В кухнята на ада

Гордън Рамзи е най-известният готвач в света. Ето защо

   ©  www.gordonramsay.com

Той е пънкарлив милионер, опърничав шотландец и гениален готвач. Телевизионните му шоута изобилстват от пегели (специфичното "тийт", с което се заглушават нецензурни думи и фрази), трошене на чинии, плюене върху манджите и нечувани обиди. Той е готвач от ада, поборник за съвършенство в кухнята и бизнесмен, без който гурме културата нямаше да е същата.

Гордън Рамзи израства в родното градче на Шекспир – Стратфорд на Ейвън, в абсолютна житейска безпътица, като четвърто дете на заклет пияница и медицинска сестра, която обслужва умиращи пациенти. Баща му спуква от бой цялото семейство и се интересува само от уиски и жени. В търсене на някакво бягство от тази среда, малкият Гордън се записва в детския на "Глазгоу рейнджърс" и в юношеските години футболът му е много по-важен от всичките равиоли с рачешко месо в сос просеко с шафран на света. Прякорът му в отбора е Гордън Счупеното коляно, а поредица от инциденти (включително скъсано сухожилие) го карат да се откаже от спорта. На 16 бяга от къщи и се опитва да запише в полицейския колеж – неуспешно. (Вероятно за щастие на редовите граждани, като се има предвид какъв терор налага в шоутата си по-късно.) Съдбата му отрежда ролята на мияч в индийски ресторант. "Плени ме шумът, споделя той в автобиографията си Humble Pie. Не можех да повярвам как си крещят хората един на друг. Работех като шибано магаре, но това ме окриляваше."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове