Новият брой: Магистрален грабеж

Минало незабравимо

Минало незабравимо

ММ спира излъчване. С малко гняв и мъничко тъга, разговаряме с най-популярните й водещи

18949 прочитания

© Цветелина Ангелова


Преди около два месеца беше разпратен прес релийз, че "Нова телевизия" пуска нов спортен канал. Съвсем между другото в края му ставаше ясно, че това ще стане на честотата на ММ, която от своя страна спира излъчване. Музикалната медия не успя да издържи фаталната си 13-ата година и преустановява съществуването си с тих финал - като контраст на бурното си, шеметно минало.

Когато бях тийнейджър, си пуснах кабелна телевизия заради ММ. Години наред бях просто фен, който късно вечер гледа MM и алтернативната Viva Zwei и си мечтае да стане известен от екрана, без да подозира, че да си известен в България не означава да спреш да използваш градски транспорт.

Въпреки че ме беше срам да си го призная, като малък си умирах да направя нещо, с което да стана популярен, например рап звезда или поне телевизионен водещ. Благодаря на бога, че никога не опитах с първото. Не мога да скрия факта, че на два пъти съм ходил на кастинг в ММ. Първия път отидох да видя как стават нещата, но не бях избран и това само засили желанието ми. За втория кастинг, две години по-късно, се явих с още 300 човека, които имаха същата мечта като моята. Бях абсолютно сигурен в себе си – толкова, че дори не се изненадах, когато ми казаха да остана след кастинга.

Първия си урок за телевизията научих от Роро: телевизията е илюзия. До този момент си бях мислил, че ММ има свръхмодерно студио и стотици хора екип; това, което заварих, беше стара училищна постройка със студио в една от стаите и една стая за всички водещи. Не можехме да проветряваме, като отворим прозорците на студиото, защото долу постоянно се джавкаха кварталните глутници и лаенето им влизаше в ефир. Всичко беше много добра игра и основно добро настроение, което се предаваше и на зрителите. Знаехме да правим всичко сами - нерядко някой от нас е снимал с камера или си е монтирал сам предаването. Бяхме се научили да правим почти всичко и най-хубавото беше, че нямаше правила. През цялото време се чувствах като в детска градина за пораснали деца. И не бях само аз. ММ отгледа много млади музиканти - докато ние се учехме да правим телевизия, те се учеха да правят музика. В началото клиповете бяха с бутафорно качество, а накрая вече ги пускаха и по MTV. Но все някой ден дори и тази детска градина трябва да затвори врати и да разпусне веселата компания.

Потърсих някои от бившите ми колеги-лица на медията, за да разменим по някой спомен за началото и да си поговорим за бъдещето.

Гути (Стефка Гагамова)

Къде те намирам в момента? Какво се случва около теб?

На летището - така наричам хола си, който понастоящем изглежда като чакалня на летището, за да е по-удобно на бебето ми да се търкаля като пън. С това се занимавам – смея се на бебето, че вместо да стане и да ходи, се търкаля и танцува като мечката на млад ром.
Какво даде на ММ или какво ти взе телевизията? Интересно зададен въпрос. Всъщност смятам, че телевизията само ми е давала и сега, когато се замисля, не мога да се сетя за нещо, което ми е взела. Иначе аз й дадох сърцето си и то ще е нейно завинаги. Звучи сълзливо, но съм сигурна, че всички, които са работили в ММ, се чувстват по същия начин. Ако ММ стартира днес, как би изглеждала?

Винаги съм смятала, че ММ не е телевизия, а определен вид хора и начин на живот. В този смисъл аз откривам ММ всеки ден и навсякъде и тя винаги изглежда по един и същ начин: модерна, макар и малко "перко", авантюристична, отдадена, забавна... такава, че ти се иска да я последваш.

Лили/LiLana (Лилана Деянова)

Какво даде на ММ или какво ти взе телевизията?

Когато започнах да работя в телевизията, бях най-щастливото момиче на света и си мислех, че никога и за нищо на света няма да си тръгна, но тогава един много важен за мен човек в ММ ми каза, че ще дойде момент, в които сама ще искам да го направя и не трябва да се боря срещу това, трябва да продължа развитието си. Така и стана. Разкажи ми най-странната ти случка оттогава.
Мисля, че най-странната ми случка е самото ми попадане в телевизията. Една моя съученичка беше спечелила награда и понеже не искаше да си я взима сама, ме помоли да отида с нея. Избягах от тренировката си по гимнастика и когато отидохме, Ваня Ганчева, режисьорка на "Искам", ми каза, че водещият закъснява, и ме попита дали не искам да се пробвам. Мислех си, че такива неща се случват само по филмите. Ако ММ стартира днес, как би изглеждала?

Може би по-правилния въпрос би бил - ако ММ не беше спирала да бъде това, което беше тогава, как щяха да изглеждат нещата днес? За съжаление единствената медия, която развиваше БГ музиката, вече я няма.

Надя (Войнова)

Къде те намирам в момента? Какво се случва около теб?

Намираш ме вкъщи, по време на съботен дъждовен следобед, в който се чудя беше ли необходимо да изпия последната чаша вино предишната вечер. Иначе предполагам, че питаш с какво се занимавам в момента – главен редактор съм на едно женско и изключително приятно предаване, в което работя с голямо удоволствие – "Модерно" по bTV. Какво даде на ММ или какво ти взе телевизията?
Започнах работа в ММ на седемнайсет и този филм приключи, когато бях почти на 23! Само се опитай да си представиш какво може да даде ММ в годините, в които я помним най-ярко, на едно момиче в тази възраст... Сложи го поне на квадрат. А най-ценното са приятелите. Нищо не ми е взела. Разкажи ми най-странната ти случка оттогава.

Имам една много любима случка преди студио с Иван Ласкин, който трябваше да ми гостува в предаването "Златни хитове", а там, както става ясно от името, гостът избира любими свои песни и разговорът ни се върти около тях. Цялата тази сложна задача с избирането трае някакво известно време, при всеки различно. На него това му се стори много ненужно и изнервящо и още преди да бяхме дори започнали да избираме нещо, той ми каза: "Виж кво, дай да прайм квото ше прайм веднага, щото броя до три и си тръгвам" - а след това изброи и си тръгна! Обаче пък така ни обогати вътрешнозаводския хумор: дълго време след това някой като бързаше, казваше "Айде по-бързо, че нали знаеш – до три и си тръгвам"!

Роро (Радослав Кавалджиев)

Къде те намирам в момента? Какво се случва около теб?

В момента се наслаждавам на живота, като пия чай на терасата вкъщи. Преди две години реших да напусна завинаги шумотевицата и камуфлажния свят и в момента водя доста по-спокоен живот. Преместих фокуса отвън навътре към себе си. В момента съм мениджър на Galia, LiLana и още няколко музикални проекта. Българската музика все още ми е интересна. Какво даде на ММ или какво ти взе телевизията? В ММ реализирах всичките си детски мечти. Откакто ме назначиха на работа, до момента, в който напуснах, бях в непрекъсната творческа еуфория. Беше ни дадена възможност да творим. Днес ми хрумва идея за предаване и след два дни то вече е в ефир. Бяхме пионери във всичко, което правехме. Положихме здрава основа за развитието на съвременната българска музика, вдъхновихме много изпълнители и групи да запишат страхотни песни и клипове. Направихме първите предавания за интернет културата, компютрите и игрите. Създадохме първите музикални награди за модерна българска музика... Живеех и спях в ММ.
Разкажи ми най-странната ти случка оттогава? Една от първите големи звезди, които дойдоха в студиото на ММ, беше Лори Симпсън – сега едва ли някой се сеща коя е [преди години изкара хит-еднодневка - Bailamos]. След гостуването си в шоуто на Стоян тя поиска да отиде до тоалетната. Всички изтръпнахме. Лори носеше часовник Cartier, а ние трябваше да й покажем "дупката" на училищната тоалетна, която и екипът на ММ дълги години ползваше... И тя клекна... Беше много неловко.

Подражавал ли си на някой водещ, докато беше в ефир?

Израснал съм с водещите на MTV, които по онова време бяха моите икони. Рей Коукс, Симон Ейнджъл, Ребека де Руво, Стив Блейм... Малко ли съм ги имитирал пред огледалото? В ММ обаче си бях аз... Затова и никога не е имало дистанция между мен и зрителите. След време обаче видях, че съм се превърнал в Роро от ММ. Трябваха ми 4-5 години, за да сваля и тази маска.

Преди около два месеца беше разпратен прес релийз, че "Нова телевизия" пуска нов спортен канал. Съвсем между другото в края му ставаше ясно, че това ще стане на честотата на ММ, която от своя страна спира излъчване. Музикалната медия не успя да издържи фаталната си 13-ата година и преустановява съществуването си с тих финал - като контраст на бурното си, шеметно минало.

Когато бях тийнейджър, си пуснах кабелна телевизия заради ММ. Години наред бях просто фен, който късно вечер гледа MM и алтернативната Viva Zwei и си мечтае да стане известен от екрана, без да подозира, че да си известен в България не означава да спреш да използваш градски транспорт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


14 коментара
 • 6
  kim avatar :-|
  Violeta Keremidchieva

  Толкова е тъжно...и то не толкова защото спира една телевизия, която вече не е това, което беше за нас в пубертета, ами защото някак не забелязвам много от този ентусиазъм. Трябват нови неща, защото иначе е наистина тъжно.

 • 7
  aray avatar :-|
  Aleksandar Raykov

  В тинейджърските ми години предаването на Роро беше неизменна част от живота ми...всеки ден го обсъждахме в училище...беше модерно, провокативно, на нормален език....абе супер си беше. Чао ММ...до скоро!

 • 10
  kosio avatar :-P
  Konstantin Bochkov

  В самото й начало телевизията наистина беше интересна...Врътках нон-стоп ММ,МТВ И МСМ:))Обаче по едно време стана доста скучновата...Никога няма да забравя как на 11 септември 2001 изведнъж след няква песен Роро се появи на екрана и каза,че нещо "уникално" се случва в Ню Йорк.

  ПС:Чалгария и добра българска музикална телевизия???!! ДА ДА:)

 • 11
  miro75 avatar :-|
  миро

  Ходех в столицата, отсядах при роднини. Там зяпах кабеларките между изпити и лекции. Две неща се въртят в главата ми от онова време, като две касети за стар видеоамагнетофон с вкус на сини теменужки. Едната от 1994. Думите на чичо ми : " Хайде, почнаха нашите и Италия, остави за малко историята. Другата 2-3 години по-късно. "Абе братчед, гледа ли ММ, много са готини". Другото е история, в златни хитови моменти и усмихнати целувки. Благодарим Ви:):):):)

 • 12
  fredman avatar :-(
  Деян Христакиев

  до номер 4
  И аз така разбрах, точно от интерактив :) Много интересен спомен.
  Жалко, че приключва телевизията. Така се губи част от музикалата кулутура в България.

 • 13
  norakalionska avatar :-|
  Norma

  Факта, че вече няма ММ, е напълно потресаващ, изключително тъжен, тотално умопомрачаващ. Вече мога спокойно да си продам телевизора...

 • 14
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  Аматьорския ентусиазъм на тази телевизия беше едно от най-красивите неща по-българските медии за тези 20 години. Не случайно онзи бум на българстана музика в началото на десетилетието съвпадаше с бумът на ММ - двете неща вървяха ръка за ръка.

  Не знам дали това е общо правило за всичко или е резултат от присъщата ни алчност, но ентусиазмът доведе до успеха, а успеха доведе и до краят. Клиповете станаха професионални, личеше си, че вече се плаща, за да звучи едно парче в ефира. Предаванията ставаха сковани от наложените правила как да се държат водещите.И постепенно всичко започна за замира. Публиката изчезваше, а заедно с нея ММ и независимата българска музика, която наистина твореше.

  Сбогом ММ, с теб си отиват едни от най-красивите ми години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чист артист

Чист артист