Руска Америка – злато и сняг

Географско и историческо пътешествие в Аляска, където ескимосите говорят на развален руски, а спомените за руските изследователи и колонизатори живеят и до днес

Катедрала &bdquo;Сейнт Майкъл&ldquo;, Ситка<br />
Катедрала &bdquo;Сейнт Майкъл&ldquo;, Ситка<br />    ©  Радослав Райков
Катедрала &bdquo;Сейнт Майкъл&ldquo;, Ситка<br />
Катедрала &bdquo;Сейнт Майкъл&ldquo;, Ситка<br />    ©  Радослав Райков

На масата добродушно мъркаше самовар. Въпреки че беше доста поочукан и му липсваха някои части, той все още се справяше със задълженията си. Ако се съди по това, че медната му повърхност беше лъсната до блясък, беше ясно, че с него се отнасят грижливо, че "старецът" е на почит и уважение. В ъгъла висяха икони, украсени с ярки изкуствени цветя, миришеше на прясно изпечен хляб.

Помислих си – също като в стара Русия, още повече че през прозореца се чуваше камбанен звън, а зад покрива на съседната къщичка надничаше църковен купол. В началото не се усетих, когато домакинята сложи на масата купичка със захар и каза нещо като сахарок. След това спомена "сай" и започна да запарва чая в малко порцеланово чайниче. Изрече блютса и на масата се появиха чаени чинийки.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


12 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  П.Калпакчиев

  Уникална статия!

 • 2
  Avatar :-|
  виц

  Разпределение на новозавършилите в московски университет.
  - Маша, отличничка, комсомолска активистка, разпределя се в Москва.
  - Благодаря на Партията, благодаря за грижите.
  - Наташа, отличничка, комс активистка, разпределя се в Ленинград.
  - Благодаря на Партията, благодаря за грижите.
  - Петка, разпределя се в Чукотка.
  - Благодаря на Царя, че продаде Аляска.

 • 3
  Avatar :-|
  Расторгуев

  Не валяй дурака, Америка! (Любе)

 • 4
  com_marques avatar :-P
  Comandante Marques

  да, и сега като се види разликата между Камчатка и Аляска, мисля че и тези в Камчатка, Сибир и Поволжието искат Америка да ги купи.

 • 5
  Avatar :-P
  чукча

  По съветско време:
  Стои чукчата на брега на Беринга и вика към Аляска "Бедняки, бедняки..."
  Прибира го милицията и съответно го пита: "Ти какво викаш към Америка?"
  Чукчата отговаря: "Бедняки. Аляска купили, на Чукотка деньги не хватили"...

 • 6
  Avatar :-?
  Gergana

  чудесна статия!
  за допълнение - в аляска руските заселници имат специален статут и са запазили старите традиции - жените носят дълги рокли по дължина на цялото тяло с дълги ръкави - главно в розово, зелено и синьо, и момичетата носят косите си дълги до кръста на притка. повечето незнаят английски език, тъй като живеят в руски анклави където американците са пришълци. наричат ги "олд беливърс".

 • 7
  Avatar :-|
  аха

  Значи ескимосите научиха английски, а казаците за 150 г - йок. Умни хора, откъдето и да погледнеш.
  Отива един нашенец на гости в българско село около Мраморно море в азиатската част. Има българи градинари и помаци от тетевенско, избягали в турско през 1877. Годината е около 1900.
  На изпроводяк, агата му заверява тескерето и му казва:
  - Господине, не ви знам какъв сте, що сте, но ще ви кажа нещо за вашите хора. Преди тук никога не бе ставало убийство, кражба. Откакто дойдоха, само с тях се разправям(помаците). Една дума по турски не научиха за 20 г, само золуми правят.

 • 8
  Avatar :-|
  Жож

  Уналяска и Кодиак, вместо Ънъляска и Коудияк.

 • 9
  Avatar :-|
  Joro

  абе какви са тия глупави коментари не можете ли като нормални хора да прочетете тази интересна статия една от малкото такива в този весник.

 • 10
  Avatar :-|
  Thorn

  Всъщност през 1867 Аляска е била от десетилетия губеща колония, гълтаща огромни бюджетни субсидии. Преди това се е издържала с лов на калани /морски видри с ценна кожа/, но по това време те са почти изтребени. Лошото е, че тя е била руска главно на картата, но не и в реалността. В Ситка и на няколко от островите е имало няколкостотин руснаци и може би 2-3 хиляди покръстени алеути и ескимоси, а върху останалата огромна територия не е имало нищо. Нито селища, нито фортове, нито дори постове. При това са били безсилни /поради липса на хора/ да спрат идващите от САЩ и Канада трапери и търговци, които бракониерствали и продавали на индианците алкохол и оръжие и дори губели десетилетната война с племето тлинкити. Съвсем правилно са се отказали от този ледник в полза на новопридобития Приморски край, където израства новия град Владивосток.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал