🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Речникът на Амели Нотомб

Който я бърка с Амели Пулен, да не се притеснява - и двете са винаги учудени и не съвсем от този свят. Иначе Нотомб много повече си заслужава собственото име ("трудолюбива" и "усърдна", от стар германски корен): пише по няколко романа на година, отгоре на всичкото в най-бавните часове на денонощието. Това, че след А като Амели (родена през 1967) личната й азбука върви от Б като Белгия (баща и майка белгийски франкофони) до Я като Япония (място на рождението и въжделенията), отдавна го бяхме разбрали от "Изумление и трепет", "Хигиена на убиеца" и останалите многочислени, тънички и стряскащи книжлета. Но ни липсваше просветление по някои натрапчиво повтарящи се, ключови понятия от литературните безчинства на тази странна филоложка. И, докато нейният "Речник на собствените имена" (на стр. 13) е още топъл-топъл на български, решихме да я помолим да ни отговори в речникови дефиниции. Защо все разказва за хора, които не желаят да порастват? Защо търси мотивация за писане във вината? Защо в "Козметика на врага" казва: "Странно е как хората говорят за вярата като за хемофилия..." Защо ругае посредствеността, изкривява красотата и унижава тялото? Какво е общото между Сервантес, Стендал и Ницше, за които твърди, че са я повлияли? Държи ли като своя герой Претекстат от "Хигиена на убиеца" да я четат "без защитни дрехи, без речник, неваксинирани и без възклицания"? Ако затвори очи, кое място вижда първо? Ето какво ни отговори в една ръкописна страница по факса. Белгия

Белгия, това е една изключително мистериозна страна, нищо чудно, че сюрреализмът се е родил там. Това е най-странната страна на света.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар