10 до 10: Hostel Old Plovdiv

"Ние сме като едно голямо семейство. Караме се, смеем се, но важното е, че работата върви. Най-интересните моменти в нашето ежедневие са свързани с историите на нашите гости" ИЛИ "Личният и пряк контакт и личното отношение към всеки гост за нас са от първостепенно значение", разказва Христо Гюлев, собственик на Hostel Old Plovdiv

Много са къщите в Стария Пловдив, които привличат вниманието на туристите, но само една от тях предлага гостоприемство и атмосфера, каквито не се срещат другаде по света. Разположен в сърцето на античния град, някогашният дом на тютюневия търговец Георги Хаджи Николаиди, по-късно купен от Георги Шивачев (друг виден пловдивчанин, подписал Търновската конституция), днес се стопанисва от Христо Гюлев и съпругата му Велислава. Преди две години двамата превръщат този паметник на културата в бутиков хостел, съумявайки да съхранят духа и автентичния му облик. Преди да наемат къщата, тя пустее необитавана и се съсипва. "Ние на практика я спасихме от разруха", коментира Христо.   Озовавам се в просторна и светла всекидневна с ниска кръгла маса, заобиколена от масивни старинни кресла и диван, която води към една от любимите стаи на хотелиера. Миг след като отваря вратата й, вниманието ми се насочва към изящен стенопис, впечатляващ с мащаб и художествени качества. "Стенописът е на 124 години и изобразява реално съществуваща и в момента сграда в Истанбул, която е религиозно училище (медресе) към една от джамиите в града", разказва Христо. Има и друга причина, поради която това помещение е особено скъпо за него, а тя е, че той собственоръчно реставрира четирите легла в него. "Деветдесет и пет процента от мебелите в къщата са купувани от тукашните антикварни магазини. Сега, ако влезеш и потърсиш легло в някой от тях, ще ти отговорят: "Не останаха, Христо Гюлев ги изкупи всичките", къде на шега, къде сериозно вмята той. Антикварите му дават съвети как да третира дървото и метала, за да вдъхне нов живот на старата покъщнина, които хотелиерът спазва стриктно. "Всяка от стаите в хостела има различен облик и носи своя индивидуалност – и като обзавеждане, и като интериор, и като цветово разнообразие." 

10 истории за малкия бизнес в България през 2015. С подкрепата на Теленор и техните планове за малкия бизнес.

Съдържателят на Hostel Old Plovdiv окачествява себе си като сериен предприемач. Някъде през 90-те той зарязва журналистическата си кариера и отваря две рекламни агенции, специализирани във външната реклама. "После заедно със съпругата ми създадохме стъпка по стъпка една верига от магазини за дрехи и обувки, като внасяхме марки основно от скандинавските страни." Преди седем години двамата решават да опитат силите си в хотелиерството и стават съдружници в малък тризвезден хотел в Пловдив. Тази стъпка се оказва решаваща за бъдещите им намерения. "Пожелахме да продължим развитието си в тази сфера, но гледахме на него като постоянни реинвестиции, подобрения и промени, които нямаше как да осъществим, докато управляваме заедно с други хора. Затова решихме да направим нещо свое. Първоначално мислихме да е втори хотел, но след двегодишно маркетиране на идеята и търсене на подходяща ниша решихме да отворим хостел." Основната разлика между хотел и хостел собственикът вижда в начина, по който се общува с посетителите. "Личният и пряк контакт и личното отношение към всеки гост за нас са от първостепенно значение. Първото нещо, което вижда на нашата рецепция всеки новопристигнал, е приветствена табела със собственото си име на родния му език", споделя той.

Христо и Велислава наемат къща в Стария град през лятото на 2012 г. и започват ремонт, който е крайно необходим заради пораженията, които са й нанесли влагата и течовете в безстопанствения й период. "Успяхме да направим пълна реставрация само за три месеца, подменихме изцяло водната и електрическата инсталация. Но най-голямата ми гордост е, че успяхме да спасим прозорците. В продължение на 45 дни двама дърводелци работиха по тях и успяха да ги запазят в оригиналния им вид от 1868 г., когато е построена къщата. В някои от стаите дървените подове и всички дървени части също бяха в много тежко състояние."

Христо се грижи изцяло за мениджмънта по отношение на връзката с гостите и следи резервационните системи. Велислава отговаря за счетоводството и персонала. На рецепция работят три момичета – Силва, Мария и Петя, а за чистотата на стаите се грижи Ирена. "Ние сме като едно голямо семейство. Караме се, смеем се, но важното е, че работата върви. Най-интересните моменти в нашето ежедневие са свързани с историите на нашите гости. Имахме един французин, който обикаляше света на триколка с платно от уиндсърф, когото всички телевизии дойдоха да снимат тук", смее се Христо.

За краткото време на своето съществуване Hostel Old Plovdiv успява да влезе в полезрението на всички престижни гидове и пътеводители. "Миналата година беше много успешна за нас. Най-големият издател на туристическа литература Lonely Planet ни класира на четвърто място сред десетте най-добри хостела в света. Малко след това получихме сертификат за съвършенство от уеб портала Trip Advisor. След него дойде признанието на Booking.com, където имаме най-високата оценка от положителни отзиви на нашите гости. Тази година също започнахме много добре с поредната голяма международна награда за най-добър хостел в 

България на сайта за резервации Hostel World".

Силният сезон на Old Plovdiv започва от средата на април и продължава до средата на октомври. "В този период сме резервирани на сто процента. Миналата година приключихме със 74% заетост на годишна база, което си е много сериозно постижение. Постоянно имаме запитвания за по-дългосрочни пребивавания и няколко реални такива случая. Миналото лято едно американско семейство дойде за две нощувки, а остана три седмици. Самобитната атмосфера на хостела и разположението му в старинната част на града предизвикват интерес даже у хора, които са пътували много и са отсядали къде ли не по света", обяснява Христо.

Hostel Old Plovdiv е на ул. "Четвърти януари" 3

Повече информация има на http://hosteloldplovdiv.com/

Още от Капитал