Всичко с мярка

Как изглежда развитието на технологиите през очите на заместник главния редактор на "Стършел" Йордан Попов

В началото на ХІХ век, когато машините заплашват работата на хиляди хора в Западния свят, Нед Луд оглавява движение на английски работници, които се противопоставят на индустриализацията. Почти 200 години по-късно този тип хора (станали известни като лудити) отново започнаха да изпъкват на фона на смазващото развитие на компютри, интернет, мобилни телефони и т.н.

Йордан Попов, писател и дългогодишен журналист и редактор на легендарния вестник "Стършел", е типичен представител на тази група. Няма мобилен телефон. Няма компютър. Сам си признава, че технологиите се развиват прекалено бързо за неговия вкус ("Появява се, да речем, пейджър. След една-две години изчезва"), без да променят съществено качеството на живота, само го правят по-скъп и сложен.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


3 коментара
 • 1
  gv avatar :-P
  gv

  мда, да се срещнеш с някого където и когато си се уговорил, без да проведеш -найсе разговорчета с 'къде си сега', 'идвам до...мин' си стана направо безценно...

 • 2
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  Да се опитваш да запазиш света около теб такъв, какъвто е бил, когато ти си бил млад е дефиницията на остаряването. Да си млад значи да възприемаш света с готовност и да се променяш растейки заедно с него. Затова и Стършел в детството ми беше смешен и актуален, а днес е прозорец в главите на няколко стари, макар и умни и добри, хора.

 • 3
  erin avatar :-|
  erin

  Относно коментара на Градинко:
  "Стършел" определено е актуален вестник. И смешен. И стилът му е разпознаваем, приятен, може би точно заради мъдростта на хората, които го правят. А Й. Попов просто говори просто за личния си избор да използва съвременна техника, без да го натрапва на когото и да било.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал