошо изпичане, съхранение и приготвяне". На тази истина се е научил, докато е живял и работил в гръцката столица Атина. Там завършва гимназия и висшето си образование по туризъм и чак преди две години се завръща в България. След като натрупва солиден опит в приготвянето и селектирането на кафе, както и във вноса и износа му, решава да отвори бутиково място в София, предназначено за ценителите на топлата напитка.

 

10 кратки истории за малкия бизнес в България през 2015.

С подкрепата на "Теленор" и техните плановете за малкия бизнес.

Вече четири месеца заведението изгражда бавно, но сигурно своя постоянна клиентела, която цени всеки детайл и предложение в него. Иван кани своя приятел Александър Златилов за съдружник, без да се ръководи от максимата, че "с приятели бизнес не се прави". "Разчитам той да е зад гърба ми и винаги да ме подкрепя, засега имаме само един служител – 19-годишната Симона, която се справя учудващо добре за възрастта си. А следващия месец ще търсим още един човек, защото имаме повече клиенти и не ни стига работна ръка."

Иван споделя опасенията си в началото, преди да стартира бизнеса си: "Дори не бях сигурен дали в този град има достатъчно хора, които ценят хубавото кафе, но се оказа, че има една основна група, която само сменя няколко заведения в търсене на добрата напитка." Той се квалифицира като барист и твърди, че в столицата има само двадесет подобни на него специалисти, които знаят как наистина да приготвят кафе. Затова на новото си място той организира и различни уъркшопи – последният е за лате изкуството.

В Chucky's има петнадесет вида кафе, внесени от различни краища на света. "Работим директно с производители от Мексико, други вземаме от дистрибутори в Гърция, защото там имам изградена мрежа от контакти, разказва Иван. Сменяме страните  производителки – в момента виждате сортове от Гватемала, Салвадор и Мекскико, а преди месец имахме от Етиопия." Според начина на изпичане някои са подходящи само за шварц, други се пекат по-дълго и се смесват – те са за еспресо, трети са само за преса. "Аз обичам всички видове, но вкъщи пия от "френска преса", споделя баристът.

Докато разговаряме, той е на малинов сок, но за мен е приготвил силно капучино. Оказва се, че Иван пие по литър чисто черно кафе на ден - "не броя чашите, изчислявам си го в литри". Казва, че именно той прави най-хубавото гръцко кафе в България - на джезве или "както сега е модерно - ибрик". "Разликата между гръцкото и турското кафе е, че в Турция се приготвя на пясък, а в Гърция – на огън, но и в изпичането му има различия: гръцкото е много по-светло изпечено." Може би тези му умения, както и присъстващото в менюто фрапе привличат големия брой гръцки клиенти. "Но като цяло целта ни е да развием нова култура на пиенето на кафе в България – не седенето на маса с часове, на което кафето да е между другото, искаме клиентите ни да идват тук главно за да опитат как то е приготвено."

Според Иван България е второто място в Европа по консумиране на еспресо: "Причината е, че от 90-те насам брандове като "Лаваца" правят масови кампании за неговото популяризиране, защото именно тяхното кафе е за еспресо. Хората си мислят, че кафето е хубаво, ако е определена марка, но всяка една от тях има различни блендове, така че по-евтиният вариант е и най-ниският. Но потребителите са вече по-информирани и търсят прясно изпечено кафе, а не пакетирано преди една година."

Освен кафе в Chucky's се предлагат качествени насипни чайове, както и различни джаджи за горещи напитки, кафеварки, преси, цедки. Рафтовете са обсипани с пакети, които могат да се купят за вкъщи, а Иван е така услужлив да смели зърната им според желанието на клиента – за френска преса, машина или кафеварка.

Chucky's е в София на ул. "Христо Белчев" 29

Още от Капитал