Легендата Баухаус

От Токио до Ню Йорк, светът празнува 90-годишния юбилей на най-влиятелната школа за архитектура и дизайн на ХХ-ти век. В родината си – Германия, от изкуство за народа Баухаус e издигнат в комерсиален култ

Баухаус са три цвята – червен, жълт и син, три форми – квадрат, кръг и триъгълник, три града - Ваймар, Десау и Берлин, три изкуства – живопис, дизайн и архитектура, три материала – бетон, стъкло и стомана, три имена – Валтер Гропиус, Ханес Майер и Лудвиг Мис ван дер Рое. Освен това Баухаус е философия за съюза, сключен между техниката и изкуството, за дизайн, който служи на хората, а не на лукса, за авангардното радикално отхвърляне на традиции, норми и академизъм. Баухаус е минимализъм, танцуващ със светлината.

Светлината. Без светлината трите цвята нямаше да оживяват. Прозорци в метални квадрати пропускат светлината в ателиетата на студентите, във фабриките за обувки и в жилищата на работниците. Същата тази светлина днес затормозява музейните служители и консерваторите. Но да започнем подред – Валтер Гропиус основава през 1919 във Ваймар висшето училище "Баухаус". Оттогава са изминали 90 години. По този повод три немски институции: берлинският "Баухаус" архив и двете фондации от Десау и Ваймар, за пръв път обединяват силите и експонатите си в една амбициозна изложба на суперлативите в сътрудничество с Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, където изложбата ще бъде представена есента под заглавието Workshops for Modernity. До началото на октомври в Берлин може да се види най-голямата "Баухаус" изложба, правена досега – 900 експоната в 18 изложбени зали на Мартин-Гропиус-Бау. Съвпадението на фамилните имена не е случайност – Валтер Гропиус е племенник на берлинския архитект Мартин Гропиус, построил Музея на приложните изкуства, който днес носи неговото име.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал