Арт алпийски дисциплини

В училище трябват часове по изкуство, а не религия, смята меценатът Гауденц Б. Руф

Инициалът Б в името на Гауденц Б. Руф спокойно можеше да означава не Бернхард, а България. Преди четири години швейцарският дипломат (посланик в София в периода 1995 – 2000 г.) учреди първата награда за съвременно българско изкуство. Конкурсът е отворен за произведения на български автори от всички визуални жанрове без филм, пърформанс и приложно изкуство. Всяка година "Гауденц Б. Руф" получават един млад (до 32 г.) и един утвърден творец. Паричната стойност на отличието е съответно 2500 и 4500 евро.

Буквално преди дни, на 4 октомври, на четвъртата поред, лишена от излишна помпозност, церемония в галерия "Райко Алексиев" г-н Руф стисна ръката на тазгодишните победители - младата Стела Василева и утвърдения Иван Мудов.

Гауденц Руф е адвокат с 34 години дипломатическа служба на три континента зад гърба си. Познава добре Източна Европа. С българските арт среди го свързват стара симпатия и приятелство от времето, когато е бил посланик у нас. Тогава започва да колекционира и българско изкуство.

"И двамата ми родители обичаха и колекционираха изкуство, макар и по-традиционни работи. Неколцина от моите преподаватели в основното училище и след това в гимназията бяха страстни почитатели на съвременното изкуство и ми отвориха очите за него", казва швейцарският меценат. Като момче мечтаел да рисува декори за театрални постановки. Все пак навреме си дал сметка, че принадлежи към рационалния свят – адвокат, за когото изкуството е удоволствие, хоби.

Г-н Руф вероятно не е чувал за пародията на една популярна реклама от ранните години на българския преход: Швейцарски експерт опитва нов шоколад. Харесва го. "Ммм, вкусно! Швейцарски е, нали?" - "Не, български, от Своге", казва дикторът. "Да се ... в експерта!"

Наградата "Руф" още с възникването й предизвика заядливи въпроси - доколко нейният патрон разбира от изкуство, представителни ли са журито и изборът и в крайна сметка защо един чужденец трябва да оценява нашите си работи.

"Посветих се на българското съвременно изкуство, защото смятам, че то не получава достатъчна подкрепа у дома си и не е добре познато или признато в чужбина. Ще съм щастлив да видя повече български спонсори, които са готови да последват примера ми. Но за жалост интересите на заможните българи са някъде другаде. Така че на чужденците се пада честта да популяризират българските таланти", отговаря спокойно Гауденц Руф.

Той е убеден, че България има талантливи и оригинални артисти, които с лекота биха се конкурирали на международно ниво. Въпреки това институциите все още не са се отворили, а масовата публика е с твърде старомодни възгледи за това какво представлява изкуството. "Работа на интелигенцията и училището е да промени това."

Религия или изкуства в училище? "Изкуството и креативното мислене са насъщен елемент от училищната програма в Швейцария и в цяла Европа. Религията е нещо много лично и ако се преподава, трябва да е свободно избираем предмет, който отчита различните вероизповедания."

Според Гауденц Б. Руф училището е мястото, където всяко дете може да развие у себе си естетическо чувство и визуална представа за света, да проима някакъв усет за изкуството. "Бих бил щастлив, ако след десет години някой каже, че моята награда е била полезна платформа за представяне и популяризиране на най-доброто от съвременното изкуство в България, и то в трудно и преходно за страната време."

www.ruf-award.org

Още от Капитал