Храна за човека
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Храна за човека

Доктор Георги Гайдурков

Храна за човека

Д-р Георги Гайдурков, който лекува само с промяна в начина на хранене

60683 прочитания

Доктор Георги Гайдурков

© Цветелина Ангелова


Доктор Георги Гайдурков е нутриционист - лекува само с промяна в начина на хранене. Зад това не особено грабващо описание стои човек, благодарение на когото трима мои близки приятели се върнаха от свръхтежка в нормална категория и задържаха резултата. Нещо, което не съм виждал да става с обикновените диети.

Д-р Гайдурков постепенно се превръща в градска легенда, като славата му се носи по най-утвърдения метод – от уста на уста. Ученик на Лидия Ковачева (не случайно лапсус често го прекръства на д-р Гладурков), той казва за себе си: "Аз не съм лечител. Това, което практикувам, е строга научна медицина."

Георги Гайдурков е лектор на форума "Храна" (27 ноември, Модерен театър), организиран от Горичка.

Кой сте вие, д-р Гайдурков?

Роден съм 1961 г. в София. Завърших Медицинска академия през 1985 и в казармата бях военен лекар в Ардино и Златоград. После ме изпратиха по разпределение в Окръжната болница във Враца - първо в Бърза помощ, после бях участъков лекар, накрая в бъбречното отделение на Окръжна болница в София - на последното място работих 12 години.

От дете боледувах много: катари на горните дихателни пътища, отрязани сливици. Зимата за мен беше синоним на страдания заради честите простуди. Имах също хронична язва и колит. От най-малкото течение настивах, затова даже облепях вратата с лейкопласт. Приятели ми казаха за Лидия Ковачева (автор на "Целебният глад" - бел. ред.) и ме посъветваха да я посетя заради моите болести. През 1992 г. се срещнах с нея от професионален интерес. Чувствах се двояко - от една страна, интуицията ми казваше, че нейният метод е толкова ясен и прост, че няма как да не работи, а от друга, лекарят в мен смяташе това за пълни глупости. След срещата като лекар скептик реших да променя стила си на хранене - дотогава на всяко хранене ядях месо и се тъпчех с шоколади. Преминах на пълнозърнест хляб и салати. За една седмица спрях да боледувам - настинките и гриповете останаха в миналото. Дотогава бях стигнал до абсурдното положение да меря точно колко да ми е вдигната яката на полото, за да не ме заболи гърлото. Започнах да ходя с леко шушляково яке през зимата. Здравето се върна - преди след стоенето в помещение с дори леко открехнат прозорец трябваше да съм на хапче. Лидия Ковачева приемаше много хора и започнах да ѝ помагам - тя нямаше медицинско образование, затова се нуждаеше от съвети за лекарствата, снемах анамнези. Този беше един втори университет за мен. Направих няколко гладувания, както тя ми препоръча, после и по Пол Брег. Разбира се, направих и грешки. Много хора се излекуваха, но връщайки се към стила си на хранене, пак се разболяваха. Нещо липсваше в пъзела, затова изградих система за хранене след оздравяването. Това е медицината на Хипократ - лекарството ти да бъде твоята храна и храната ти да бъде лекарство. Още от древността e осъзнато, че не може да вкарваш чужди на тялото субстанции в него и да си здрав. Успоредно с работата си започнах да приемам пациенти. През 2001 г. реших, че вече мога да напусна работата си в болницата и да съм полезен с "природната" медицина, с една система за хранене, не диета - здравият човек няма нужда от диета, тя е само за болните.

Какво е храната?

Всяко животно знае коя е видовата му храна и я яде по инстинкт. В супермаркетите няма храна за Homo Sapiens, а някакви химии. Още Хипократ изрично е забранил в клетвата, която дава всеки лекар - няма да дам поисканата ми отрова. Храната има най-голяма връзка със здравето. Да не забравяме, че ние, хората, сме част от природата. Почистваме къщата, улицата, но не и тялото си. Автомобилът задължително преминава годишна профилактика, а тялото ни? Пряка е връзката между това, което ядем, и как се чувстваме. Когато сме кисели например, това е от отпадъците, които плуват в нас и променят pH-то на кръвта ни.

Коя е храната на човека?

Плодове, зеленчуци, сурови ядки, зърнени и бобови варива. Като празнична храна, т.е. рядко, може да се допълва с млечни и месни произведения. Здравият човек може да си позволи празнична храна. Далеч съм от всякакъв фанатизъм. Не бива да сме в окови. Всеки трябва да намери златната среда за себе си. Социални сме и храната е част от общуването.

Здравето е динамична величина. Всичко в нас непрекъснато се разгражда и изгражда. Човек може да бъде в добро клинично здраве дори в шумния град. Традиционното българско хранене е главно растителни продукти - 200 дни в годината българите са постили. Никой не е готвил на децата отделно, нито им е давал мляко през постите. Колко мъдро - сега вече е ясна връзката между млякото и детския диабет. Пряко свързано е с автоимунните заболявания. Кравето мляко причинява алергии с казеина. За алергиите обикновено е виновен чужд белтък, който организмът се опитва да снеме от себе си. Когато този процес е много агресивен, имунната система дори унищожава организма. Болестите имат един корен - натрупване на чужди субстанции. Тялото работи като морето - опитва да се изчисти, като изхвърли чуждите тела. Утайките, чуждите вещества предизвикват запушвания като инфаркти, инсулти, камъни в бъбреците и жлъчката, шипове. Дори анемията е запушване.

С какво се храните вие?

Това, което препоръчвам и на пациентите си. Не изключвам месото - аз самият ям пилешко и риба веднъж на два месеца. Приготвям ги на пара. Млечните ги включвам на периоди. Обикновено си готвя сам. С мои бивши пациенти искаме да направим малко бутиково ресторантче, където ще има избор от подходящо приготвени здравословни храни.

Какво ще препоръчате за храненето на децата?

Имах пациентка, която беше загубила дете поради тежка токсикоза в късен етап на бременността. Всички лекари бяха на мнение, че следваща бременност би била с още по-тежки последствия. Тя направи няколко пречиствания и я изкара безпроблемно, което беше странно за медицината.

Здравето започва още от родителите. Грижата за децата трябва да започне още преди да се родят. За съжаление родителите масово работят против децата си. Кърменето например е страшно важно - агалактията (липсата на кърма - бел. ред.) е непозната в природата, а всяка втора родилка няма кърма и децата се хранят с изкуствена храна. Това е пагубно за тях. Груба грешка в на педиатрите е, че не съветват майките как да се хранят, така че да имат кърма.

Какво е натуралната хигиена?

Начин за лечение без лекарства, само чрез природата. В САЩ тя е призната официално. Вирусите и бактериите винаги са част от екосистемата на тялото ни. Те причиняват болест само когато има почва за нея. Ако си мислим за всяка бактерия като за едно дърво, то нашите тела са покрити с амазонски гори от бактерии. Когато пием антибиотици, все едно палим и изсичаме тези гори. Предизвикваме екологична катастрофа в организма си.
Корените на западната медицина не са по-глупави от тези на източната, просто е станала твърде аналитична. Все повече се наблюдават тенденции за връщане към корените, към интегритета. Западната медицина е дала добър анализ. Бъдещето обаче е синтез на постиженията ѝ и широкообхватния поглед на източната. В западната медицина има десетки теории за заболеваемостта, но няма истинска етиология. Високото кръвно е нелечимо - на пациентите се изписват лекарства, които те трябва да пият цял живот. А то се лекува само за две седмици, дори без да гладуваме - само със смяна на хранителния режим. Съвременната медицина постепенно започва да осъзнава, че болестите не са изолирани строго една от друга. Например през 1985 г. не съществуваше болестта "метаболитен синдром" - а това е причината за диабета, високото кръвно, цирозата, заболявания на яйчниците и още много проявления. Бъдещето на медицината е да улавя тези връзки. Аналитичността е стигнала абсурден етап - хиляди синдроми, надробени на най-малки парченца и описани в огромни томове, които никой лекар не може да прочете всичките. Всеки човек е уникален и, образно казано, замита боклука от къщата си в различен ъгъл заради разликата в гените. Балонът на здравето се пука там, където стената му е най-тънка. При някой например ще е инфаркт, при друг - инсулт, при трети - артрит.

Грипът е нещо прекрасно, защото е катализатор - потим се, храчим, изхвърляме боклука. Няма смисъл да потискаме симптомите. Умният човек няма да чака да се лекува с грип, няма и да хвърля отрова в кръвта си.

Възможно ли е да се излекува рак по този начин?

Пътят е същият, но е много труден, особено ако има метастази. Това е все едно човек да не е изхвърлял боклука цял живот от къщата си, а да го е трупал в пликчета навсякъде из нея. Възможно е да се спаси, но трябва да започне в началото на болестта. Операцията за отстраняване на тумора помага.

Кои други тежки заболявания могат да бъда излекувани?

Високо кръвно, диабет, стомашно-чревни болести като язва, гастрит. Имах пациентка с тиреоидизъм на Хашимото, автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Няколко месеца след промяна на режима си прави изследване и резултатите ѝ показват, че е здрава. Тя живее в Кипър и тамошният лекуващ я лекар не ѝ повярвал, че е била болна от това, защото според съвременната медицина тиреодизмът на Хашимото е нелечим.

Как протича процесът на лечение?

Най-общо казано, в три стъпки. Ако организмът няма тежко заболяване или е на лекарства, започваме с прочистване - спираме готвената храна за две седмици, само плодове, зеленчуци и сокове. За омекотяване на режима може да се хапват ядки, които са си хранене, чайове, и някои суперхрани (това са описаните от американския автор Дейвид Улф храни в едноименната му книга - бел. ред.). Намаляваме лекарствата, но не ги спираме напълно, ако са важни. Вторият етап е десетдневно захранване - включваме и готвени човешки храни (зърнени и бобови варива, зеленчуци на пара). След като се захраним, изграждаме един стил на хранене. В него има и един дял на празнична храна - всеки избира колко и какво. Не трябва да се пренебрегват също така лекарят-слънце, лекарят-вода и лекарят-вятър.

Когато не може да се направи пречистване, например при инсулинозависим диабет, тръгваме от по-бавно лечебно хранене за около три седмици. Във всички случаи стратегията е една, но тактиката варира - тя е важна и не може да се самодейства. Целта ми е не да имам вечни пациенти, а лекуваните сами да се превърнат в лекари на себе си - да са достатъчно здрави и да нямат нужда от мен. Но трябва да имат желание. Както е казал Христос на куция - стани и ходи. И той става и прохожда, защото желае да оздравее. Никой лекар не лекува. Ако е нарушена екосистемата на пациента, тя трябва да бъде възстановена. В този смисъл здравето е просто. Сложно е само когато стигнем до крайности - цироза, отрязани крайници.

Какви са отношенията ви с официалната медицина?

Не ми харесва този термин "официална" - намеква, че медицината, която практикувам, е неофициална, неодобрена.

Добре, да я наречем традиционна.

Съвременната медицина не е и традиционна - тя е само на около 200 години. Силна страна ѝ е спешната помощ - например за възрастен човек с пневмония няма друг начин да се спаси освен с антибиотик. Други силни страни са спешната патология и диагностиката. За съжаление клиничната медицина е аналитична, но не е синтетична и не може да направи интегрални изводи. Работи на парче - хапче за сваляне на температурата, хапче против повръщане. Това е все едно боклуците от плажа да ги хвърлиш в морето, за да не се виждат. Предотвратяването на повръщането е пък все едно да спреш вълнението на морето, което е естественият му начин да се прочисти.

Не съм имал конфликти с клиничната медицина. Консултирам се със специалисти, най-вече от констативна гледна точка. Най-често работя задочно с лекаря, който е диагностицирал заболяването, и все повече радостно се изненадвам, че те ми изпращат пациенти. Много често са идвали и лекари за лечение. С клиничната медицина може да се работи. Лабораторните изследвания например са задължителни. Аз не съм лечител - това, което практикувам, е строга научна медицина. На всяка стъпка следя резултатите. Преди да започна да лекувам пациент, правим поне една много подробна кръвна картина.

Какво е мнението ви за храненето според кръвната група?

Истината е някъде по средата. За кръвните групи е вероятно да има такава корелация, но тя не е толкова силна, колкото факта, че всички сме хора и в нас протичат еднакви биохимични процеси. Хората от B кръвна група, които според теорията се нуждаят от месо, оздравяват по същия начин като хората с А кръвна група, които са вегетарианци. За мен основата е човешката храна - ние сме хора, а не вълци или тигри. Не може да сипеш керосин в бензинова кола - тя ще върви донякъде, после моторът ще се скапе.

Доктор Георги Гайдурков е нутриционист - лекува само с промяна в начина на хранене. Зад това не особено грабващо описание стои човек, благодарение на когото трима мои близки приятели се върнаха от свръхтежка в нормална категория и задържаха резултата. Нещо, което не съм виждал да става с обикновените диети.

Д-р Гайдурков постепенно се превръща в градска легенда, като славата му се носи по най-утвърдения метод – от уста на уста. Ученик на Лидия Ковачева (не случайно лапсус често го прекръства на д-р Гладурков), той казва за себе си: "Аз не съм лечител. Това, което практикувам, е строга научна медицина."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  lens avatar :-|
  Трубадурите

  книгата му "Човешкото хранене" е страхотна!

 • 2
  nadeto avatar :-|
  HH

  Много добра статия! Всъщност хората са открили естествен лек за рака - високи дози витамин Ц. За този проблем, както и за много повече неща на същата тема (за храната и нейното действие) може да гледате филма Food matters.

 • 3
  nadeto avatar :-|
  HH

  Това, което пропуска да каже д-ра е, че дори да се храним с т.нар. естествени храни, отгледани в днешните условия на експлоатиране на земята няма да постигнем много. Необходими са храни, отгледани при нормални условия в почва, в която хумусът не е разрушен и има всички минерали и останали вещества в нея, защото иначе тия растения няма откъде да си набавят последните.

 • 4
  petertakov avatar :-|
  Petak

  За съжаление българсите лекари не винаги са на нивото, на което биха били, ако четяха повече. Затова и разликата между тях и лечители като гайдурков понякога се размива. Както виждаме от интереса към гайдурков, същото се отнася и за българските "жуналисти".

 • 6
  whitelakes avatar :-|
  whitelakes

  Към НН - за съжаление сте прав. Това лято имах много свободно време на разположение и със съпругата ми си спретнахме една страхотна селска градина с зеленчуци, картофи и боб. Вкусът на доматите бе като от детството ми и няма нищо общо с това по магазините! Въпросът е, обаче, дали така трябва да бъде - всеки да си отглежда сам храната ... А иначе за целебния (и профилактичния) глад и пр. - от личен опит знам, че е нещо уникално. Месо не съм вкусвал от 12 години и съм много добре. А за присмехулниците, хората са казали - sancta simplicitas!

 • 7
  nadeto avatar :-|
  HH

  До коментар [#6] от "whitelakes":

  Ами според мен не трябва да е така. Просто хората трябва да започнат да мислят и да спрат да тровят почвите с всевъзможни боклуци, защото днес те правят печалби, а утре детето им какво ще яде? Но да не забравяме, че, ако се храним с истинска храна не само пишман хранително-вкусовите компании ще фалират, ами и фармацефтичните и бог знае колко още. А все пак това не е в техен интерес нали?
  Ето един линк на тема заблудите за храната и не само:
  http://www.yosif.net/bg/med/index.htm

 • 8
  seokungfu avatar :-|
  SeoKungFu

  До коментар [#3] от "HH":

  Именно заради това "био" и "органично" земеделие не са мръсни думички, за разлика от ГМО !

 • 9
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Можете да се поинтересувате как през вековете се е променяла средната продължителност на човешкия живот. И можете да анализирате информацията. Ако искате.
  Иначе е от ясно по-ясно, че човек трябва да подбира и контролира храната си, както и жизнената си среда като цяло. Няма нужда разни лъжепророци да ми го съобщават.

 • 10
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  До коментар [#6] от "whitelakes":
  "Вкусът на доматите бе като от детството ми и няма нищо общо с това по магазините."
  Да не би да не са били домати? Майтап бе...
  Иначе споменаваш, че си имал много свободно време и селска градина. Нали се сещаш, че от 70 милиарда души поне половината не разполагат нито с едното, нито с другото, а малцина имат и двете?
  И аз не съм фен на Макдоналдс, Монсанто и Уолмарт между другото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK