Осъзнати стъпки с Марта Демирева

Личен архив на автора

Осъзнати стъпки с Марта Демирева

Кой дърпа конците в живота ти?

6517 прочитания

Личен архив на автора

© Личен архив на автора


Ако човек се запознае с кукла марионетка, веднага ще забележи, че тя е прикрепена за конци. Щом раздвижи конците ѝ, фигурата започва да се движи, там накъдето човек я насочи. Марионетката ще последва автоматично жестовете, думите, ролята , които човекът ѝ зададе.

Може да се каже, че целият живот на фигурата е в ръцете на човека, тя е тази, която се подчинява, на която ѝ липсва свободата. Човекът ще си каже: "С всичко това съм наясно".

Но какво ще си каже по отношение на него самия?

Наясно ли е с това, какво него го движи?

За това, дали е осъзнат?

Подобно на куклата, човек често не осъзнава кой и какво дърпа конците му. Не само това, той дори не осъзнава, че има конци, за него те са невидими. От тук се появява и страданието, защото човекът продължава да живее в самозаблуда. Той остава затворен за истината, за живота, за самия себе си.

От къде идва самозаблудата?

През по-голямата част от времето човек живее в ума си.

Там той складира знания и това му помага да анализира, да сравнява, да е рационален и ефективен.

Умът също включва цялата информация, която човекът несъзнателно придобива от другите, включително всички идеи, които е натрупал още от много малък за това какво е правилно/добро и какво е погрешно/лошо, какъв трябва, или не трябва да бъде.

Тези несъзнателни идеи, вярвания, ценности и предразсъдъци, които натрупва от другите, вместо от личен опит, лично преживяване, са познати още и като обусловеност (conditioning).

Тази обусловеност оперира от подсъзнанието и влияе на живота на човек по толкова много начини, за които той изобщо не си дава сметка, това е нещото, за което човекът остава неосъзнат. Това обуславяне са невидимите нишки, които го движат, също както конците, които движат куклата от театъра.

Обуславянето, определя начина, по който той вижда и интерпетира нещата и за по-голямата част от това как се чувста, за начина, по който реагира и отговаря на хората и ситуациите в живота си.

Повече от 90% от нашето поведение е ръководено от подсъзнанието ни.

В повечето случаи човек не обръща кой знае какво внимание на това – просто оставя ума си да го поведе, мислейки, че всички тези автоматични преценки, мнения, допускания, реакции и емоции, които просто извират от него, са той, че са негови собствени идеи и преживявания.

Как човекът да се освободи от тези нишки?

Човек би могъл да спре за момент, да отиде пред огледалото и широко да отвори очите си за реалността.

Да си напомни, че за разлика от куклата в театъра, нищо не го задържа, единствено невидими нишки, на който той сам дава власт. Да си напомни, че има възможност да вземе живота, обратно в собствените си ръце.

Да се вгледа внимателно във вътрешният си свят като постави под въпрос всички знания и вярвания, които е натрупал, цялото обуславяне. Да се усъмни в произхода и смисъла му за неговият собствен живот.

Кое вярване е негово преживяване, негова опитност и истина и кое е взето наготово, назаем, от родители, общество, религия или от някой др.

Какво се случва с човека в една ситуация, във взаимоотношенията, да се събуди за реалните си мисли и чувства, да ги признае, пред себе си.

Какви са ролите, които продължава да играе от страх, като защита. От какво е нужно да се откаже, за да се приближи повече към живота, към това да бъде истински.

Какво точно е осъзнатостта?

Човек може да каже: "Да, аз знам, че имам проблем с това, или онова, знам, че нещо ми липсва, знам, че страдам, това си го знам, ама не мога да се променя.

Да знаеш нещо, не означава, да си осъзнат.

Да знаеш нещо е като да имаш спомен, нещо заучено от паметта, нещо което си складирал и сега го изваждаш.

Осъзнатостта е моментното наблюдение на това, което се случва, точно сега, точно в този момент, да наблюдаваш, какво виждаш, какво чуваш, какво усещаш. Това е да осъзнаваш какво правиш точно сега.

Да си наясно, какво, точно сега, се случва в тялото, мислите, емоциите ти. Да си наясно с енергията, която срещаш отвън и тази, която е вътре в теб. Осъзнатостта е отваряне за истината, за реалността.

Да кажеш "Да" на точно това, което е сега. Като го преживееш.

Не да четеш книги, не да говориш само или слушаш (за страховете например), а наистина да си позволиш да ги срещнеш.

А това само по себе си може да промени целият ти живот. Качеството ти на живот.Защото да живееш осъзнато означава да присъстваш във всичко, което животът ти поданся, означава да си тотално в живота.

С какво човек замества осъзнатостта и как тя ще му донесе свобода?

Осъзнатостта няма общо с това да следваш някакви авторитети, морал, да си налагаш ограничения, да се задължаваш да правиш нещо.

Човек може да си каже:" О, аз не трябва да правя това или онова; Аз не трябва да бъда такъв; Трябва да откажа това или онова; Не бива да мисля за това."

Осъзнатостта не е подтискане. Не е да подтиснеш желанията си, като ги осъждаш, осъждайки и себе си.

Осъзнатостта е да започнеш да правиш това, което правиш като го осъзнаваш. Това е да направиш скок в съзнанието си, да се самонаблюдаваш. Това е качество, което е нужно да си припомним, за да се събудим наистина.

Например човек си казва – "Аз съм в депресия".

Умът вероятно ще иска да подтисне това, ще започне да го осъжда: "Не трябва да се чувстваш така, това е вредно/лошо/срамно. Не трябва да го показваш пред никого, или много си зле и други подобни. Умът вероятно ще иска незабавно да реши проблема, да реши какво да прави, какви действия да предприеме, как да махне тази депресия. Умът започва да влага усилия, да казва НЕ на това което е, да се бори с това, което е. Човекът може да изчете много книги за депресията, да слуша какво му казват другите, да отиде на един семинар и отново да си каже: "Пробвах достатъчно, такъв съм си, нищо не помага."

Друга възможност е човек да се вгледа в това, което е нарекъл "депресия", без да се опитва да бяга от нея, или да се опитва на всяка цена да я промени. Вместо това, би могъл с любопитство да я изследва, като я преживее осъзнато.

За мен звучи нещо като: "Казвам ти Да, има място за теб в момента,с любов мога да те поканя и да разбера какво всъщност разкриваш за мен."

Когато човек посреща предизвикателствата с подобна нагласа на приемане, с готовност да преживее това, което животът му поднася , започва да разбира целият механизъм, по който сам прави себе си депресиран/тъжен/уплашен/гневен или др.

Човекът започва да вижда всички невидими конци и защо е продължавал да ги поддържа.

За мен осъзнатостта е най-важният подарък, който човек да даде на себе си. Това не е поредната цел, която да се преследва, не е просто техника, упражнение за 2 часа на ден, не е нещо, за което да четеш и слушаш, не се взима наготово, не е роля, с която да се хвалиш"Вижте ме сега съм много осъзнат".

От тук започва не просто терапията, а завръщането на човека към неговата най-истинска същност.

Повече за Марта от тук:

http://www.martademireva.com/bg/about
Последвай Марта от тук: https://www.facebook.com/MartaDemirevaTherapy/ Във Фейсбук групата "Осъзнато с Марта" може да следиш всички предстоящи събития и полезни практики:

https://www.facebook.com/groups/1633554540098236/

Ако човек се запознае с кукла марионетка, веднага ще забележи, че тя е прикрепена за конци. Щом раздвижи конците ѝ, фигурата започва да се движи, там накъдето човек я насочи. Марионетката ще последва автоматично жестовете, думите, ролята , които човекът ѝ зададе.

Може да се каже, че целият живот на фигурата е в ръцете на човека, тя е тази, която се подчинява, на която ѝ липсва свободата. Човекът ще си каже: "С всичко това съм наясно".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.

Още от Капитал