До Виена и обратно

Гергана Койчева (18 г.) е едно от децата, които са избрали да продължат средното образование в чужбина, но впоследствие са се завърнали в България. Ето и нейният разказ за това какво се случва по време на ученическите години навън

   ©  Цветелина Ангелова
   ©  Цветелина Ангелова

Как семейството ти взе решението да заминеш?

Тази, която силно искаше да замина да уча навън, бях аз. Гледах филми, слушах от приятели и реших, че наистина искам да го направя. После започнах да се чудя дали не съм сгрешила. Въпреки че на майка ми й беше мъчно, предпочиташе да отида, заради по-доброто образование и пътя ми впоследствие. Баща ми не беше толкова запален. Решихме да се запиша във Виена в силно препоръчано от приятелка на майка ми училище, за което не ползвахме консултантска агенция. Това беше едно от най-добрите и елитни училища в Австрия – Терезианска академия. Завърших 7-и клас в София и отидох с идеята да продължа до 12-и клас там. В началото наистина преживях голям шок, защото ми беше изключително трудно. Почти не говорех немски, оправях се на английски, а всички предмети се изучаваха на немски. Освен тях се преподаваха френски, руски и латински – общо пет езика. След година започнах да говоря немски език, но с оценките не успявах да се справя много добре, а и колкото по-голяма ставах, толкова повече свобода получавах. Програмата на обучението не ми допадна – беше важно да знаеш материала наизуст, а не да показваш знания, и стана разминаване в моя начин на усвояване и в начина на преподаване.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


22 коментара
 • 1
  karter avatar :-|
  karter

  Ще стане човек от това момиче.
  Жалко, че няма повече като нея. А това тук - "те говорят интересни неща, а никой не ги слуша..." си е направо музика за ушите.

 • 2
  alfanero avatar :-|
  alfanero

  Ха,ха,там говорели за интриги и маркови дрехи...А нашите деца говорят само за политика и наука...Нормално е да намираш по-интересни теми със съучениците си тук,това се дължи на езиковата бариера в чужбина,винаги е по-интересно да си говориш с някой на майчиния си език.

 • 3
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Много умно момиче. Би могла да се справи там, но щом е решила да се върне, добре.
  Радвам се, че децата от България са били задружни и са си помагали.

 • 4
  cia_germany avatar :-?
  CIA Germany

  "На мен ми става жал за учителите – те говорят интересни неща, а никой не ги слуша..."

  Ми за6то се върна !? "Сега като се замисля, повече са били плюсовете, отколкото минусите."

  СЕГА нали !? А тогава къде ти бе6е акъла и с какво размисли и взе ре6ение с главата или с не6то друго!!! Както и да е това не е важно. Важното е 4е в крайна сметка ти е до6ъл поне малко от малко разум!!! Успех!!!

 • 5
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  Добро интервю и свястно момиче. Проблем е, че е влязла в немскоговорящо училище без подготовка по езика, трябвало е в англоговорящо. На запад се фокусират изключително в правилния изказ, тоест есета и говорене до припадък...и така до ниво доктор.

 • 6
  reality avatar :-P
  reality

  "Тук не знам да пускат в дискотеките деца на 14 години, мен поне не са ме пускали"

  За малко да повярваме....

 • 7
  petertakov avatar :-|
  Petak

  Да изпратиш детето си в немскоговоряща страна, за да учи в немскоговорящ колеж без да знае немски е откровена глупост подплатена с доста пари. Крайният резултат в случая е съвсем закономерен.

  Надявам се това семейство (или поне момичето) да са си извадили извода, че нещата трабвя да се обмислят предварително, като се преценява не само какво "искаш", а и какви са ти възможностите. Под възможности в добрите училища съвсем не се има педвид само пари, както си мислят българските парвенюта - изискват се още ум, лична амбиция (мн. повече от "искам") на детето, упоритост и дисциплина, а това се все неща, от които българското образование е толкова далеч, че ако мислите някога да пращате детето си да учи в чужбина, е хубаво да помислите за това още когато избирате детската градина.

 • 8
  bushi avatar :-|
  bushi

  Ние сме една част от останалите българите,които учат в Терезианум и в отговор на вашите коментари бихме желали да Ви кажем,че нашето решение и това на родителите ни е свързано не само с по-високото ниво на образование,но и с опознаването на различни култури и развитието на нашия светоглед.За нас това е привилегия и възможност да се запознаем с хора от цял свят.Това е интернационално училище,което има добра репутация навсякъде по света и затова не си мислете,че финансовите възможности играят каквато и да е роля. Това от друга страна те възпитава така че дори през ум да не може да ти мине, че имаш каквито и да било предимства заради финансовото положение на семейството ти. Тук можеш да си направиш име, единствено с неща, които сам си постигнал. И за да бъдем честни - Гери имаше и все още има много добър имидж тук. Нейното решение е лично и не подлежи на коментар от когото и да е от вас. Особено от хора, които са ходили в чужбина само на почивки и екскурзии.

  ГЕРИ, МНОГО ТЕ ОБИЧАМЕ!!!!! :)

 • 9
  petertakov avatar :-|
  Petak

  "Нейното решение е лично и не подлежи на коментар от когото и да е от вас."

  Може и да е било лично, но от момента, в който е решила да го публикува в медиите, подлежи на коментар от всеки. Що се отнася до добрия й имидж, съдейки по това, което казва за оценките си, явно учителите й са имали по-различно мнение.

  С останалото съм съгласен :-)

 • 10
  bushi avatar :-|
  bushi

  Колега, идеята е че няма нужда от Вашия коментар след като не сте запознат нито с условията нито с личния живот на Гери. ;)
  И не е нужно да имаш само 6-ици за да си умен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал