С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Advertorial

25 окт 2016, 10:03, 5208 прочитания

Дилян Аврамов "режисира" филмов коктейл

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Публикацията е част от платеното съдържание в Капитал Light.

Дилян Аврамов е победителят в българския финал на най-голямото джин състезание в света - Beefeater MIXLDN. Засичал си го да забърква едни от най-добрите коктейли в града зад бара на Спутник. В началото на февруари обаче той отлита за Лондон, където ще представи България на световния финал. Обеща да ни запомнят с добро, а според журито на местното състезание, Робин Хонхолд, Тим Стоунс и Илия Зотков, рецептата му е отлична и има много добри шансове за победа. Големият победител в Лондон ще си спечели възможността да създаде собствен лимитиран джин в дестилерията на Beefeater. Ако искаш да разбереш повече за Дилян, чети надолу сега, а довечера се отбий в бара.

Откога твоята естествена територия е бар?
Преди 7-8 години започнах да се занимавам с нещо зад бара, но това беше кафе. Дори още съм познат сред колегите си като бариста. През последните 3 години обаче се занимавам сериозно и с коктейли. Първият ми бар беше Мементо, след което Щастливото прасе, а в Спутник съм от самото му създаване досега.

Тазгодишната тема на MIXLDN предизвика барманите да забъркат коктейл, вдъхновен от филм, заснет в Лондон. Разкажи ни за твоя.
Веднага щом разбрах каква е темата се сетих за мой много любим филм - Closer. Не бях съвсем сигурен къде е заснет, но имах вътрешното усещане, че това е Лондон. Влязох, проверих и се оказах прав. Много харесвам междуличностни игри във взаимоотношенията, когато те са искрени. В тази ситуация хората са съвършено искрени към себе си - какво чувстват, искат. Имах нужда да направя коктейл, който да отразява онзи момент, в който заради себе си, заради някакъв много силен вътрешен импулс, решаваш да бъдеш лош с някого другиго. Колкото и добър човек да си! Идеята за самия коктейл дойде много бързо. Обичам силно алкохолни коктейли - затова залагам на 2 унции джин Beefeater. Другото, на което съм любител, са семплите коктейли - с 2-3 съставки. От една страна са фини и изискани, от друга - изискват много качества, за да можеш да ги направиш както трябва. Използвах още сос гастрик, заемка от кулинарията. Трябваше да се консултира с колеги готвачи за него като беше изключително трудно да открия какво точно представлява класическия гастрик и да го доразвия. Closer but late е сладко-кисел със солена основа.

Защо това име?
Кръстен е на момента, в който най-после си стигнал до някого, когото искаш до себе си, но той вече не го иска. Всички сме били там.

Връзката коктейли-кулинария ли е най-актуалният тренд?
Доказва се като доста добър метод, защото резултатът е страхотен. И в двете посоки. Джинът специално предразполага към билки. Интересно е да включиш и алкохол в храна - бих накиснал смокини в джин, например.

Миналата година Грети от Щастливото прасе ни представи в Лондон, какви са твоите очаквания за големия финал?
Грети е много близък до сърцето ми човек, от нея имам чашите за състезанието и тя много се зарадва, че спечелих. Поставил съм си за цел да направя всичко по силите си да ни представя на ниво и най-вече хората да не изпитват "екзотично" чувство при споменаването на България, а да сме все по-очаквани на това състезание.

Защо са важни състезания като MIXLDN за теб и барманството въобще?
Обичам да гледам на нас като на занаятчийски еснаф. Съсезанията са от една страна платформа да обменим опит - обсъждаме и се надъхваме взаимно. От друга - дават самоувереност и утвърждават барманството като професия, като занаят, като нещо, което не е временно. Цял живот се борим с предразсъдъци у хората, които виждам как лека-полека рухват. Професията се движи напред заради такива състезания, става по-популярна. Това, което е от огромно значение обаче, особено когато има и международно ниво е, че състезанията изискват актуални качества у колегите. Дават ти усещане, че правиш нещо различно в този свят. Много ми харесва, че започнаха да идват момчета от цялата страна, които се представят все по-добре. Всички тези неща, които се правят, за да се развива барманството помагат професия да бъде и финансово подплатена, защото това е изкуство малко или много. Помагат и на вашите да разберат, че може би правиш нещо сериозно и интересно. Аз съм късметлия, че майка ми и баща ми много ме подкрепят и много се радват за мен.

А какво се случва в момента в Спутник?
В бара сме в изключително хубав период, имам страхотни колеги, с които ако щеш на енергийно ниво сме се напаснали, което прави атмосферата много креативна. В момента правим ново меню с много силна идея, но май не трябва да издавам. Скоро ще може да го видите...., и изпиете.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Advertorial" Затваряне
Кухня с рози

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10