Viva Il Vino Spumeggiante на Моцартовите празници в Правец 2016

Моцартови празници
Моцартови празници    ©  Виктор Викторов
Моцартови празници
Моцартови празници    ©  Виктор Викторов

Елегантно аристократично преживяване за публиката бе четвъртият вечерен концерт от програмата на Моцартовите празници - Правец 2016. В унисон с вече създадената традиция бе представена оперна гала от 20.30 часа на сцената на езерото. Въпреки дъждовния следобед, предшестващ концерта и причинил известни затруднения с озвучителната техника, програмата с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери, оперети и мюзикъли, бе като искрящо шампанско, разливащо се от красивите гласове на солистите Мартин Цонев, Таня Иванова, Михаил Михаилов, Петя Петрова, Добрина Икономова, Християна Лоизу /Кипър/, Веселин Михайлов.

Специален гост бе известният италиански тенор Пиеро Джулиачи, чието участие бе продиктувано от желанието му да почете паметта на Гена Димитрова. Страстната Фантазия за цигулка и оркестър по тема из операта "Кармен" на Жорж Бизе от Франц Ваксман бе изпълнена от виртуозната Верустиния Щур-Овчинникова.

Основите щрихи на бляскавата звукова картина с музика от Моцарт, Маскани, Пучини, Делиб, Бизе, Верди, Гуно, Лехар, Уебър и Щраус, бяха нарисувани от хор и оркестър на Държавна опера – гр. Русе. И всичко това - събрано под звездите от прецизната палка на младият испански диригент Хосе Луиз Гомес, спечелил сърцата на българските меломани, след като дирижира Празничния новогодишен концерт в НДК в първия ден на настоящата година.

Интервю на Юлияна Караатанасова с диригента Хосе Луис Гомес :

Маестро, какво е впечатлението ви от музикантите и певците, с които работихте на Моцартовите празници - Правец 2016?

Много съм доволен от работа, която свършихме само за няколко дни репетиции и мога да я определя като доста успешна. Винаги съм щастлив да видя с каква страст и всеотдайност свирят българските музиканти, не само заради сериозните традиции и добрата професионална школа, които вие имате в областта на класическата музика, но също и заради подхода им към музицирането и начина, по който се справят с трудностите на живота днес. Музиката е нещо, което е във всеки музикант, а специално българските музиканти я имат в себе си в изобилие и я носят в сърцето си. За мен беше много хубаво изживяване с хора и оркестъра на Русенска опера и със солистите. България има голяма традиция и с оперните певци - дала е на света големи имена. Аз виждам, че бъдещето е изпълнено с много талантливи и успешни певци, които ще блестят на големите оперни сцени.

Как избрахте програмата за гала-концерта VIVA IL VINO SPUMEGGIANTE, който дирижирахте?

Направихме това съвместно с артистичния директор на фестивала г-жа Христина Ангелакова. Тя избра някои от ариите и дуетите, обсъждахме и оркестровите произведения, като всичко бе посветено на темата "вино и музика". Затова името на концерта беше VIVA IL VINO SPUMEGGIANTE – едно празнуване, наздравици с вино.

Каквъв спомен отнасяте със себе си от фестивала Моцартовите празници - Правец 2016, от мястото, хотела, българската храна и вино?

Бях много щастлив когато получих покана от г-жа Ангелакова, защото видях, че страната ви е едно прекрасно място. Много се радвам, че имах възможността да опозная България повече при това мое второ гостуване тук. Бивайки са първи път в София, имах шанса да видя един нов, красив, модерен европейски град. А сега пътуването от летището до Правец ми даде възможност да видя колко много зеленина има наоколо и колко е красива природата тук. Разбира се храната и виното са неповторими.

Бихте ли дошли в България отново за следващ концерт?

Да, защо не? Институциите работят в свой интерес и това за хора като мен е възможност да опозная повече вашата страна и култура. Защото тук има толкова много неща, които се случват в областта на музиката, като Новогодишния музикален фестивал в НДК, на който имах удоволствието да чуя и да работя с прекрасния Фестивален симфоничен оркестър. А сега - и с много добрите оркестър и хор на Русенската държавна опера и талантливите певци, с които направихме заедно гала-концерта VIVA IL VINO SPUMEGGIANTE на Моцартовите празници в Правец - 2016. Щастлив съм да изпитам това лично.

Какви тенденции наблюдавате на музикалните фестивали в Европа и Америка?

В днешния свят хората сме толкова свързани във всичко - и когато работим и когато се забавляваме. Хубавото нещо през лятото е, че оркестрите излизат навън, на открито. Правят се множество фестивали, които са много привлекателни и на тези празници музиканти и певци от различни националности се събиратда правят музика заедно, за кратък период от време и резултатът винаги е прекрасен. И това има голямо въздействие върху публиката, а тя има еднакво високи очаквания, било то в Европа или Америка. Но и доста неща зависят от метереологичните условия - от това дали е достатъчно топло, за да може да се направи фестивал на открито. Дали има вероятност да вали дъжд и кога ще спре. Дали вятърът ще разпилее нотите или ще вкара шум в микрофоните...Изпитанията пред организаторите са огромни и те трябва да реагират адекватно на неочакваните капризи на времето, или пък на капризите на музикантите и певците, които са поканили да участват във фестивала. Сърдечно благодаря и съм възхитен от екипа на Моцартовите празници и г-жа Ангелакова, които дават възможност за изява на нас - диригенти, певци и инструменталисти и най-вече даряват толкова радост на публиката. И все пак ...толкова е красиво под нощното звездно небе да звучи музика...

Още от Капитал