Трима на Бумел*

Яна, Джовани и Виктор

   ©  Добрин Кашавелов / Circle
   ©  Добрин Кашавелов / Circle

Това са Яна Папазова и Любомир Андонов-Джовани. Заедно са от 19 години. Имат син Виктор на 9 години. Яна координара проекти в Центъра за либерални стратегии, а Джовани работи в "Лукойл". И двамата карат ски и плуват много добре. (Яна силно обича морето и в това няма никаква изненада – тя е дъщеря на мореплавателите Дончо Папазов и Юлия Гурковска.) Виктор го мъчат и с двата спорта и както той казва – щом толкова настоявате, ще се науча, но после няма да карам ски. За разлика от родителите си Виктор е актьор, пее, танцува, рисува и свири на пиано. Има два-три филма зад гърба си, четири песни, издадени на диск, и играе във "Вишнева градина" в Народния театър.

Не се жените, защото...

Яна: Живеем много добре заедно и не виждам защо да рискуваме да променяме нещо. Не вярвам в брака и не процедурата прави семейството. Все пак е късмет да си паснеш с някого, така че да сте заедно много дълго време. За мен е важно да знам, че съм свободна и че можем във всеки един момент да се разделим, и то веднага. Това чувство ме кара да се държа добре. Мисля, че при брак хората си казват - е, какво толкова, няма да се разведе, я! И правиш компромиси със собственото си държание. Ставаш по-невнимателен към човека до теб. Позволяваш си дребнавости. Женените ми опонират, че винаги имаш свободата да се разведеш. Мисля, че раздяла чрез процедура вече сериозно нарушава усещането ми за свобода. Това, че не сме женени, ме прави по-стегната, мила и съобразяваща се с Джовани. Убедена съм, че аз се държа много по-добре, отколкото ако бяхме женени. Не смятам, че хората трябва да са заедно на всяка цена, защото имат деца. Децата са добре и щастливи, когато родителите им се чувстват добре.

Джовани: Не мисля, че не се женим нарочно или защото е модерно. Не съм толкова против, колкото е Яна, и не мисля, че бракът би променил отношенията ни. Но и двамата се чувстваме добре така и не виждам особена причина тепърва да се женим.

Какво според вас е семейството?

Яна: Нямам формулировка. Ние тримата определено сме семейство. Заедно сме. Притесняваме се заедно, радваме се заедно. Дали сме семейство само защото имаме Виктор, не знам. Но със сигурност без него щеше да е различно. Той е прекрасен. С нас е навсякъде. Като се замисля, и той се грижи за нас, не само ние.

Джовани: Хора, които имат общи радости и грижи, живеят заедно. Уютно и приятно им е. Имат си някакви навици. По-хубаво им е заедно, отколкото разделени.

Защо семейството е важно и на какво се крепи?

Яна: Важно е само ако носи радост, спокойствие, вълнение и въобще емоции. Не знам на какво се крепи. Мама ми казваше, че е най-важно човекът до теб да е добър. Мисля, че за дълго съжителство е права. Каквито и общи интереси да имате, колкото и да се обичате и да имате нужда един от друг, времето променя чувствата и настина остава добротата, която помага да сте заедно.

Джовани: Представа си нямам. Досега не съм ни мислил като нещо, което има нужда да се крепи. Ако започна така да гледам на нещата, сигурно ще стане проблем.

Ценностите, които споделяте

Яна: Първата е Виктор. Да е топло и проветриво вкъщи и да ни е забавно на тримата. Правим каквото можем да поддържаме общите ценности.

Джовани:Уф, тази Яна… Мислех си, че поне такъв важен въпрос няма да превърне в смешка. Ето ценност, която невинаги ми е лесно да споделям с нея – има важни неща, нищо че са банални.

Случаи, в които това, че не сте женени, е било проблем?

Яна: Освен да обяснявам защо не сме женени. Имам си няколко кратки отговора – мързи ни, от скръндзлък, решили сме, но за съжаление изследванията ни не са в норма, и т.н. Имам приятелка в чужбина и явно на мъжа й съм казала, че нямаме пари за сватба. На другото лято тя ми дава 1000 долара. Аз благодарих и ги взех, но Джовани ме скастри и настоя да ги върнем.

Джовани: Това е единственият случай, когато бащата е ясен, а майката трябва да се доказва. Виктор е с моите имена и граничните искат доказателство за майката - акт за раждане. Всеки път става забава и не си спестяваме шегите по въпроса.

Какво казват роднините за това, че нямате брак?

Яна: Мама нямаше нищо против. Татко малко ни се чуди, защо се лишаваме от тази емоция и купона. Той има четири брака зад гърба си и не виждам какво ще го спре да се ожени пак. Той обичал ритуала… Истината е, че вече никой не си спомня, че не сме женени.

Джовани: Не са го правили на въпрос.

А детето ви?

Виктор ни е питал няколко пъти. Обясняваме му. Мисля, че ще се радва, ако вдигнем сватба, защото ще е главното действащо лице.

Как наричате жена си/мъжа си, когато говорите на за нея/ него?

Яна: Затруднявам се. Не ме питат често освен по формуляри и интервюта.

Джовани: Яна – майката на Виктор.

Цените в нея/него...

Яна: Много лесно се живее с него, много е грижовен - не само към мен и Виктор, а към къщата и ежедневните грижи.

Джовани: Голяма умница и красавица е. Забавлява ни. Без нея и Виктор ще ми е скучно и пусто.

Той/ тя ви ядосва, когато...

Яна: Прекалено спокоен е. В същото време се ядосва за дреболии. Много бавно се оправя сутрин.

Джовани: Дава ми зор и все бърза за някъде. Непрекъснато ми се кара, че ще закъснеем. Само чака на някой да му се случи нещастие, като да се спъне, падне, удари, разлее… и избухва в неудържим смях. Не ще да разбере, че като те боли, не е смешно.

Още от Капитал