Маестри, музика

Лютиерите Ева и Христо Маринови по тънките струни на душата

   ©  Васил Германов/ think tank lab

Сутрин стават рано, пият късо кафе, карат колело до ателието, но обичат и да вървят пеш дотам. Отварят в осем и половина. Задачите им са различни всеки ден и често включват работа по няколко инструмента едновременно. Докато съхне лакът на едната виола например, може да се работи по грифа на друга. Всичко правят заедно - тя е по-прецизна в детайлите, той - в силовата част, но никой освен тях самите няма право да се труди над инструментите им. Понякога са нужни мускули и здрав кръст, докато се отнемат грубите части от дървото. Използват се рендета, цикли и други специални инструменти. Движенията са прецизни до милиметър, а някои елементи се изработват под лупа, но очилата засега са в бъдеще време. Другите качества, необходими на лютиера, за да е добър, според Ева са: "И търпение." Христо добавя: "Да имаш чувство, да усещаш инструмента, да не си самонадеян в работата." "С течение на годините усъвършенстваш и слуха - започваш да различаваш доброто звучене от не толкова доброто, допълва го и тя. Това е важно, когато работиш с музиканти." И Христо поема тона: "до 11:30. Не можеш повече с тази концентрация и свиркаш на съседа, по италиански, на кафе".

За сладките лютиерски приказки, казват, че са: "за лакове, на кого му се разлепил грифът, на кого цигулките му не свирели, колкото свирят нашите..." Професионалистите споделят тайните си, но до едно ниво и нататък е като семейна рецепта - по-добре да се пази ревниво и, както казва Ева "до момента, в който видиш, че даден човек не е узрял, за да му кажеш". Работата продължава така до 13:30, а обедната почивка - до 15:30 и обикновено включва хубава паста. Следобед - нови срещи с музиканти и пак лютиерство на практика. Оптималната вечер на Маринови включва концерт с класическа музика, но не задължително в изпълнение на струнен музикален инструмент, може и пиано. Иначе слушат също Led Zeppelin, Purple, Pearl Jam и италиански - Mina, Batisti, Laura Pausini, Nek, Mario Biondi, Lucio Dalla.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    Didi avatar :-|
    Справедлив
    • + 7

    Ако България и българите можехме да оценим потенциала на своите, щяхме да се радваме отблизо на такива професионалисти. Само напред и нагоре! Дано някой ден и в БГ...

    Нередност?
Нов коментар