Американските уискита преживяват своя световен ренесанс, а начело на тази модерна нова вълна стои една от най-награждаваните алкохолни марки в света – Bulleit. Със своята неутолима страст за производство на уиски и години опит в индустрията, през 1987 г. Том Булет основава Bulleit Distilling Company и възражда 150-годишната рецепта за бърбън, предавана в семейството от поколение на поколение. Създател на тази оригинална и единствена по рода си и вкуса си рецепта е неговият прапрапрадядо Огъстъс Булeт, който пътешества из американския Див запад през 60-те години на 19-ти век.

За светкавичния успех на Bulleit без съмнение заслуга има и солидната закалка на създателя на марката. Том Булет е войн във всеки смисъл на думата – служил е две години във Виетнам, после успешно завършва право, 20 години работи в уиски индустрията, а през 2009 г. получава най-високото признание – въведен е в Залата на славата на бърбъна в Кентъки.

Именно той бе на 3 дневна визита в България. Остана очарован от нашето гостоприемство, история, дух и природа. На 25-ти май, домакин на събитието послучай неговото пристигане бе небезизвестния столичен бар Спутник. Гостите имаха възможност да се насладят на коктейли, приготвени с уиски Bulleit и да усетят типичния американски дух на марката.
На 26-ти май, напук на проливния дъжд, Том Булет бе специален гост на събитие, организирано съвместно с най-вкусните бургери в София – Street Chefs. Музика на живо, добра компания, роматични шатри, бургер и Bulleit коктейл, какво друго може да си пожелаеш.
Bulleit Bourbon се счита за един от най-бързо растящите бутикови бърбъни в света, а Bulleit Rye е първенецът в категорията на ръжените уискита. Навярно няма други подобни продукти, които така да са завладели небцето на любителите на уиски и въображението на миксолозите, както Bulleit Bourbon и Bulleit Rye. Причината за този страхотен успех, освен в бутилката, се крие в уникалните рецепти, които не спират да получават награди от най-престижните състезания.

Характерното за Bulleit е, че се прави с изключително висок процент ръж в състава, вода, филтрирана през варовикова скала, зърнени култури с най-високо качество и собствен щам мая, които му придават неповторим вкус – пикантен, сух, чист, много различен от този на повечето бърбъни и особено подходящ за приготвяне на впечатляващи коктейли. Bulleit Bourbon и Bulleit Rye се бутилират в емблематичните за марката бутилки с форма на някогашните аптекарски шишета, в които през 80-те години на 19-ти век в Щатите се е транспортирало уиски.
Bulleit Bourbon впечатлява с характерно парливия си, чист вкус с нотки на ванилия, подправки и пипер – вкус без конкуренция и идеална съставка в приготвянето на коктейли. Великолепният цвят е следствие от отлежаването в обгорени бъчви от бял американски дъб от четири до шест години. Bulleit Rye е едно от ръжените уискита с най-високо съдържание на ръж – цели 95% и напълно достойно партнира на Bulleit Bourbon по отношение на високото качество и характерен, неподражаем вкус. Bulleit Rye се произвежда с изключително внимание и прецизност – от подбора на най-висококачествените ръжени култури до набавянето на водата от древен ледников водоносен пласт с постоянна температура 56 градуса. Приготвеният бленд отлежава в обгорени дъбови бъчви за период от минимум четири години.




Американските уискита преживяват своя световен ренесанс, а начело на тази модерна нова вълна стои една от най-награждаваните алкохолни марки в света – Bulleit. Със своята неутолима страст за производство на уиски и години опит в индустрията, през 1987 г. Том Булет основава Bulleit Distilling Company и възражда 150-годишната рецепта за бърбън, предавана в семейството от поколение на поколение. Създател на тази оригинална и единствена по рода си и вкуса си рецепта е неговият прапрапрадядо Огъстъс Булeт, който пътешества из американския Див запад през 60-те години на 19-ти век.

0 коментара