Зелен Великден
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зелен Великден

DM

Зелен Великден

2483 прочитания

DM

© DM


Най-хубавото време от годината е тук – природата се е събудила за нов живот, зелените поляни чакат да се излегнем върху тях, а от кухните се носят вкусни аромати. Семействата се събират, за да отпразнуват Великден - най-радостният християнски празник, с който се отбелязва възкресението на сина Божи и надмощието на живота над смъртта.

Трапезата

Великденската трапеза е красива, богата и разнообразна, обагрена в зелени и свежи цветове, какъвто е пейзажът навън. За нея няма строги изисквания, както за тази на Бъдни вечер с предлагането на нечетен брой ястия. Онова, което я отличава от една гощавка по всяко време на годината, са цветните яйца и козунакът (червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът, сладкият обреден хляб – неговото тяло). Неизменно присъстващи са печеното агнешко (точно то, защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне) и свежите салати. Присъстват и великденски обредни хлябове, често в различни форми – кръгли, елипсовидни или продълговати и украсени с кръстове, символи, червени яйца.

Има ли как да отбележим по здравословен начин деня с традиционни ястия и да предотвратим преяждането? Разбира се, че да, и то още в процеса на приготвянето им.

Козунакът

Правенето на козунак е трудоемко, изисква умения и е близо до създаването на изкуство, но е по-удовлетворяващо и вкусно, ако си го приготвите сами. Не само ще сте сигурни какво има в него, но и ще може да го "конструирате" по-щадящо и диетично. Възможно ли е това, след като в него се използват щедро количество бяло брашно и захар? Доскоро се смяташе, че козунакът се меси единствено и само с бяло брашно, в противен случай не може да бухне и да е пухкав, не се къса на конци, а по-скоро се рони. Напоследък се появяват все повече здравословни негови версии в името на един по-лек и също толкова вкусен празник.

В магазини dm ви очакват подходящи за козунаци и други пролетни ястия продукти, които са здравословни заместители на традиционните съставки. Тук е най-необходимото – dmBio алпийско мляко с 1.5% и 3.5% масленост, зехтин екстра върджин, нерафинирано кокосово масло, масло гхи, слънчогледово, рапично и ленено олио. За замесването: пшенично брашно тип 1050, пълнозърнено ръжено брашно, пълнозърнесто пшенично брашно, пълнозърнесто брашно от спелта и брашно от спелта тип 630, полента, бакпулвер, ванилова захар с бурбон, мая. За подслаждане: нерафинирана тръстикова и кокосова захар, кленов сироп клас А и C, сироп от агаве, кафяв бадем, а за салатите: амарант, булгур, три вида киноа, семена от чия, от елда и нахут.

Какво още

За да не натоварите прекомерно организма си на великденската трапеза, специалистите по хранене съветват: преди хранене изпийте една-две чаши вода, които да дадат усещане за ситост. Дори и да използвате бяло брашно и много захар в козунака, просто не прекалявайте с количествата, а след хапване се разходете сред природата. Наблегнете на салатите. Природата сега е щедра, затова вариациите им са много. Разделете яденето на яйцата от козунаците с два часа, защото едните съдържат количество белтъчини, а вторите – въглехидрати, смесването на които води до по-тежкото им преработване в стомаха. Ако след Великден имате много яйца в излишък, изяжте само белтъците им. В белтъка има около 15 ккал, а в жълтъка - 60 ккал. Хранете се и пийте бавно, а след празничния обяд вечеряйте със салата.

Диетичен козунак

Съставки:

* 300 г dmBio безгл. брашно

* 1/2 ч.ч. топло dmBio алпийско мляко (може и dmBio Соева напитка)

* 2 яйца

* 1/2 пакетче масло (може и кокосово)

* 1 ч.ч. кафява захар

* щипка хималайска сол

* 1 пакетче dmBio Бърбън Ванилия

* 1 пакетче суха мая

* Настърграни лимонови или портокалови корички

* Орехи или стафиди

За глазирането:

* 1 жълтък и кафява захар за поръсване по желание

Маята се смесва с топлото мляко, захарта и малко от брашното, за да шупне. В останалата, по-голяма част от брашното се прави кладенче и в него се сипват шупналата мая, солта, захарта, двете разбити яйца и стопеното масло. Разбърква се, добавят се ванилията, коричките от лимон или портокал. Замесва се и се оставя да втаса до увеличаване на обема двойно. По избор се слагат орехи или стафиди. Навива се на плитка или на топки, или на руло, намазва се с жълтък и се поръсва със захар. Пече се в леко загрята фурна на 170 градуса, без да се отваря за около 45 минути.

Най-хубавото време от годината е тук – природата се е събудила за нов живот, зелените поляни чакат да се излегнем върху тях, а от кухните се носят вкусни аромати. Семействата се събират, за да отпразнуват Великден - най-радостният християнски празник, с който се отбелязва възкресението на сина Божи и надмощието на живота над смъртта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK