Ремарки за Кайро

Чудно нещо са самолетите - постояваш в тях два часа, хапваш задушени зеленчуци и паста „добуш“ и след малко слизаш на друга планета - с друг въздух, вода и палми, с други хора, с други вкусове, възгледи и език на тялото.

Чудно нещо са самолетите - постояваш в тях два часа, хапваш задушени зеленчуци и паста „добуш“ и след малко слизаш на друга планета - с друг въздух, вода и палми, с други хора, с други вкусове, възгледи и език на тялото. Tака в края на септември се озовах за една седмица в Кайро с група артистични пътешественици, вследствие на което ви поднасям няколко истории за спомняне от самолетен тип.

забележка: преди да навлезете в това езиково пътешествие из забележителностите и незабележителностите на Кайро, искам само да предупредя, че това не е място за хора, привързани към графиците и антибактериалните кърпички. И в двата случая би било добре да се отърсите от тези навици. Иначе може да се окажете в ситуацията на американци в Париж, които по цяла вечер обикалят ресторантчетата на „Макдоналдс“ и правят сравнителен анализ на сусамените питки. Или може просто да ви хванат нервичките и да се приберете в хотелската стая при куфара с важни лекарства.

5 minute, 5 hour

Това бе ироничната реплика, която, подхвърлена още на летището в Кайро по повод обещанието на един египтянин да ни достави транспорт до 5 минути, най-кратичко обобщи лежерното отношение на тези хора към времето, парите и всички онез неща, на които сме склонни да придаваме точни стойности. В тази част на света цифрите имат неусетната способност да метаморфозират в други такива, което, от една страна, поражда доста солени изживявания на пресните туристи, но от друга, е отговорна за онова прочуто свойство на времето в Ориента и арабския свят да тече като сиропа на баклавата - бавно и сладко.

градът

Потънал в ситен, жълтеникав прах, Кайро ми заприлича на огромен гъсто населен термитник, в който повечето сгради са в процес на растеж, увенчани с един недовършен етаж, който непрекъснато се отдалечава от земята. На път от покрайнините към центъра ясно се вижда как градира просперитетът с появата първо на сателитни чинии и след това на климатици. Най-луксозното пространство в града се заема от операта - луксозно заради простора между сградите и ослепително белия им вид. Най-страховитата зона е Градът на мъртвите до цитаделата, където бедните египтяни си строят къщи върху гробовете.

таксито

Първото нещо, с което се сблъсках с почти всичките си сетива. И на вид, и на звук, и на мирис, че и дори на допир таксито в Кайро крие неподозирано силни изживявания. Поне на 30 години, в бяло-черна окраска, кайровското такси е с приятно заоблени форми от честите леки сблъсъци с другите участници в движението. Индивидуалният му вид се допълва от специална интериорна украса, решена в стила на шофьора - космати килимчета, пластмасови светещи сърчица, висящи дрънкулки. Към това върви арабски джаз, пронизително молитвено напяване или някое щуро джамбуре, което една вечер накара шофьора да сложи крак на волана, за да може да пляска с две ръце... при 80 км в час. Самото кайровско такси е особено гласовито. Докато си проправя път в хаоса от автомобили, без да взима много на сериозно пешеходните пътеки и два-трите светофара в града, то предимно се ориентира по отразения звук на клаксона. Макар и невидима за окото, уличната врява от коли си има своя вътрешна, дали да не кажа музикална, организация. Навярно затова се чувствах в пълна безопасност и като пътник, и като пешеходец. Безопасността в града е по-скоро въпрос на изострена интуиция и импровизация, отколкото на установени правила за движение.

нощем

дори и през септември жителите се сафирясват от жегите едва след 11. Млади семейства заемат пейките край оживените улици и със спящи на една страна пеленачета си устройват среднощен пикник или пък се подреждат в колите си пред откритите drive-in дюнерджийници. Най-размазващото преживяване е местното кафене тип кухничка, което привлича по столовете на изтегналата се отпред тясна улица любителите на наргилето, възсладкото кафе с кардамон и изстуденото каркаде.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал