Дилян Аврамов "режисира" филмов коктейл
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дилян Аврамов "режисира" филмов коктейл

Beefeater

Дилян Аврамов "режисира" филмов коктейл

5388 прочитания

Beefeater

© Beefeater


Дилян Аврамов е победителят в българския финал на най-голямото джин състезание в света - Beefeater MIXLDN. Засичал си го да забърква едни от най-добрите коктейли в града зад бара на Спутник. В началото на февруари обаче той отлита за Лондон, където ще представи България на световния финал. Обеща да ни запомнят с добро, а според журито на местното състезание, Робин Хонхолд, Тим Стоунс и Илия Зотков, рецептата му е отлична и има много добри шансове за победа. Големият победител в Лондон ще си спечели възможността да създаде собствен лимитиран джин в дестилерията на Beefeater. Ако искаш да разбереш повече за Дилян, чети надолу сега, а довечера се отбий в бара.

Откога твоята естествена територия е бар?

Преди 7-8 години започнах да се занимавам с нещо зад бара, но това беше кафе. Дори още съм познат сред колегите си като бариста. През последните 3 години обаче се занимавам сериозно и с коктейли. Първият ми бар беше Мементо, след което Щастливото прасе, а в Спутник съм от самото му създаване досега.

Тазгодишната тема на MIXLDN предизвика барманите да забъркат коктейл, вдъхновен от филм, заснет в Лондон. Разкажи ни за твоя.

Веднага щом разбрах каква е темата се сетих за мой много любим филм - Closer. Не бях съвсем сигурен къде е заснет, но имах вътрешното усещане, че това е Лондон. Влязох, проверих и се оказах прав. Много харесвам междуличностни игри във взаимоотношенията, когато те са искрени. В тази ситуация хората са съвършено искрени към себе си - какво чувстват, искат. Имах нужда да направя коктейл, който да отразява онзи момент, в който заради себе си, заради някакъв много силен вътрешен импулс, решаваш да бъдеш лош с някого другиго. Колкото и добър човек да си! Идеята за самия коктейл дойде много бързо. Обичам силно алкохолни коктейли - затова залагам на 2 унции джин Beefeater. Другото, на което съм любител, са семплите коктейли - с 2-3 съставки. От една страна са фини и изискани, от друга - изискват много качества, за да можеш да ги направиш както трябва. Използвах още сос гастрик, заемка от кулинарията. Трябваше да се консултира с колеги готвачи за него като беше изключително трудно да открия какво точно представлява класическия гастрик и да го доразвия. Closer but late е сладко-кисел със солена основа.

Защо това име?

Кръстен е на момента, в който най-после си стигнал до някого, когото искаш до себе си, но той вече не го иска. Всички сме били там.

Връзката коктейли-кулинария ли е най-актуалният тренд?

Доказва се като доста добър метод, защото резултатът е страхотен. И в двете посоки. Джинът специално предразполага към билки. Интересно е да включиш и алкохол в храна - бих накиснал смокини в джин, например.

Миналата година Грети от Щастливото прасе ни представи в Лондон, какви са твоите очаквания за големия финал?

Грети е много близък до сърцето ми човек, от нея имам чашите за състезанието и тя много се зарадва, че спечелих. Поставил съм си за цел да направя всичко по силите си да ни представя на ниво и най-вече хората да не изпитват "екзотично" чувство при споменаването на България, а да сме все по-очаквани на това състезание.

Защо са важни състезания като MIXLDN за теб и барманството въобще?

Обичам да гледам на нас като на занаятчийски еснаф. Съсезанията са от една страна платформа да обменим опит - обсъждаме и се надъхваме взаимно. От друга - дават самоувереност и утвърждават барманството като професия, като занаят, като нещо, което не е временно. Цял живот се борим с предразсъдъци у хората, които виждам как лека-полека рухват. Професията се движи напред заради такива състезания, става по-популярна. Това, което е от огромно значение обаче, особено когато има и международно ниво е, че състезанията изискват актуални качества у колегите. Дават ти усещане, че правиш нещо различно в този свят. Много ми харесва, че започнаха да идват момчета от цялата страна, които се представят все по-добре. Всички тези неща, които се правят, за да се развива барманството помагат професия да бъде и финансово подплатена, защото това е изкуство малко или много. Помагат и на вашите да разберат, че може би правиш нещо сериозно и интересно. Аз съм късметлия, че майка ми и баща ми много ме подкрепят и много се радват за мен.

А какво се случва в момента в Спутник?

В бара сме в изключително хубав период, имам страхотни колеги, с които ако щеш на енергийно ниво сме се напаснали, което прави атмосферата много креативна. В момента правим ново меню с много силна идея, но май не трябва да издавам. Скоро ще може да го видите...., и изпиете.

Дилян Аврамов е победителят в българския финал на най-голямото джин състезание в света - Beefeater MIXLDN. Засичал си го да забърква едни от най-добрите коктейли в града зад бара на Спутник. В началото на февруари обаче той отлита за Лондон, където ще представи България на световния финал. Обеща да ни запомнят с добро, а според журито на местното състезание, Робин Хонхолд, Тим Стоунс и Илия Зотков, рецептата му е отлична и има много добри шансове за победа. Големият победител в Лондон ще си спечели възможността да създаде собствен лимитиран джин в дестилерията на Beefeater. Ако искаш да разбереш повече за Дилян, чети надолу сега, а довечера се отбий в бара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK