Кой е повелителят на кафето за годината у нас

"Български бариста шампионат 2019" излъчи най-добрия сред очаквано ароматна атмосфера

Тримата финалисти - победителят Веселин Панов (вдясно), Иван Парнаров (в средата) и Мирослав Петров
Тримата финалисти - победителят Веселин Панов (вдясно), Иван Парнаров (в средата) и Мирослав Петров
Тримата финалисти - победителят Веселин Панов (вдясно), Иван Парнаров (в средата) и Мирослав Петров    ©  Baristo
Тримата финалисти - победителят Веселин Панов (вдясно), Иван Парнаров (в средата) и Мирослав Петров    ©  Baristo

Кафето е начин на живот, култура, а за мнозина и религия. През годините начините на приготвянето му еволюират с цел да доставят на верните последователи все по-добро и качествено преживяване. И за да ги оставят верни на аромата и вкуса му завинаги.

Приготвянето на кафе е част от същото това идолопоклонничество - посветените в тайната баристи ревниво следват установените правила, като в същото време стремително се надпреварват в създаването на все повече нови напитки, в които основен герой е кафето.

Във все повече заведения и кафенета в България могат да се видят добре обучени баристи, които впечатляват с умения и знания на световно ниво. Доказателство за това беше и поредният "Български бариста шампионат 2019", организиран от Baristo. Състезанието се проведе на 8 ноември в рамките на международното състезание Espresso Italiano Champion в София. Това е четвъртото издание на шампионата, което и тази година събра над 30 достойни за титлата състезатели.

Конкурсът

Правилата на състезанието са изключително стриктни и следват изцяло световните стандарти за приготвяне на италианско еспресо и капучино.

Участниците се оценяват от сертифицирано техническо жури от Baristo по 29 технически критерия. А дегустационно жури с представители от Istituto Espresso Italiano оценява всяка кафе напитка по вкусови характеристики. Всеки бариста трябва да приготви 4 еспресо и 4 капучино напитки за 11 минути и дори части от секундата са от значение.

Главният супервайзор на Български Бариста Шампионат, Карло Одело, който следи стриктно всяка част от подготовката на кафе машините до дегустацията на последното еспресо е и ръководител на Espresso Italiano Champion, комуникационен мениджър на Istituto Espresso Italiano (IEI) и лектор в International Institute of Coffee Tasters (IIAC). През последното десетилетие той и екипът му обикалят света и споделят знанията си за италианското еспресо.

Шампионатът се проведе с висок клас професионални кафе машини Rancilio Classe 11 Xcelsius, специално създадени за баристи, които притежават функции като специален интерфейс за програмиране, управление на почистването и др.

Участниците

Както казахме, всеки бариста трябва да приготви 4 еспресо и 4 капучино напитки за 11 минути. Победителят получава не само парична награда, но и титлата "Бариста шампион на България". Той ще представи и страната ни на световните финали Espresso Italiano Champion 2020 в Италия.

След оспорвано състезание и с разлика от само една точка между второто и първото място, носителят на титлата "Български бариста шампион" 2019 г. заслужено стана Веселин Панов. На второ място с най-добър резултат по технически показатели се класира Иван Парнаров, а трети остана Мирослав Петров, който показа силно израстване спрямо предишни години.

Над 300 професионалисти приемат предизвикателството и се състезават в рамките на над 30 състезания по света, за да се класират на финала в Италия.

Шампионът Веселин Панов ще бъде единственият българин на Международния бариста шампионат. Пожелаваме му успех!

Повече информация за турнира и организаторите от Baristo можете да намерите на www.baristocoffee.com.

Още от Капитал