10 до 10: 1 bike

"Искаме да създаваме оригинални модели велосипеди, които да са български от първата да последната част", казват Александър и Иван от магазина-работилница за персонализирани колелета 1 bike

Александра, Иван и Биби
Александра, Иван и Биби    ©  Михаил Новаков
Александра, Иван и Биби
Александра, Иван и Биби    ©  Михаил Новаков

Събота сутрин e, а в работилницата за колела 1bike на софийската улица "Цар Шишман" 45 цари оживление. Непрекъснато влизат хора да вземат готовите си велосипеди, други да уточнят детайли по тези, които са поръчали. Мисията на 1bike, ателието за създаване на уникални велосипеди, е да променят до неузнаваемост старите колела – боядисват ги, сменят частите им, всичко по индивидуален вкус на своите клиенти. Другото, в което са отличници, е да сглобяват нови велосипеди от различни части, пак според частните нужди и вкусове. Ключовата дума е персонализация – от гумите до седалката.

Основател на фирмата е 27-годишният Александър Македонски, който след години работа в голяма интернет компания като програмист и без никакво свободно време стига до точка на бърнаут и нужда за тотална промяна. "Тогава реших да използвам любовта си към колелото и с малкото спестени пари да отворя работилница, в която да заразявам все повече хора по колоезденето", разказва майсторът, който изкарва джобните си пари с поправяне на велосипеди още в гимназията. Работилницата на 1 bike се намира в Дряново. "В началото изходих от идеята, че самият бизнесът е екологичен по своето естество, защото стимулира хората да се придвижват на две колела вместо с автомобили, но исках да го осъществя и по екосъобразен начин – близо до природата, на място, подходящо за планински велотуризъм." 

10 истории за малкия бизнес в България през 2015. С подкрепата на "Теленор" и техните планове за малкия бизнес.

Александър се запознава с Иван Ралчев, на 29 – първоначално негов клиент, но впоследствие бизнес партньор. Двамата решават да създадат и офлайн място и така 1bike заживява в София, на ул. Цар Шишман 45. "Започнахме да обсъждаме насоки за развитие и стигнахме до извода, че е най-добре да имаме пространство в центъра на София, където наши съмишленици, приятели и клиенти ще могат да идват да взимат колелата си, но и да разглеждат рамки, аксесоари, да пробват различни седалки", разказва Иван. След няколкомесечна работа те отварят физическото пространство през октомври 2014 г. Заглеждам се в красиво изрисувани чаши, наредени за продажба. Александър споделя, че те са дело на дизайнерките Биби и Ива, които са отговорни за изрисуване на колелата. "Те са ми приятелки от години и когато им представих идеята си, веднага поискаха да се включат. Май така е с повечето малки фирми – приятели правят бизнес заедно."

На земята са поставени няколко тюркоазено рамки, които се оказват в най-модерния цвят в момента, който заедно с кафява кожена седалка и кош отпред придава винтидж стил на едно градско колело. Въпреки големия наплив от посетители в магазина повечето поръчки на 1bike идват през фейсбук страницата и сайта им. Например родители на 10-годишно момиченце пишат имейл, че искат специално колело за малката им дъщеря, като изискването им е да е червено на бели точки - като едно от колелата в портфолиото на 1bike. "Разменихме си доста имейли, докато уточним всички подробности, поръчахме седалка и гуми от Англия, защото тук нямаше подобни, и целият процес до предаване на готовия продукт отне почти два месеца. Но когато детето влезе в магазина и видя малкия червен велосипед, който бяхме паркирали до вратата, очите му грейнаха!", разказва Иван. 1bike изработват колела за цяла България, клиент им е дори кметът на Бургас, който иска да се отличава с велосипед в негов стил, докато открива велоалеите в града.

Изработват още аксесоари – шият калъфки за седалки и ръкохватки. Но мечтата им е да произвеждат сами рамките, вместо да им се налага да внасят такива от Китай: "Искаме да създаваме оригинални модели велосипеди, които да са български от първата да последната част, но ни трябват машини и хора, които да са добре обучени. Затова събираме пари. Инвестицията не е малка, пък и ние не искаме да правим нещо посредствено, а стилно и изпипано във всеки детайл", обяснява Александър.

Междувременно имат толкова много работа, че бегачът на Иван още чака да бъде пребоядисан. Използват и краткото си свободно време, за да карат. През последното лято Иван заедно с един свой приятел изминава разстоянието от София до Пловдив и обратно, минавайки през Самоков, с колелото си: "Това са по 110 километра на ден, за шест дни отидохме и се върнахме, с два дни почивка в Пловдивско."

Според Александър не е толкова трудно човек да се придвижва на велосипед в София. Той смята, че повече алеи и по-добри условия ще има, след като самите колоездачи станат повече. Съветът на Иван за каране е велосипедистите да почистват редовно колелата си след каране в кал и дъжд, да смазват веригата, а ако не им се занимава, да се отбият в 1bike, където се предлагат услуги като редовна поддръжка или основно почистване с пълно разглобяване.

 1bike е на ул. "Цар Шишман" 45, София и на www.1bike.bg

Още от Капитал