

Сава Чанков

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Доктор Георги Гайдурков е нутриционист - лекува само с промяна в начина на хранене. Зад това не особено грабващо описание стои човек, благодарение на когото трима мои близки приятели се върнаха от свръхтежка в нормална категория и задържаха резултата. Нещо, което не съм виждал да става с обикновените диети.
Д-р Гайдурков постепенно се превръща в градска легенда, като славата му се носи по най-утвърдения метод – от уста на уста. Ученик на Лидия Ковачева (не случайно лапсус често го прекръства на д-р Гладурков), той казва за себе си: "Аз не съм лечител. Това, което практикувам, е строга научна медицина."
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
23 коментара
книгата му "Човешкото хранене" е страхотна!
Много добра статия! Всъщност хората са открили естествен лек за рака - високи дози витамин Ц. За този проблем, както и за много повече неща на същата тема (за храната и нейното действие) може да гледате филма Food matters.
Това, което пропуска да каже д-ра е, че дори да се храним с т.нар. естествени храни, отгледани в днешните условия на експлоатиране на земята няма да постигнем много. Необходими са храни, отгледани при нормални условия в почва, в която хумусът не е разрушен и има всички минерали и останали вещества в нея, защото иначе тия растения няма откъде да си набавят последните.
За съжаление българсите лекари не винаги са на нивото, на което биха били, ако четяха повече. Затова и разликата между тях и лечители като гайдурков понякога се размива. Както виждаме от интереса към гайдурков, същото се отнася и за българските "жуналисти".
Към НН - за съжаление сте прав. Това лято имах много свободно време на разположение и със съпругата ми си спретнахме една страхотна селска градина с зеленчуци, картофи и боб. Вкусът на доматите бе като от детството ми и няма нищо общо с това по магазините! Въпросът е, обаче, дали така трябва да бъде - всеки да си отглежда сам храната ... А иначе за целебния (и профилактичния) глад и пр. - от личен опит знам, че е нещо уникално. Месо не съм вкусвал от 12 години и съм много добре. А за присмехулниците, хората са казали - sancta simplicitas!
До коментар [#6] от "whitelakes":
Ами според мен не трябва да е така. Просто хората трябва да започнат да мислят и да спрат да тровят почвите с всевъзможни боклуци, защото днес те правят печалби, а утре детето им какво ще яде? Но да не забравяме, че, ако се храним с истинска храна не само пишман хранително-вкусовите компании ще фалират, ами и фармацефтичните и бог знае колко още. А все пак това не е в техен интерес нали?
Ето един линк на тема заблудите за храната и не само:
http://www.yosif.net/bg/med/index.htm
До коментар [#3] от "HH":
Именно заради това "био" и "органично" земеделие не са мръсни думички, за разлика от ГМО !
Можете да се поинтересувате как през вековете се е променяла средната продължителност на човешкия живот. И можете да анализирате информацията. Ако искате.
Иначе е от ясно по-ясно, че човек трябва да подбира и контролира храната си, както и жизнената си среда като цяло. Няма нужда разни лъжепророци да ми го съобщават.
До коментар [#6] от "whitelakes":
"Вкусът на доматите бе като от детството ми и няма нищо общо с това по магазините."
Да не би да не са били домати? Майтап бе...
Иначе споменаваш, че си имал много свободно време и селска градина. Нали се сещаш, че от 70 милиарда души поне половината не разполагат нито с едното, нито с другото, а малцина имат и двете?
И аз не съм фен на Макдоналдс, Монсанто и Уолмарт между другото.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход