Франция през 2022 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Франция през 2022 г.

Книгата се разпространява на български от "Факел експрес"

Франция през 2022 г.

Откъс от романа "Подчинение" на френския писател Мишел Уелбек

7472 прочитания

Книгата се разпространява на български от "Факел експрес"


"Подчинение" е най-новата книга на провокативния френски писател Мишел Уелбек, определен от сп. New Yorker като "един от онези автори, които карат критиците да изпадат в паника". Романът бързо се превърна в една от най-дискутираните му творби.

Причините за това са ясни: сюжетът й се развива в изпаднала в политическа криза Франция през 2022 г., когато ислямистки кандидат за президент печели изборите в конкуренция с Марин льо Пен, а издаването й на френски съвпадна с атентатите в редакция на сп. Charlie Hebdo.

"Опитах се да се поставя на мястото на един мюсюлманин и ми стана ясно, че в действителност те са в една напълно шизофренична ситуация", казва Уелбек в интервю за сп. Paris Review. "Защото като цяло мюсюлманите не се интересуват много от икономически въпроси. За тях решаващите теми са по-скоро тези, които аз бих нарекъл обществени. Във всеки случай по отношение на тях те са много далеч от левите, още по-далеч от зелените. Достатъчно е да споменем хомосексуалните бракове, това важи и за повечето други теми. Ала не се знае и защо мюсюлманите трябва да гласуват като десни, още по-малко за десните екстремисти, които ги отхвърлят с все сила. Следователно какво трябва да направи един мюсюлманин, който иска да гласува? Той е в невъзможна ситуация. Той не е представен от никого."

"Подчинение", шести роман в кариерата на автора, излиза на български от издателство "Факел експрес". Корицата е на Кирил Златков, а преводът от френски е направен от Александра Велева, която не за пръв път работи по прозата на Уелбек. Книгата е вече на пазара, а цената й е 17 лв.

Живееха на скуар* "Вермьонуз", на пет минути пеша от "Сансие". Мъжът й по нищо не приличаше на служител от тайните служби, поне както си го представях аз (всъщност как си го представях? – вероятно като корсиканец, някаква смесица между вагабонтин и барман). Чистичък и засмян, с толкова гладък череп, като да беше лъснат, той беше облякъл домашно сако в шотландско каре, но вероятно на работа носеше папийонка, може би и жилетка под сакото, всичко у него излъчваше една малко старомодна елегантност. Още от самото начало ми направи впечатление със своята интелектуална пъргавина, почти ненормална; беше вероятно единственият бивш студент от улица "Юлм"**, който след получаването на дипломата си там се е явил на конкурс във Висшето национално полицейско училище.

- Веднага щом ме назначиха за следовател – каза той, сипвайки ми порто, – поисках да бъда прехвърлен в тайните служби; за мен това беше нещо като призвание – допълни с лека усмивка, сякаш вкусът му към тайните служби не беше нищо повече от една невинна мания.

Замълча за известно време, отпи една първа глътка, пак замълча, след което продължи:

– Преговорите между Социалистическата партия и Мюсюлманското братство се оказаха по-трудни, отколкото се предвиждаше. Въпреки че мюсюлманите са готови да дадат повече от половината министерства на левицата – включително и ключови министерства като на финансите и на вътрешните работи. Те нямат никакви различия нито по отношение на икономиката, нито по отношение на данъчната политика; както и по отношение на сигурността – напротив, дори имат, за разлика от партньорите си социалисти, начини да въведат ред в кварталите, където има брожения. Съществуват някои несъгласия във връзка с външната политика, биха желали Франция да осъди по-решително Израел, но по този въпрос левицата ще отстъпи без проблем. Основната трудност, ябълката на раздора при тези преговори, е националното образование. Интересът към образованието е стара социалистическа традиция и работещите в него са единствените, които никога не изоставиха Социалистическата партия, които я крепяха – до самия ръб на пропастта; само че сега те се сблъскват със събеседник, който е по-мотивиран и от тях самите и който няма да отстъпи под никакъв претекст. Знаете ли, Мюсюлманското братство е особена партия: много от политическите залози са им едва ли не безразлични; и най-вече те не поставят икономиката в центъра на всичко. За тях най-важното са демографията и образованието; онази част от населението, която се отличава с най-висок коефициент на раждаемост и която успява да предаде ценностната си система, побеждава; за тях нещата са точно толкова прости, икономиката, та дори и геополитиката са само прах в очите: онзи, който контролира децата, контролира бъдещето, точка. Ето защо единственият капитален въпрос, единственият въпрос, по който очакват да получат пълно удовлетворение, е образованието на децата. – И какво искат?
– Какво ли? Според Мюсюлманското братство всяко френско дете трябва да има възможност от началото до края на учението си да получи ислямско образование. А ислямското образование е, от всички възможни гледни точки, много различно от светското образование. Първо, то не може в никакъв случай да бъде смесено; и само определени науки ще бъдат отворени за жените. Онова, което всъщност искат, е повечето жени да бъдат насочвани след първоначалното образование към училища за домакини и да се омъжват колкото се може по-бързо – като едно ограничено малцинство ще може да продължи образованието си, преди да се омъжи, в области като литературата и изкуствата, това е техният модел за идеално общество. Освен това всички преподаватели без изключение трябва да са задължително мюсюлмани. Правилата, които се отнасят до хранителния режим в столовете, до времето, отредено на петте дневни молитви, трябва да бъдат спазвани, но най-вече учебната програма трябва да бъде приспособена към ученията на Корана. – Мислите ли, че преговорите им ще успеят?

– Нямат избор. Ако не успеят да постигнат споразумение, Националният фронт ще спечели изборите. Макар че дори да успеят, той все още запазва всички шансове да спечели, вие, както и аз, сте следили сондажите. Дори Копе да декларира, че лично той би се въздържал да гласува, 85% от избирателите на Съюза за народно движение ще прехвърлят гласовете си на Националния фронт. Резултатите ще са с малка разлика, с много малка разлика: 50 на 50, наистина.

– Не, единственото разрешение, което им остава – продължи той, – е да предприемат системно дублиране на учебните програми. Що се отнася до полигамията, те вече стигнаха до споразумение, което би могло да им послужи за модел. Републиканският брак остава непроменен, съюз между двама души, жени или мъже. Мюсюлманският брак, евентуално полигамен, няма да има никаква стойност от гражданска гледна точка, но ще бъде признат като валиден и ще дава права, които ще се осъществяват чрез центровете за обществено осигуряване и данъчните услуги.

– Сигурен ли сте? Това ми изглежда невероятно...

– Абсолютно, вече е отразено в преговорите; всъщност то отговаря изцяло на теорията на шериата за малцинствата, която движението на Мюсюлманското

братство поддържа отдавна. Що се отнася до образованието, това може донякъде да се приложи и към него. Републиканското училище ще остане, каквото е, отворено за всички – но с много по-малко пари, бюджетът на националното образование ще бъде разделен най-малко на три и този път учителите нямат да могат нищо да спасят; в настоящия икономически контекст всяко намаляване на бюджета ще получи със сигурност всеобщо одобрение. Успоредно с това ще бъде създадена система от мюсюлмански частни училища, чиито дипломи ще бъдат равностойни – и които биха могли да получават частни субсидии. Естествено, много бързо държавните училища ще станат лошокачествени и всички родители, що-годе загрижени за бъдещето на децата си, ще ги прехвърлят в мюсюлманското образование.

– Същото се отнася и до университета – се намеси съпругата му. – Особено Сорбоната, която разпалва до крайност въображението им – Саудитска Арабия е готова да направи едно почти неограничено дарение; ще станем един от най-богатите университети в света.

– И Рьодиже ще стане ректор? – попитах аз, спомняйки си за предишния ни разговор.
– Да, естествено, изборът му е повече от всякога безспорен; промюсюлманските му позиции са непроменени от повече от двайсет години. – Той дори прие исляма, ако не ме лъже паметта... – се намеси съпругът й.

Изпразних на един дъх чашата си и той ми наля отново; да, имаше какво да се случва.

* Заемка от английски, която означава или площад с градинка, или само градска градинка – бел. прев.

** Екол нормал сюпериор, едно от най-реномираните френски така наречени големи училища, се намира на улица "Юлм" в Париж – бел. прев.

Превод от френски: Александра Велева

"Подчинение" е най-новата книга на провокативния френски писател Мишел Уелбек, определен от сп. New Yorker като "един от онези автори, които карат критиците да изпадат в паника". Романът бързо се превърна в една от най-дискутираните му творби.

Причините за това са ясни: сюжетът й се развива в изпаднала в политическа криза Франция през 2022 г., когато ислямистки кандидат за президент печели изборите в конкуренция с Марин льо Пен, а издаването й на френски съвпадна с атентатите в редакция на сп. Charlie Hebdo.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK